Technologie » Komputery

INNO3D GeForce RTX 3090 Ti iChill Frostbite - karta graficzna dla osób nie uznających kompromisów

Firma INNO3D ma już w swojej ofercie karty graficzne GeForce RTX 3090 Ti z klasycznym chłodzeniem powietrznym, jednak faktem jest, że zajmują one sporo przestrzeni w obudowie. Dla osób nie uznających kompromisów powstał więc model GeForce RTX 3090 Ti iChill Frostbite wyposażony chłodzenie wodne

NVIDIA GeForce RTX 3090 Ti to nowa flagowa karta graficzna przeznaczona dla entuzjastów. Bazuje ona na architekturze Ampere i dysponuje m.in. 10752 jednostkami CUDA, rdzeniami Ray Tracing drugiej generacji czy rdzeniami Tensor trzeciej generacji. Na pokładzie znalazła się też pamięć GDDR6X o przepustowości 21 Gb/s i pojemności aż 24 GB (magistrala 384-bit).

GeForce RTX 3090 Ti iChill Frostbite autorstwa INNO3D wyróżnia się masywnym blokiem wodnym przystosowanym do integracji z istniejącym systemem chłodzenia cieczą. W bloku znajduje się niklowana, miedziana płytka oraz zoptymalizowany układ kanalików wodnych. Takie połączenie pozwoli skutecznie odprowadzić ciepło ze wszystkich newralgicznych miejsc. Ponadto producent zadbał o konfigurowalne podświetlenie aRGB oraz elegancki backplate chroniący i usztywniający laminat. Dzięki temu całość wygląda elitarnie, jak na flagowy układ przystało.

Karta graficzna pracuje ze standardowymi taktowaniami 1560 MHz, natomiast w trybie Boost przyspiesza do 1890 MHz. Pod obciążeniem będzie więc o 30 MHz szybsza od referencyjnej wersji układu. Nie ulega jednak wątpliwości, że chłodzenie wodne iChill Frostbite zachęci użytkowników do wyciśnięcia z rdzenia ostatnich soków.

Jednostka INNO3D GeForce RTX 3090 Ti iChill Frostbite zajmie w obudowie komputera trzy sloty, a jej wymiary to 220 mm x 160 mm (długość i wysokość). Resztę specyfikacji uzupełniają m.in. złącze zasilania 12+4 pin, trzy gniazda DisplayPort 1.4a i jedno HDMI 2.1.

Zdjęcia hi res do pobrania tutaj: https://drive.google.com/drive/folders/1i520I7IKUw6tRkZ83WqTef9Ft34Nksdo

Dane techniczne karty graficznej INNO3D GeForce RTX 3090 Ti iChill Frostbite: https://www.inno3d.com/en/PRODUCT_INNO3D_GEFORCE_RTX_3090TI_24GB_ICHILL_FROSTBITE

Entrymedia