Kobieta, zdrowie, uroda » Medycyna

Innowacyjna metoda leczenia mięśniaków

Mięśniaki macicy to jedna z najczęściej występujących chorób narządu płciowego kobiety w wieku rozrodczym. Od niedawna w Polsce dostępna jest innowacyjna metoda terapeutyczna polegająca na stosowaniu preparatu zawierającego substancję czynną – octan uliprystalu.

Nowa metoda leczenia mięśniaków macicy

Współczesna medycyna oferuje szereg nowoczesnych metod diagnozowania i leczenia mięśniaków macicy. Jedną z nich jest stosowanie octanu uliprystalu. Nowa metoda terapeutyczna jest efektem prac nad wykorzystaniem selektywnych modulatorów receptora progesteronowego w leczeniu objawowych mięśniaków macicy. Wynik terapii jest zbliżony do uzyskanego po podawaniu analogów GnRH, ale zachowana zostaje aktywność estrogenowa jajników, co zapobiega występowaniu subiektywnych oraz metabolicznych następstw niedoboru estrogenów. Nowa, innowacyjna metoda terapeutyczna polegająca na stosowaniu octanu uliprystalu może zrewolucjonizować dotychczasowe postępowanie i  w przyszłości ograniczyć liczbę kobiet poddawanych leczeniu chirurgicznemu - podkreśla prof. dr hab. n. med. Jan Kotarski, ginekolog.

Jak działa nowa metoda?

Badania kliniczne octanu uliprystalu pozwalają przypuszczać, że będzie on szeroko stosowany w leczeniu przedoperacyjnym umiarkowanych i ciężkich objawów towarzyszących mięśniakom macicy. Leczenie za pomocą octanu uliprystalu redukuje obfite krwawienia w ciągu pierwszych 10 dni leczenia. Kuracja selektywnym modulatorem receptora progesteronowego – octanem uliprystalu trwa 3 miesiące. Nie obserwowano negatywnego wpływu na inne gruczoły wydzielania wewnętrznego. Miesiączka zwykle powraca po 4 tygodniach od odstawienia leku. Nasilenie objawów ubocznych, jak np. uderzenia gorąca jest niewielkie i w prowadzonych badaniach, żadna z kobiet nie zrezygnowała z terapii z tego powodu.

Jedną z najczęściej stosowanych metod leczenia mięśniaków jest zabieg operacyjny, stosowany zwłaszcza w przypadku nasilonych krwotoków, objawów ucisku na pęcherz moczowy, szybkiego wzrostu mięśniaków. Zazwyczaj wykonuje się go techniką klasycznego otwarcia jamy brzusznej, bowiem zastosowanie leczenia laparoskopowego ograniczone jest wielkością oraz liczbą guzów (mięśniaków). Pierwszymi lekami wykazującymi wyraźne działanie na mięśniaki macicy były analogi gonadoliberyny

(gonadotropin-releasing hormone – GnRH), których zastosowanie umożliwiło zmniejszenie objętości włókniaków oraz ustąpienie objawów. Działania niepożądane takiego leczenia wiązały się jednak z konsekwencjami metabolicznymi hipoestrogenizmu, czyli obniżenia poziomu estrogenów w surowicy krwi – podkreśla prof. dr hab. n. med. Jan Kotarski, ginekolog.

Jak powstają i czym są mięśniaki macicy?

Trudno jest jednoznacznie stwierdzić jakie czynniki predysponują do powstawania mięśniaków. Dużą rolę odgrywają zaburzenia gospodarki hormonalnej na poziomie oddziaływania na macicę. Wśród innych czynników ryzyka wyróżnia się rasę, otyłość, wiek, predyspozycje rodzinne - genetyczne. Mięśniaki mają kształt kulistych tworów umiejscowionych w obrębie macicy. Rzadko występują jako pojedyncze guzy, w większości przypadków jest ich wiele i mają różne rozmiary. Rozwój mięśniaków następuje w komórkach mięśniowych różnych części macicy i w zależności od ich umiejscowienia, wyróżnia się mięśniaki śródścienne (znajdujące się wewnątrz ściany macicy), podśluzówkowe (pojawiają się pod błoną śluzową wyścielającą macicę od wewnątrz i rosną w stronę jamy macicy), podsurowicówkowe (tworzą się w błonie surowiczej pokrywającej macicę od zewnątrz, czyli od strony jamy brzusznej).

O firmie

Gedeon Richter  jest jednym z najstarszych i największych koncernów w Europie Środkowo Wschodniej. Spółka macierzysta Gedeon Richter Plc. z siedzibą w Budapeszcie prowadzi działalność produkcyjną w kilku krajach regionu m.in.: w Polsce, Rumunii, Niemczech, na Ukrainie i w Indiach. Dzięki rozbudowanej sieci dystrybucji, leki Gedeon Richter są dostępne na wszystkich kontynentach. Polski rynek jest dla koncernu trzecim najważniejszym, po Stanach Zjednoczonych oraz Rosji. Gedeon Richter jest reprezentowany w Polsce przez dwie Spółki: Gedeon Richter Polska Sp. z o.o. (z zakładem produkcyjnym i centrum badawczo-rozwojowym w Grodzisku Mazowieckim, dawniej Polfa Grodzisk) oraz Gedeon Richter Marketing Polska, odpowiedzialny za działalność promocyjną. Koncern zatrudnia w Polsce blisko tysiąc osób. Gedeon Richter przeznacza rocznie około 10% przychodów firmy na rozwój i badania nad nowymi produktami. Na liście TOP 500 firm przeznaczających największe środki na Badania i Rozwój, w roku 2009, Richter zajął pierwsze miejsce w regionie i był jedną z trzech firm ujętych w rankingu prowadzących działalność biznesową na terenie Polski. Laureat nagrody „CE TOP 500 Index of Success 2010 dla najlepszej firmy środkowoeuropejskiej przyznawaną przez Deloitte i Rzeczpospolitą.

MCConsultants