Firma » Biznes

Idealny absolwent w opinii pracodawców województwa śląskiego

Komunikatywny, odpowiedzialny, stale podnoszący kwalifikacje, o wysokiej kulturze osobistej, a także posługujący się poprawną polszczyzną – to zdaniem pracodawców województwa śląskiego sylwetka idealnego absolwenta uczelni wyższej w 2012 roku.

Przedstawiciele pracodawców, pracownicy oraz studenci wzięli udział w konferencji „Uczelnia dla regionu – region dla studentów”, która odbyła się w ramach projektu współfinansowanego przez Unię Europejską - Kształcimy Praktyków realizowanego przez Bielską Wyższą Szkołę im. J. Tyszkiewicza.

Jak informuje Ewa Madoń – Prorektor ds. strategii i rozwoju Bielskiej Wyższej Szkoły im.     J. Tyszkiewicza - głównym celem konferencji była analiza śląskiego rynku pracy, a także dyskusja na temat sytuacji absolwenta. Jak pokazują badania, przeprowadzone na grupie 350 pracodawców województwa śląskiego, czynnikiem decydującym o przyjęciu do pracy wcale nie jest ocena widniejąca na dyplomie, ale przede wszystkim wcześniejszy kontakt absolwenta z praktyką gospodarczą. Jak wskazali pracodawcy absolwentom uczelni wyższych brakuje wiedzy i umiejętności praktycznych. Utwierdza nas to w przekonaniu że Uczelnia Tyszkiewicza obrała słuszną drogę orientując profil nauczania na wiedzę i umiejętności praktyczne. W obecnej dobie nie stać uczelnie ani jej studentów na stratę czasu wynikającą      z niewłaściwych wyborów – dodaje Ewa Madoń.

Kompetentny, kreatywny i bezkonfliktowy – te trzy cechy uzupełniają listę najbardziej oczekiwanych cech idealnego absolwenta uczelni wyższej. Jednocześnie ponad 2/3 pracodawców uważa, że największą barierą w znalezieniu dobrego pracownika jest jego brak doświadczenia. Blisko 1/3 pracodawców  za odpowiednie dla absolwenta po studiach uważa stanowisko asystenta, pomocnika a także stażysty co pokrywa się z opinią samych absolwentów na ten temat. Jednocześnie najczęściej oferowanymi absolwentom stanowiskami w ofertach pracy jest projektant oraz programista (blisko 86%).

Uczestnikami konferencji ze strony pracodawców byli przedstawiciele firm z dziedziny Informatyki, Architektury Wnętrz, Architektury Krajobrazu,  Zarządzania  oraz Kosmetologii. Wzięli w niej udział także studenci i absolwenci Bielskiej Wyższej Szkoły im. J. Tyszkiewicza.

Podczas panelu dyskusyjnego uczestnicy konferencji szukali odpowiedzi na pytanie w jaki sposób upraktycznić wiedzę aby student był lepiej przygotowany do wymagań rynku pracy,    a także w jaki sposób uatrakcyjnić zajęcia i skłonić studentów do zdobywania doświadczenia zawodowego.

„Kształcimy Praktyków” to projekt realizowany przez Bielską Wyższą Szkołę im.                    J. Tyszkiewicza od roku 2010, który koncentruje się wokół problematyki dostosowania kierunków kształcenia do Krajowych Ram Kwalifikacji oraz dostosowania do wymogów rynku pracy.

Bielska Wyższa Szkoła im. Józefa Tyszkiewicza