Firma » Praca
Integracja przy wspólnym stole
Idea wspólnego spożywania posiłków ma długą, wręcz historyczną, tradycję. Najbardziej znanymi były tzw. obiady czwartkowe, które odbywały się raz w tygodniu na dworze Stanisława Augusta Poniatowskiego. Uczestnikami cotygodniowych spotkań byli artyści oraz działacze społeczni, dla których spożywany razem obiad był pretekstem do dyskusji na bieżące tematy polityczne i kulturalne. Podobnie jest dziś. Pracownicy chętnie jedzą razem posiłki, bo stwarzają one dobrą okazję do rozmów i wymiany doświadczeń, zarówno na gruncie zawodowym jak i prywatnym. Wspólny lunch to też możliwość kontaktu z osobami z innych działów. Zdarza się, że podczas takich spotkań w nieformalnej atmosferze i gronie osób posiadających różne poglądy i kompetencje niestandardowe pomysły i rozwiązania pojawiają się szybciej niż przy biurku. Jak pokazują dane z raportu „Cztery osobowości - jednej rynek pracy" aż 82 proc. pracowników jest zdania, że wspólne posiłki przyczyniają się do integracji zespołu - dodatkowo regularne spożywanie ich w pracy sprzyja zdrowemu stylowi życia, który ma znaczenie dla 76 proc. badanych. To nie wszystko, pozytwnie wpływają również na atmosferę w miejscu pracy, która będąc ważnym elementem dla aż 97 proc. zatrudnionych, ma wpływ na zwiększenie ich wydajności i efektywności w środowisku zawodowym.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Zgodnie z kodeksem pracy każdemu zatrudnionemu, który pracuje przynajmniej przez 6 godzin dziennie przysługuje jedna 15-minutowa przerwa wliczana do czasu pracy. Przepisy prawa pracy przewidują również dodatkową godzinną przerwę, której sposób wykorzystania należy wyłącznie do pracownika. Może on wtedy załatwić sprawy osobiste, zrobić zakupy albo odwiedzić ulubioną restaurację. Przerwa ta nie jest wliczana do czasu pracy, ale często bywa wykorzystwana właśnie na zjedzenie lunchu poza miejscem pracy. Dane z badania „Cztery osobowości - jednej rynek pracy" potwierdzają, że pracownicy chętnie spożywają razem posiłki, ale doceniają też dofinansowywanie ich ze strony pracodawcy np. w postaci karty lunchowej (66 proc.). Nic dziwnego, bo zaletą takiego rozwiązania jest swoboda wyboru - to pracownik decyduje czy otrzymaną kwotę przeznaczy na zakupy spożywcze, posiłek poza biurem, catering na miejscu czy danie na wynos - powiedziała Monika Sielicka-Hamala, Dyrektor Działu Zarządzania Zasobami Ludzkimi Sodexo Benefits and Rewards Services Polska.
Raport „Cztery osobowości - jeden rynek pracy" prezentuje konkretne oczekiwania pracowników, które dla zespołów HR stanowią podpowiedź, w jaki sposób budować politykę firmy, aby odpowiadała ona na potrzeby zatrudnionych. Jest on także źródłem cennych informacji na temat sposobów ich motywacji
w zależności od osobistych preferencji, doświadczeń czy też branży, w której pracują.
Nadesłał:
Marzena Jaworska
|
Komentarze (0)