Gospodarka » Maszyny

Innowacyjność i dizajn - Jungheinrich zwycięzcą konkursu German Design Award 2019

Firma Jungheinrich, dostawca innowacyjnych i kompleksowych rozwiązań intralogistycznych dla sektora logistyki wewnątrzmagazynowej, otrzymał nagrodę w prestiżowym konkursie German Design Award 2019.

Producent zdobył złoto w kategorii ,,Przemysł’’ za wózek widłowy wysokiego składowania ETV 216i oraz otrzymał wyróżnienie za akumulatorowy pojazd unoszący EJE 116. Jury doceniło również nową identyfikację wizualną marki, obecność na targach LogiMAT oraz projekt firmowej sieć Intranet.

Niemcy to jedno z wyjątkowo nowatorskich państw Europy. W 2018 roku uplasowały się na siódmej pozycji w Europejskim Rankingu Innowacyjności[i][i]. A jak podaje globalny raport The World Economic Forum (Światowego Forum Ekonomicznego), kraj znajduje się w czołówce konkurencyjnych gospodarek, zajmując trzecie miejsce za Stanami Zjednoczonymi i Singapurem[ii][ii]. Od dziesięcioleci Niemcy intensywnie pracowały na swoją pozycję, konsekwentnie rozwijając różne gałęzie gospodarki, w tym logistykę. Kraj stał się mekką operacji dystrybucyjnych, a technologiczne rozwiązania rodzimych przedsiębiorstw z tego sektora wzorem do naśladowania - teraz również w dziedzinie projektowania przedmiotów użytecznych. Odzwierciedleniem wskazanego podejścia jest firma Jungheinrich. Producent, jako pionier w dziedzinie intralogistyki, od lat dostarcza na światowe rynki zaawansowane technologicznie i dizajnersko rozwiązania, a obecnie po raz kolejny otrzymał German Design Award – renomowane wyróżnienie przyznawane za nowatorskie i wybitne produkty oraz projekty z zakresu wzornictwa. W tym roku Jungheinrich otrzymał aż pięć nagród

Michael Niebuhr, dyrektor ds. wzornictwa przemysłowego w Jungheinrich AG podkreśla - „Jesteśmy dumni, że innowacyjne podejście Jungheinrich do projektowania zdobyło aż pięć wyróżnień German Design Award 2019. Nagrody motywują nas do kontynuowania wizjonerskiego myślenia i bycia otwartym na nowe technologie oraz trendy w świecie dizajnu. Dizajn to coś więcej niż wygląd naszych produktów. To oblicze  firmy Jungheinrich, kluczowy element naszego sukcesu, wyrażenie funkcjonalności, jakości oraz innowacyjności”.

Wielkim zwycięzcą konkursu został wózek widłowy wysokiego składowania ETV 216i, którego dizajn nagrodzono złotem w kategorii Industry. Sekretem innowacyjnego urządzenia jest zintegrowany akumulator litowo-jonowy, idealnie wkomponowany w konstrukcję pojazdu. Dzięki temu ETV 216i Jungheinrich oferuje szereg zalet pod względem ergonomii. Przestronne miejsce pracy operatora i lepsza widoczność podnoszą komfort obsługi pojazdu i bezpieczeństwo w magazynie.

Kolejny laureat kategorii Industry to akumulatorowy wózek unoszący EJE 116 - ekspert w zakresie ekonomicznego transportu palet na krótkich dystansach. Na uwagę zasługuje przede wszystkim kompaktowa konstrukcja urządzenia oraz innowacyjny, wielofunkcyjny dyszel. Wyposażono go w zaawansowaną technologię czujników, dzięki której zapewnia niezawodną i ergonomiczną obsługę.

Jury doceniło także nowy wizerunek producenta nagradzając firmę Jungheinrich w kategorii „Brand Identity” (Identyfikacja marki). Uwagę zwróciła spójna komunikacja marki, widoczna podczas targów LogiMAT 2018. Prezentacja przedsiębiorstwa w trakcie tego wydarzenia otrzymała nagrodę German Design Award w kategorii „Fair and Exhibition” (Targi i wystawy).  Wyróżniono również nową sieć Intranet Jungheinrich, która zdobyła uznanie jury z uwagi na koncepcję przyjazną użytkownikowi.

German Design Awards przyznawana jest przez jury z Niemieckiej Rady Wzornictwa– wiodący autorytet w dziedzinie designu.  Założona została w 1953 r. z inicjatywy niemieckiego rządu jako fundacja, której celem jest promowanie rozwoju wzornictwa - środka do budowy wartości marki, a w szerszym kontekście wspierania rozwoju gospodarki. Członkami fundacji są stowarzyszenia branżowe, instytucje, a także właściciele i osoby zarządzające marką w wielu znanych przedsiębiorstwach.

[i][i] Źródło: Krajowy Punkt Kontaktowy ,,Europejski Ranking Innowacyjności 2018: Europa musi zwiększyć przewagę w dziedzinie innowacji’’ https://www.kpk.gov.pl/?p=44084

[ii][ii] Źródło: Deutsche Welle ,,Niemcy najbardziej innowacyjnym krajem świata’’ https://www.dw.com/pl/niemcy-najbardziej-innowacyjnym-krajem-%C5%9Bwiata/a-45926369

konkretpr