Dom » Nieruchomość

Inpro podsumowało wyniki finansowe po I kwartale 2015 r.

Skonsolidowane przychody ze sprzedaży Grupy Inpro osiągnęły poziom 32 mln zł. Zysk brutto ze sprzedaży za trzy pierwsze miesiące br. wyniósł 7,7 mln zł, a zysk netto 1,8 mln zł. Grupa INPRO do końca 2015 roku planuje wprowadzić do oferty blisko 300 kolejnych mieszkań i domów.

Grupa INPRO wypracowała skonsolidowane przychody ze sprzedaży na poziomie 32 mln zł netto, czyli o 22% niższe niż w I kwartale 2014 roku. Natomiast zysk brutto ze sprzedaży w trzech pierwszych miesiącach br. wzrósł o 3% do wartości 7,7 mln zł, a zysk netto wyniósł 1,8 mln i był wyższy o 21% w stosunku do analogicznego okresu roku poprzedniego.

Narastająco za pierwsze trzy miesiące 2015 roku Grupa sprzedała łącznie 98 lokali (w rozumieniu umów przedwstępnych netto), czyli niemal identyczną liczbę jak rok wcześniej. Największym zainteresowaniem cieszyły się inwestycje City Park i Czwarty Żagiel, ze względu na atrakcyjną lokalizację w przystępnej cenie oraz Wróbla Staw Domy Wielorodzinne, z uwagi na dostępność w programie Mieszkanie dla Młodych. Spółka zależna Przedsiębiorstwo Budowlane DOMESTA Sp. z o.o. zawarła w pierwszym kwartale 2015 roku 14 umów przedwstępnych netto.

Pierwszy kwartał 2015 roku, pomimo podwyższonych limitów w zakresie wkładu własnego przy zaciąganiu kredytów, to okres utrzymującego się wysokiego trendu sprzedażowego. Projekty prowadzone w ramach działalności całej Grupy Kapitałowej INPRO spotkały się z wysokim poziomem zainteresowania ze strony klientów” – mówi Piotr Stefaniak, Prezes Zarządu INPRO S.A.

W pierwszym kwartale br. Grupa Kapitałowa INPRO przekazała łącznie 76 lokali i było to o 30% mniej niż w I kwartale 2014 roku, kiedy to wydano 108 mieszkań. Niska liczba przekazań wynika bezpośrednio z cyklu deweloperskiego. Od początku 2015 roku INPRO S.A. oddała do użytkowania 7 domów jednorodzinnych na osiedlu Wróbla Staw. W kwietniu br. Spółka uzyskała pozwolenie na użytkowanie budynku E na osiedlu City Park. Przeważająca część obrotów Spółek INPRO i DOMESTA przypadać będzie na drugą połowę roku 2015, kiedy to, przy założeniu braku opóźnień w procedurach administracyjnych związanych z uzyskaniem pozwolenia na użytkowanie, zrealizowane zostaną następujące projekty: Osiedle Leszczynowe budynek nr 12 i 14, osiedle City Park budynek F, osiedle Chmielna Park budynek B, osiedle Wróbla Staw Mieszkania etap II (5 budynków mieszkalnych), Osiedle Wróbla Staw Mieszkania etap I (5 budynków mieszkalnych), domy jednorodzinne na osiedlu Wróbla Staw etap D oraz na osiedlu Golf Park. Przychód z wymienionych powyżej projektów, który zostanie zaksięgowany w 2015 roku powinien oscylować w przedziale 90-110 mln zł.

Grupa Inpro na 2015 roku zaplanowała wprowadzenie do oferty blisko 720 nowych mieszkań i domów, z czego ponad 440 trafiło już do sprzedaży. W styczniu 2015 roku INPRO S.A. rozpoczęła sprzedaż 118 mieszkań z I etapu osiedla Wróbla Staw Mieszkania. Natomiast w kwietniu i w maju do oferty wprowadzono trzy projekty: 18 domów jednorodzinnych z etapu H na osiedlu Wróbla Staw Domy, budynek C na osiedlu Chmielna Park (130 lokali) oraz osiedle Kwartał Uniwersytecki (175 lokali). Do końca roku Grupa planuje uruchomić sprzedaż w następujących lokalizacjach: osiedle Harmonia Oliwska (90 lokali), Osiedle Azymut w Gdyni (100 lokali), Golf Park w Tuchomiu (36 domów) oraz Osiedle Leszczynowe w Gdańsku, budynki nr 14 (24 lokale) i nr 17 (28 lokali).

Inpro S.A.