Rozrywka i wypoczynek » Hobby

Idealne na domową imprezę: zapiekane chili con carne

Organizujesz przyjęcie? Chciałbyś przygotować coś dobrego, co zachwyci Twoich gości. Poznaj ciekawą propozycję - zapiekane chili con carne.

Do przygotowania tej przekąski idealnej na domową imprezę potrzebne nam będą następujące składniki: 7 dużych podłużnych ziemniaków, 1 duża cebula, 350 g mielonej wołowiny, 1 czerwona papryka, 1 puszka kukurydzy, 1 puszka czerwonej fasoli, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, sól, mielony pieprz chili, mielony kumin, 2, 5 łyżki oleju, kilka łyżek wody, świeża kolendra do dekoracji.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Wykonanie: na początek należy starannie wyszorować ziemniaki (trzeba uważać, żeby nie uszkodzić skórki) i następnie ziemniaki wrzucamy do garnka z posolonym wrzątkiem, aby ugotować je do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki pozostawiamy do lekkiego wystudzenia a później delikatnie wydrążamy środki, tworząc w ten sposób ziemniaczane łódeczki. Następnie zabieramy się za obranie cebuli, którą drobno szatkujemy.

Teraz w rondlu należy rozgrzać olej, na który wrzucamy cebulę i przesmażamy ją krótko. Następnie do cebuli dodajemy drobno rozdrobnione mielone mięso wołowe. Całość smażymy do czasu kiedy mięso się zrumieni, od czasu do czasu mieszając. W kolejnej czynności przepłukujemy paprykę, kroimy ją na pół i usuwamy gniazdo nasienne. Miąższ papryki należy drobno posiekać i dodać do mięsa. Składniki smażymy razem przez około 2-3 minuty. Dodajemy teraz do wszystkich składników osączoną z wody kukurydzę oraz fasolkę, wszystko mieszamy, podlewamy kilkoma łyżkami wody i całość dusimy na małym ogniu przez około 5-6 minut, od czasu do czasu mieszając.

Na koniec danie doprawiamy koncentratem pomidorowym, solą, mielonym pieprzem chili i kuminem (przez chwilę jeszcze gotujemy i wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy). Teraz porcje naszego farszu wkładamy do naszych miseczek ziemniaczanych. Całość zapiekamy przez około 10-11 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury między 160-170 stopni. Gotowe zapiekane chili con carne wykładamy na duży talerz i dekorujemy świeżą kolendrą. Tak przyrządzona przekąska będzie prawdziwą ozdobą twojego przyjęcia. Po więcej ciekawych przepisów zapraszamy tu




Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

sanduciorbas

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »