Dom » Nieruchomość

Inwestorzy zamykali 2012 rok zakupem nieruchomości

Zakup nieruchomości w celach inwestycyjnych może przynieść zwrot w postaci bieżących dochodów, jak i wzrostu wartości w kolejnych latach. Kupowanie mieszkań na inwestycję zwiększa się na koniec roku – potwierdza Dolcan. Klienci inwestycyjni nabyli u dewelopera mieszkania o wartości ponad 17 mln zł.

Spółka Dolcan na dwóch osiedlach, w ciągu ostatnich tygodni minionego roku sprzedała mieszkania o wartości 17,5 mln zł osobom, które kupiły nieruchomość nie dla siebie, a w celach inwestycyjnych. – Koniec roku charakteryzowała nie tylko zwiększona sprzedaż lokali w programie Rodzina na Swoim. Odnotowaliśmy również zwiększone  zainteresowanie zakupem jako formą ulokowania nadwyżek finansowych – informuje Anna Sitnik, zastępca dyrektora biura sprzedaży w firmie Dolcan. I jak dodaje wyróżnić można dwa typy klientów inwestycyjnych – tych, którzy zdecydowali się kupić mieszkanie w oferowanym przez Dolcan Condo Systemie oraz nabywców, którzy chcą sami wynajmować mieszkanie, lub traktują je jako swoistą lokatę.

Kupujący lokal w celach inwestycyjnych to zazwyczaj osoba w wieku powyżej 40 lat, dobrze sytuowana finansowo, która kupuje kolejną już nieruchomość. Często są to managerowie z dużych korporacji, przedstawiciele wolnych zawodów (lekarze, prawnicy) oraz właściciele firm. Najchętniej kupowane są lokale 2-3 pokojowe, o powierzchni od 40 do 70 m kw. Często klienci zlecają wykończenie lokalu deweloperowi. Chętniej kupują mieszkania w gotowych inwestycjach lub tych, które w bliskiej przyszłości będą oddane do użytku.

2013 – rokiem inwestowania w nieruchomości?
Nieruchomości od lat cieszą się sporym zainteresowaniem wśród inwestorów, którzy myślą długoterminowo. Czas kiedy na mieszkaniu można było zarobić w ciągu roku kilkanaście procent minęły. Ale zakup apartamentu, gruntu czy lokalu użytkowego nadal jest jedną z często wybieranych form lokowania kapitału. A im większa niepewność i zamieszanie na rynkach finansowych, tym chętniej inwestorzy myślą o nieruchomościach. Nie bez znaczenia były także tegoroczne afery związane z produktami jakie oferowały parabanki. - Z kolei lokata bankowa, która  jest stosunkowo pewną formą inwestowania, ma niską rentowność na poziomie ok. 4,28 proc. – zauważa Tomasz Bujnowski, analityk inwestycyjny Dolcan. Mieszkania mimo kryzysu i rosnącej inflacji w dłuższej perspektywie nie tracą na wartości. - Nieruchomość to produkt dla klientów
z większym portfelem lub zdolnością kredytową. Ale przede wszystkim świadomych tego, iż lokata taka nie przynosi dużych, natychmiastowych zysków, jest natomiast stała i bezpieczna – mówi Tomasz Bujnowski. Z obserwacji firmy Dolcan wynika także, iż wiele osób zakup nieruchomości traktuje też jako zabezpieczenie na przyszłość lub posag, który można przekazać swojemu dziecku. - Zyski, jakie możemy wygenerować z tego typu inwestycji wynoszą ok. 8 proc. Są zatem niemal dwukrotnie wyższe od lokat bankowych – argumentuje analityk inwestycyjny Dolcan.

Koniec roku mobilizuje
Jednym z powodów wzmożonego zainteresowania inwestowaniem
w nieruchomości z końcem roku może być chęć uporządkowania sytuacji finansowej przez inwestorów przed nastaniem nowego roku, i ulokowania zysków w pewnym źródle. Dla innych osób jest to natomiast ostatni moment na zakup nowej nieruchomości, aby uniknąć płacenia 19 proc. podatku od sprzedaży wcześniejszej nieruchomości. Zgodnie z ustawą o podatku dochodowym od osób fizycznych można uniknąć płacenia podatku od sprzedaży nieruchomości, jeżeli w przeciągu dwóch lat kupi się nowe lokum. Okres rozliczeniowy w tym wypadku liczony jest do końca danego roku. – Jeszcze inni, np.  osoby prowadzące własną działalność gospodarczą, czy firmę, skłonne były zwiększyć koszty, tak by rozliczenie 2012 roku z fiskusem wyszło korzystniej – mówi Tomasz Bujnowski.

Dla osób zainteresowanych inwestowaniem w nieruchomości, które nie mają czasu by wynajmować mieszkanie na własną rękę, wygodnym rozwiązaniem jest zakup lokalu w Condo Systemie oferowanym przez Dolcan. To oferta zakupu mieszkania z gwarancją najmu na wiele lat, i wypłat zysków w wysokości nawet 8 proc. rocznie. Klient decydując się na zakup lokalu otrzymuje pełnowartościowe mieszkanie – nieruchomość z aktem notarialnym i udziałem w gruncie. Ceny mieszkań zaczynają się już od 7.600 zł za m kw. Dolcan w ramach umowy mieszkanie wykańcza oraz zajmuje się w imieniu właściciela jego zarządzaniem i najmem. System obejmuje dwie inwestycje w stolicy: apartamentowiec Skierniewicka City oraz kompleks Ogrody Ochota. Inwestycje te zostały wybrane ze względu na ich atrakcyjne położenie blisko centrum miasta. Inwestycje te są dodatkowo doskonale skomunikowane np. z lotniskiem, dworcem centralnym i głównymi atrakcjami Warszawy.

DagmaraDzikiewicz

• avatar
    ~Kinga 2013-03-05 22:26:17

Aż się wierzyć nie chce, że kupując w celach inwestycyjnych, ludzie wybierają nowe mieszkania a nie z rynku wtórnego. Choć po kilku dniach wolnych na osiedlu Dolcana, wcale się nie dziwię - mieszkania ładne i gustownie wykończone. Bardzo mi się podobały.