Kobieta, zdrowie, uroda » Uroda

Inspiracją jest dla mnie otaczający świat!

Małgorzata Ciborowska - Stylizacją paznokci zajmuję się od 2009 roku. Od 2014 roku jest właścicielką MC Studio Urody w Białymstoku. Zwycięzca Międzynarodowych Mistrzostw w Paryżu - Association Nailartfrance Competition w 2019 roku.

1. Jak zaczęła się Pani przygoda z branżą beauty?

Był to czysty przypadek. Potrzebowałam mieć regularnie przedłużone paznokcie a jednocześnie ciężko mi było wygospodarować czas na jeżdżenie do stylistki paznokci. Dlatego zrobiłam kursy i robiłam sobie paznokcie sama w wolnej chwili. Tak to się zaczęło. Najpierw sobie, następnie koleżankom, klientkom. Potem szkoła kosmetyczna, za chwilę zdobienia na paznokciach stały się modne no i tutaj już wiedziałam, że jest to mój świat. Od zawsze rysowałam, malowałam tylko na kartce postanowiłam zmienić powierzchnię na bardziej specyficzną. Malutką i wypukłą.

2. Co skłoniło Panią do dołączenia do grona instruktorów Słowianka Nails Trends?

Przede wszystkim zachwycały mnie prace, jakie wykonywały instruktorki Słowianki. W tym czasie byłam na etapie, kiedy to poszukiwałam kogoś kto nauczy mnie malować na paznokciach, tak jak umiem na kartce. Nie jest to to samo, już wspomniałam, że paznokieć to specyficzne płótno i sam talent nie wystarczy. Przeglądałam mnóstwo prac instruktorów z przeróżnych firm i tylko Słowianka zrobiła na mnie wrażenie. Wrażenie takie, że już nic innego nie istniało. Zapragnęłam się szkolić tylko tam a następnie postanowiłam aplikować by wstąpić w szeregi instruktorów Słowianki. I oto jestem nim prawie 5 lat.

3. Pani osiągnięcia zawodowe, w obszarze zdobienia paznokci są imponujące. Z którego tytułu jest Pani najbardziej dumna?

Jestem dumna i zadowolona, ze wszystkich moich osiągnięć w równym stopniu. Debiutowałam w międzynarodowych mistrzostwach NAILS OLYMPIC INTERNATIONAL w Poznaniu 2018 r. Te mistrzostwa są to najbardziej prestiżowe, nie przesadzę, jeśli powiem, że w Europie. Walka jest na najwyższym poziomie, startują same wielkie nazwiska z branży paznokciowej. To był naprawdę ogromny sukces stanąć na podium w trzech nominacjach tych mistrzostw. Przygotowania trwały pół roku, pół roku ciężkiej pracy, trenowania na czas, spotykania się z modelką. Zwycięstwa jednak rekompensują włożony trud. Rok później na tych samych mistrzostwach moja praca zajęła 4 miejsce. Jednak to 4 miejsce uważam również za sukces i osiągnięcie o którym warto wspomnieć ???? Gdyż tego roku już nie byłam debiutantem, zwycięstwa z roku poprzedniego awansowały mnie do wyższej dywizji, mierzyłam się już nie z nowicjuszami a zwycięzcami mistrzostw ubiegłych lat. Wiem, że moja praca była obiektem gorących dyskusji sędziów i była porównywana z pracami największych mistrzów w branży. Dlatego mimo, że bolesne było to 4 miejsce ale był to również mój ogromny sukces. Kolejny mój start to bardzo klimatyczne bo odbywające się w DISNEYLAND międzynarodowe mistrzostwa w Paryżu COMPETITION NAILARTFRANCE 2019r. Moja praca na temat „ Afrykańskie pejzaże” dostała 100punktów na 100 możliwych do zdobycia i nie miała sobie równych więc również osiągnięcie wyjątkowe i bardzo dla mnie ważne. Starty w mistrzostwach to niewyobrażalnie duża inwestycja czasu i pracy. Jeśli już się na to decydować to trzeba dać z siebie maxa. Teraz poświęcam więcej czasu rodzinie, dzieciom, projektuje podręczniki dla kursantek, piszę programy szkoleniowe i starty w mistrzostwach zeszły na dalszy plan, odłożyłam je na później. Jednak muszę przyznać, że tęsknię za tą adrenaliną, za rywalizacją i za tym klimatem.

4. Skąd czerpie Pani inspirację?

Inspiracja moja jest wszędzie, wszystko co widzę, obserwuję może być inspiracją. Czasem kolory na niebie, czasem print na ubraniach lub tapetach. Z pewnością by czerpać z otaczającego mnie świata muszę być wyciszona. Kiedy człowiek jest poddenerwowany, zabiegany jakoś nie widzi tak pięknie.

5. Jest Pani również instruktorem. Jaka jest główna zasada, którą próbuje Pani przekazać osobie, zaczynającej swoją przygodę w branży beauty?

Odpowiedzialność za drugiego człowieka. A aby być odpowiedzialnym za to co się robi należy posiadać wiedzę. Czyli samorozwój. Wiele osób twierdzi, że to czym się zajmujemy to tylko malowanie paznokci, przecież to takie proste co to w ogóle za problem. No otóż, nie jest to takie proste. Gdyby tak było zajmowałabym się całą kosmetyką a tylko paznokciami. Te dziedziny tak się rozwijają, że żeby być dobrym specjalistą od wszystkiego to życia by nie starczyło na samą naukę. Osoby niekompetentne, bez wiedzy stylizacją paznokci mogą skrzywdzić drugiego człowieka i nie chodzi tu o źle dobrany kolor lakieru. Dlatego właśnie moją misją jest dawanie rzetelnej wiedzy. Sama ciągle się szkolę nieustannie od tylu lat, w tym roku poszerzam horyzonty w dziedzinie sterylizacji medycznej. Wszystko po to by moje kursantki otrzymywały więcej aktualnej, rzetelnej wiedzy, by mogły w bezpieczny, profesjonalny sposób służyć usługi. I to przekazuje kursantkom… realnym swoim przykładem. Jeśli coś komuś oferujesz, oferuj coś jakościowego. Żeby to co oferujesz miało jakość, Ty jako wykonawca musisz mieć wiedzę. Dlatego ciągłe podwyższanie kwalifikacji jest sprawą kluczową.

6. Dlaczego zdecydowała się Pani na współpracę z firmą LoanByLink?

Wiem , że w czasie pandemicznym stylistki są ostrożne z wydawaniem pieniążków. Czasy mamy niepewne i takie rozłożenie na raty bardzo ułatwia sprawę. Łatwiej jest wygospodarować kilkadziesiąt zł miesięcznie niż od razu kilkaset. Dlatego cieszę się bardzo ze współpracy i mam nadzieję, że będzie ona pomocna moim kursantkom.

7. Pani plany zawodowe?

Moje plany trochę pokrzyżowała pandemia ale generalnie myślę o rocznej szkole stylizacji paznokci, która by kompleksowo przygotowywała do wykonywania tych usług w salonie. Jeszcze dużo pracy przede mną ale powolutku mimo przeszkód powstanie ta szkoła :D

LoanByLink