Kobieta, zdrowie, uroda » Medycyna

Ibuprofen pogromcą bólu

Gdy boli najczęściej sięgamy po tabletkę. W 2011 roku w Polsce kupiono łącznie 1 437 milionów leków przeciwbólowych bez recepty.

Rynek tych leków oferuje szeroki wybór substancji przeciwbólowych, z czego najbardziej popularne są ibuprofen i paracetamol. Według danych IMS (luty 2012), ibuprofen jest jednak najczęściej stosowaną taką substancją[1]. Jak wyjaśnić jego popularność?

Przełom na rynku przeciwbólowych substancji czynnych

Historia ibuprofenu rozpoczęła się w 1956 roku, kiedy to dr Steward Adams zaczął pracować nad alternatywą dla wolno wchłaniającego się i drażniącego żołądek kwasu acetylosalisylowego (aspiryny). W 1962 roku brytyjski producent leków, firma Boots Healthcare, otrzymała patent dla ibuprofenu, początkowo zwanego Brufenem. W kolejnych latach, na podstawie przeprowadzonych testów klinicznych, udało się udowodnić jego działanie przeciwzapalne. To pozwoliło na zastosowanie po raz pierwszy w 1969 roku ibuprofenu jako leku o działaniu przeciwbólowym, przeciwgorączkowym i przeciwzapalnym. W 1983 roku, ze względu na udowodniony wysoki profil bezpieczeństwa pierwszy lek zawierający ibuprofen, Nurofen, został dopuszczony w Wielkiej Brytanii do sprzedaży bezrecepturowej. Od 2001 roku Nurofen dostępny jest w Polsce

Ibuprofen vs paracetamol

Paracetamol został odkryty w 1878 roku. Jest lekiem przeciwbólowym i przeciwgorączkowym o wyłącznym działaniu centralnym zmniejszającym percepcję bólu. W przeciwieństwie do niego, ibuprofen wykazuje obwodowe działanie przeciwbólowe, przeciwgorączkowe i przeciwzapalne działając w miejscu bólu. Te dwie substancje są często porównywane pod kątem ich bezpieczeństwa. Dlaczego zatem ibuprofen jest częściej wybierany?

Walka dwóch „giganów”

Zarówno paracetamol jak i ibuprofen mają działanie przeciwbólowe i przeciwgorączkowe, jednak ibuprofen także przeciwzapalne. Te trzy cechy gwarantują jego szybkość i skuteczność w działaniu. Potwierdza to portfolio leków Nurofen dla dzieci, na bazie ibuprofenu. Czopki i owocowe zawiesiny dla niemowląt powyżej 3. miesiąca życia oraz kapsułki Nurofen Ultra i zawiesiny Nurofen Junior dla dzieci w wieku 6-12 lat, zaczynają działać przeciwzapalnie i przeciwgorączkowo już po 15 minutach, obniżając podwyższoną temperaturę ciała nawet do 8 godzin. Ibuprofen jest również bezpieczny dla wątroby[1]. Dlatego Nurofen na ból pleców, na jego bazie, to nie tylko ulga w bólu do 12 godzin, ale również wysoki poziom bezpieczeństwa stosowania. Co więcej, ibuprofen działa bezpośrednio w miejscu bólu, a nie jak paracetamol – centralnie, zmniejszając jedynie percepcję bólu. Produkty na bazie ibuprofen szybko przynoszą więc ulgę. Dotyczy to leków doustnych oraz produktów stosowanych miejscowo na skórę, np. Nurofen żel na bazie ibuprofenu, który miejscowo łagodzi ból, działając przy tym przeciwzapalnie.

Inne, ale podobne

Mimo znaczących różnic, obydwie substancje przeciwbólowe wykazują również pewne podobieństwa. Zarówno paracetamol, jak i ibuprofen mogą być stosowane z innymi lekami[2], są bezpieczne dla cukrzyków, alergików i kierowców. Nie uzależniają. Ich lecznicze właściwości zostały połączone w m.in. tabletkach powlekanych Nurofen Ultima. Lek wykorzystuje unikalną, nowoczesną i opatentowaną technologię Synchro-Tech łączenia ibuprofenu i paracetamolu. Technologia ta sprawia, że obie substancje czynne leku uwalniane są równolegle, co pozwala na ich jednoczesne działanie.

Bez ryzyka?

Na koniec warto zauważyć, że nie ma leków bezpiecznych. Jest tylko ich bezpieczne stosowanie. Dlatego jeśli decydujemy się na pomoc farmakologiczną w walce z bólem, sięgajmy po najbardziej sprawdzone i skuteczne środki.

Nurofen dla dzieci 60 mg, czopki, 1 czopek zawiera: 60 mg ibuprofenu (Ibuprofenum). Wskazania do stosowania: Objawowe leczenie bólu o nasileniu małym do umiarkowanego. Objawowe leczenie gorączki. Nurofen dla dzieci stosuje się, gdy podanie produktu w formie doustnej jest niewskazane np. gdy występują wymioty. Przeciwwskazania: U pacjentów z nadwrażliwością na ibuprofen lub inne niesteroidowe leki przeciwzapalne (NLPZ) lub którąkolwiek substancję pomocniczą. U pacjentów, u których po przyjęciu kwasu acetylosalicylowego lub innych niesteroidowych leków przeciwzapalnych występowały skurcz oskrzeli, astma, nieżyt nosa lub pokrzywka. U pacjentów z krwawieniem z przewodu pokarmowego lub perforacją w wywiadzie związanymi ze stosowaniem NLPZ. U pacjentów z czynną lub nawracającą chorobą wrzodową żołądka / krwotokiem (dwa lub więcej niezależnych, potwierdzonych przypadków owrzodzenia lub krwawienia). U pacjentów z ciężką niewydolnością wątroby, ciężką niewydolnością nerek lub ciężką niewydolnością mięśnia sercowego. W ostatnim trymestrze ciąży. U niemowląt o masie ciała nieprzekraczającej 6 kg (wiek 3 miesiące). Podmiot odpowiedzialny: Reckitt Benckiser (Poland) S.A.

Nurofen dla dzieci, 125 mg, czopki, jeden czopek zawiera: Ibuprofen (Ibuprofenum) 125 mg. Wskazania do stosowania: Objawowe leczenie bólu o nasileniu słabym do umiarkowanego. Objawowe leczenie gorączki. Produkt leczniczy Nurofen dla dzieci w czopkach stosuje się, gdy podanie produktu leczniczego w formie doustnej jest niemożliwe lub powoduje wymioty. Przeciwwskazania: Produkt leczniczy jest przeciwwskazany u pacjentów: z nadwrażliwością na ibuprofen oraz inne niesteroidowe leki przeciwzapalne (NLPZ) lub którąkolwiek substancję pomocniczą preparatu, u których po przyjęciu kwasu acetylosalicylowego lub innych niesteroidowych leków przeciwzapalnych występowały skurcz oskrzeli, astma, katar lub pokrzywka w wywiadzie, z czynną lub przebytą chorobą wrzodową żołądka i (lub) dwunastnicy oraz u osób z krwawieniem z przewodu pokarmowego, z ciężką niewydolnością wątroby lub nerek oraz z niekontrolowaną niewydolnością serca, z ciężką niewydolnością serca, z układowym toczniem rumieniowatym, w ostatnim trymestrze ciąży. Podmiot odpowiedzialny: Reckitt Benckiser (Poland) S.A.

NUROFEN, Ibuprofenum, 50 mg/g, żel. Wskazania do stosowania: żel o miejscowym działaniu przeciwzapalnym i przeciwbólowym, przeznaczony do szybkiego leczenia objawowego bólów mięśniowych, bólów pleców, bólu towarzyszącego chorobom układu mięśniowo-szkieletowego, takim jak lekkie postacie zapalenia stawów, skręcenia, urazy sportowe, fibromialgia i nerwobóle. Przeciwwskazania: nadwrażliwość na substancję czynną lub na którąkolwiek substancję pomocniczą. Nadwrażliwość na kwas acetylosalicylowy lub inne niesteroidowe leki przeciwzapalne. Występowanie w wywiadzie skurczu oskrzeli, nieżytu nosa lub pokrzywki w związku z przyjmowaniem kwasu acetylosalicylowego lub innych niesteroidowych leków przeciwzapalnych. Podmiot odpowiedzialny: Reckitt Benckiser (Poland) S.A.

Nurofen Ultima, Ibuprofenum + Paracetamolum, 200 mg + 500 mg tabletki powlekane. Wskazania: W doraźnym leczeniu łagodnego do umiarkowanego bólu związanego z migreną, bólu głowy, bólu pleców, bólów menstruacyjnych, bólu zęba, bólów reumatycznych, bólu mięśni, bólu związanego z łagodnymi postaciami zapalenia stawów, przeziębieniem lub grypą, bólu gardła lub gorączki. Szczególnie odpowiedni do leczenia bólu wymagającego silniejszych środków przeciwbólowych niż ibuprofen lub paracetamol stocowanych oddzielnie. Przeciwwskazania: nadwrażliwość na ibuprofen, paracetamol lub którąkolwiek substancję pomocniczą, u pacjentów z reakcjami nadwrażliwości w wywiadzie (np. skurcz oskrzeli, obrzęk naczynioruchowy, astma, zapalenie błony śluzowej nosa lub pokrzywka) związanymi z przyjęciem kwasu acetylosalicylowego lub innych niesteroidowych leków przeciwzapalnych (NLPZ); u pacjentów z czynnym lub w wywiadzie owrzodzeniem, perforacją lub krwawieniem z przewodu pokarmowego włączając w to przypadki związane z przyjęciem NLPZ, u pacjentów z zaburzeniami krzepnięcia, ciężką niewydolnością wątroby, nerek, serca. W przypadku jednoczesnego stosowania z innymi lekami z grupy NLPZ, w tym z selektywnymi inhibitorami cyklooksygenazy-2 (COX-2) oraz kwasem acetylosalicylowym w dawkach większych niż 75 mg na dobę - zwiększone ryzyko wystąpienia ciężkich działań niepożądanych; w przypadku jednoczesnego stosowania innych leków zawierajacych paracetamol – zwiększone ryzyko wystąpienia ciężkich działań niepożądanych. W ostatnim trymestrze ciąży w związku z ryzykiem przedwczesnego zamknięcia przewodu tętniczego płodu i wystąpienia nadciśnienia płucnego. Podmiot odpowiedzialny: Reckitt Benckiser (Poland) S.A.

Kontakt dla prasy:

Agata Nowickaemail: agata.nowicka@multipr.pl mobile: 604 796 808

Krzysztof Pilaszekemail: krzysztof.pilaszek@multipr.plmobile: +48 602 240 259

Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania produktu leczniczego, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy lek niewłaściwie stosowany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu.

Nurofen dla dzieci Junior pomarańczowy, Nurofen dla dzieci Junior truskawkowy, Ibuprofenum, 40 mg/ml, zawiesina doustna. Wskazania: Objawowe, krótkotrwałe leczenie bólu o nasileniu łagodnym do umiarkowanego. Objawowe, krótkotrwałe leczenie gorączki. Przeciwwskazania: Nadwrażliwość na ibuprofen lub inne niesteroidowe leki przeciwzapalne (NLPZ) lub na którąkolwiek substancję pomocniczą. Pacjenci, u których wcześniej wystąpił skurcz oskrzeli, astma, zapalenie błony śluzowej nosa lub pokrzywka powiązane z przyjmowaniem kwasu acetylosalicylowego lub innych niesteroidowych leków przeciwzapalnych. Pacjenci, u których wcześniej wystąpiło krwawienie lub perforacja przewodu pokarmowego powiązane z wcześniejszą terapią lekami z grupy NLPZ. Pacjenci z czynną lub nawracającą chorobą wrzodową żołądka i (lub) dwunastnicy lub z krwotokiem (dwa lub więcej niezależnych, potwierdzonych przypadków owrzodzenia lub krwawienia). Naczyniowo-mózgowe lub inne czynne krwawienie. Pacjenci z ciężką niewydolnością wątroby, ciężką niewydolnością nerek lub ciężką niewydolnością mięśnia sercowego. Zaburzenia krzepnięcia (ibuprofen może wydłużać czas krwawienia). Zaburzenia wytwarzania krwi o nieustalonym pochodzeniu, takie jak małopłytkowość. Ostatni trymestr ciąży. Podmiot odpowiedzialny: Reckitt Benckiser (Poland) S.A.

Nurofen dla dzieci, Ibuprofenum, 100 mg/5 ml, zawiesina doustna. Wskazania do stosowania: Gorączka różnego pochodzenia (także w przebiegu zakażeń wirusowych, w przebiegu odczynu poszczepiennego). Bóle różnego pochodzenia o nasileniu słabym do umiarkowanego: bóle głowy, gardła i mięśni np. w przebiegu zakażeń wirusowych; bóle mięśni, stawów i kości, na skutek urazów narządu ruchu (nadwerężenia, skręcenia); bóle na skutek urazów tkanek miękkich, bóle pooperacyjne; bóle zębów, bóle po zabiegach stomatologicznych, bóle na skutek ząbkowania; bóle głowy; bóle uszu występujące w stanach zapalnych ucha środkowego. Przeciwwskazania: Produkt leczniczy jest przeciwwskazany u pacjentów: z nadwrażliwością na ibuprofen lub którąkolwiek substancję pomocniczą produktu leczniczego oraz na inne niesteroidowe leki przeciwzapalne (NLPZ); u których po przyjęciu kwasu acetylosalicylowego lub innych niesteroidowych leków przeciwzapalnych (NLPZ) występowały kiedykolwiek w przeszłości objawy alergii w postaci kataru, pokrzywki lub astmy oskrzelowej; z chorobą wrzodową żołądka i (lub) dwunastnicy czynną lub w wywiadzie, perforacją lub krwawieniem, również tymi występującymi po zastosowaniu NLPZ; z ciężką niewydolnością wątroby, ciężką niewydolnością nerek lub ciężką niewydolnością serca; przyjmujących jednocześnie inne niesteroidowe leki przeciwzapalne, w tym inhibitory COX-2 (zwiększone ryzyko wystąpienia działań niepożądanych); w III trymestrze ciąży; ze skazą krwotoczną. Podmiot odpowiedzialny: Reckitt Benckiser (Poland) S.A.

Nurofen Ultra, Ibuprofenum, 200 mg, kapsułki miękkie. Wskazania: objawowe leczenie łagodnego lub umiarkowanego bólu, takiego jak ból głowy, bolesne miesiączkowanie, ból zęba, oraz gorączki i bólu występujących w przebiegu przeziębienia. Przeciwwskazania: nadwrażliwość na ibuprofen, czerwień koszenilową (E124) lub którąkolwiek inną substancję pomocniczą, U pacjentów z reakcjami nadwrażliwości w wywiadzie (np. skurcz oskrzeli, astma, zapalenie błony śluzowej nosa, obrzęk naczynioruchowy lub pokrzywka) związanymi z przyjęciem kwasu acetylosalicylowego (ASA) lub innych niesteroidowych leków przeciwzapalnych (NLPZ);  ciężką niewydolnością wątroby, nerek, serca lub chorobą wieńcową, u dzieci o masie ciała poniżej 20 kg. U pacjentów z krwawieniem z naczyń mózgowych lub z innym czynnym krwawieniem, z niewyjaśnionymi zaburzeniami układu krwiotwórczego z ciężkim odwodnieniem (wywołanym wymiotami, biegunką lub niewystarczającym spożyciem płynów). Czynna lub nawracająca choroba wrzodowa żołądka i (lub) dwunastnicy lub krwawienie w wywiadzie (dwa lub więcej niezależne epizody potwierdzonego owrzodzenia lub krwawienia). Krwawienie lub perforacja przewodu pokarmowego w wywiadzie, związane z wcześniejszym leczeniem NLPZ. Podmiot odpowiedzialny: Reckitt Benckiser (Poland) S.A.

Nurofen na ból pleców, 300 mg, kapsułki o przedłużonym uwalnianiu, Ibuprofenum. Skład: Jedna kapsułka zawiera 300 mg ibuprofenu (Ibuprofenum) i substancje pomocnicze. Wskazania: Bóle pleców. Przeciwwskazania: Produkt leczniczy jest przeciwwskazany u pacjentów: z nadwrażliwością na ibuprofen lub którąkolwiek substancję pomocniczą produktu leczniczego oraz na inne niesteroidowe leki przeciwzapalne (NLPZ); u których po przyjęciu kwasu acetylosalicylowego lub innych niesteroidowych leków przeciwzapalnych (NLPZ) występowały kiedykolwiek w przeszłości objawy alergii w postaci kataru, pokrzywki lub astmy oskrzelowej; z chorobą wrzodową żołądka i (lub) dwunastnicy czynną lub w wywiadzie, perforacją lub krwawieniem, również tymi występującymi po zastosowaniu NLPZ; z ciężką niewydolnością wątroby, ciężką niewydolnością nerek lub ciężką niewydolnością serca; przyjmujących jednocześnie inne niesteroidowe leki przeciwzapalne, w tym inhibitory COX-2 (zwiększone ryzyko wystąpienia działań niepożądanych); w III trymestrze ciąży; ze skazą krwotoczną. Podmiot odpowiedzialny: Reckitt Benckiser (Poland) S.A.

* Niniejszy materiał stanowi wyłącznie materiał informacyjny i Reckitt Benckiser (Poland) S.A.  nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystanie tego materiału przez osoby trzecie.

[1] Przy krótkotrwałym stosowaniu nie zaobserwowano zaburzeń czynności wątroby.
[2] Poza lekami przeciwbólowymi (kwasem acetylosalicylowym, innymi lekami z grupy NLPZ), lekami przeciwnadciśnieniowymi, moczopędnymi, lekami przeciwzakrzepowymi, zydowudyną, litem i metotreksatem, kortykosteroidami.

[1] Dane odsprzedażowe: IMS, Nielsen. Dane za rok 2011.

multi_comm