Technologie » Komputery

IFA: Nowy Lenovo ThinkPad X1 Extreme - do ciężkiej pracy i zabawy na całego

Na rozpoczętych dziś targach IFA w Berlinie firma Lenovo zapowiedziała najnowszą pozycję w ofercie laptopów klasy premium ThinkPad X1. ThinkPad X1 Extreme wprowadza do serii X1 format 15-calowy oraz dedykowaną kartę graficzną NVIDIA.

X1 Extreme jest przeznaczony dla użytkowników zaawansowanych i profesjonalnych, który poszukują smukłego i lekkiego laptopa odzwierciedlającego ich osobowość oraz zapewniającego wysoką wydajność.

Model ten nadaje się idealnie do zadań z intensywnym wykorzystaniem danych, edycji zdjęć i wideo, renderowania grafiki oraz aplikacji do rzeczywistości mieszanej i wirtualnej. Ponieważ działa z przodującymi na rynku goglami, użytkownicy mogą odtwarzać z niskim poziomem opóźnień fascynujące materiały z wielu różnych dziedzin, takich jak edukacja, szkolenia, medycyna czy modelowanie. Dzięki karcie graficznej NVIDIA GeForce® 1050Ti użytkownicy mogą też spędzać wolne chwile z ulubionymi grami.

ThinkPad X1 Extreme jest też niesamowicie wytrzymały. Konstrukcja pokrywy górnej zawiera cztery warstwy wzmocnionego włókna węglowego, w tym warstwę rdzeniową, która tłumi wstrząsy. Sprzęt o tak wysokiej mocy generuje dużo ciepła, dlatego pokrywa spodnia z nowego stopu aluminium chłodzi komputer, skuteczniej je rozpraszając.

Do ciężkiej pracy

Pracować możesz wszędzie — w domu, w biurze, w kawiarni czy w samolocie. Podczas zmiany miejsc bardzo istotną rolę odgrywa masa urządzenia. X1 Extreme waży zaledwie 1,7 kg i jest o 12% lżejszy od swojego popularnego kuzyna ThinkPada T580, ale dla użytkowników jeszcze ważniejsza od lekkości i smukłości jest wydajność.

Najwyższą wydajność w historii serii X1 gwarantują procesory Intel Core 8. generacji (łącznie z dostępnym wkrótce sześciordzeniowym Intel Core i91), pamięć operacyjna o pojemności do 64 GB oraz opcja dwóch dysków PCIe SSD z możliwością konfiguracji RAID 0/1.

W wygodnej, codziennej pracy sprzyjają mikrofony dalekiego zasięgu oraz technologia Dolby Audio™ Premium do telekonferencji o najwyższej jakości, a dzięki baterii wystarczającej na nawet 15 godzin użytkownicy mogą dłużej pracować i korzystać z rozrywki. Po upływie tego czasu można doładować X1 Extreme przy użyciu technologii Rapid Charge do 80% w ciągu zaledwie 60 minut. Model ten pozostaje też wierny tradycjom znakomitej klawiatury ThinkPad z najlepszym w branży skokiem klawisza 1,8 mm.

Model ten nadaje się idealnie do zadań z intensywnym wykorzystaniem danych, edycji zdjęć i wideo, renderowania grafiki oraz aplikacji do rzeczywistości mieszanej i wirtualnej. Ponieważ działa z najlepszymi na rynku goglami, użytkownicy mogą odtwarzać z bardzo niskim poziomem opóźnień fascynujące materiały z wielu różnych dziedzin, takich jak edukacja, szkolenia, medycyna czy modelowanie. Dzięki karcie graficznej NVIDIA GeForce® 1050Ti użytkownicy mogą też spędzać wolne chwile z ulubionymi grami.

Do zabawy na całego

Projektanci ThinkPada X1 Extreme wsłuchali się w głos użytkowników oczekujących większej integracji zastosowań osobistych i zawodowych komputera. Ekran dotykowy umożliwia posługiwanie się komputerem jak smartfonem, a inteligentne funkcje sterowania głosowego Cortana Premium i Amazon Alexa wprowadzają nowy wymiar interakcji z komputerem.

Amatorzy gier docenią efektowny ekran UHD o przekątnej 15,6 cala, zupełnie nową jakość dźwięku Dolby Atmos® za pośrednictwem słuchawek oraz płynniejsze działanie gier dzięki dedykowanej karcie graficznej NVIDIA GeForce® 1050Ti MaxQ.

Imponujący ekran wyświetla też obraz Dolby VisionTM HDR, co spodoba się miłośnikom seriali i filmów oglądanych w sieci.

Nowy X1 Extreme jest komputerem nie tylko wydajnym, ale też łączącym sfery pracy i rozrywki oraz inteligentnym laptopem zaspokajającym potrzeby użytkowników profesjonalnych.

ThinkPad X1 Extreme będzie dostępny na terenie Europy od września br. w cenie od 1695 euro.