Firma » Biznes

Innowacyjny system płatności już na polskim rynku

WoraPay, czyli mobilny system płatności od października 2014 roku zagościł na polskim rynku. Konsumenci w całym kraju zyskają możliwość zdalnego płacenia dzięki nowatorskiej technologii.

System WoraPay polega na zdalnej płatności z wykorzystaniem aplikacji WioPay zainstalowanej na telefonie komórkowym, jednak do systemu WoraPay swobodnie mogą dołączyć także inne banki i aplikacje bankowe. Założenie WoraPay polega na możliwości skanowania kodów QR danych produktów przy pomocy telefonu i bezpośredniej, zdalnej płatności poprzez aplikację bankową zintegrowaną z danym punktem handlowym (POS). Podstawowym celem owego systemu jest zmniejszenie czasu oczekiwania w punktach usługowych, takich jak na przykład stacje benzynowe czy areny sportowe i zwiększenie wygody w dokonywaniu płatności za towary i usługi.
Jak podkreśla CEO firmy WoraPay, Aurimas Bakas: „Stworzony przez nas system jest otwartą pętlą płatności mobilnych. Nasz system płatności znajduje się bezpośrednio pomiędzy bankiem, a sprzedawcą. Więc porównując do kart płatniczych umożliwia to skrócenie łańcucha przypływu środków w taki sposób, aby zmniejszyć liczbę pośredników zwiększając ich zysk."
Firma WoraPay została założona na Litwie w 2012 roku przez Aurimasa Bakasa, Vaidasa Adomauskasa i Nerijusa Celkonasa. Do tej pory system dostępny był tylko w krajach nadbałtyckich, jednak firma stopniowo powiększa swój zasięg o kolejne rynki Europy Środkowej i Wschodniej.
***
WoraPay - to mobilny, zdalny system płatności stworzony dla instytucji finansowych i portfeli mobilnych, który umożliwia płacenie za towary i usługi tysiącom użytkowników. Firma została założona przez Aurimasa Bakasa, Vaidasa Adomauskasa i Nerijusa Celkonasa na Litwie w 2012 roku. System WoraPay jest używany przez mobilne portfele takie jak Paysera, Medicions Bank, Moblet, WioPay, a także inne instytucje finansowe i aplikacje w Europie Środkowej i Wschodniej. W tym roku WoraPay powiększyła część funduszy dzięki Entrée Capital. Więcej informacji na stronie www.worapay.com kontakt do przedstawicieli firmy: hello@worapay.com

Naruszew