Motoryzacja » Samochody

Irydowy HIT dla Jenox Akumulatory

Iryd jest metalem szlachetnym, a zarazem pierwiastkiem rzadko występującym w przyrodzie. Może dlatego nagroda spod jego znaku jest taka wyjątkowa. W tym roku Firma Jenox Akumulatory z Chodzieży znalazła się wśród dwóch przedsiębiorstw z Wielkopolski, które uhonorowane zostały tym wyróżnieniem.

Nagrodę producent akumulatorów otrzymał za serię akumulatorów Jenox Gold. Irydowy HIT przekazany został podczas dwudziestej edycji konkursu „Gospodarczo-Samorządowy HIT Wielkopolski 2014”. Uroczysta gala wręczenia statuetek odbyła się w Auli Uniwersyteckiej w Poznaniu. W różnych kategoriach nominowanych było kilkadziesiąt przedsiębiorstw, jednakże tylko firma Jenox Akumulatory sp. z o.o. i Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Czarnkowie zostały laureatami najwyższego wyróżnienia – Akumulator serii Gold to nasz flagowy produkt, dlatego tak bardzo cieszy nas to wyróżnienie. Jednocześnie daje nam dodatkową motywację by ulepszać nasze produkty. Od lat systematycznie pracujemy nad wdrażaniem unikatowych rozwiązań technologicznych i unowocześnieniem procesu produkcyjnego w naszym zakładzie, tak by oferować klientom bezobsługowe akumulatory cechujące się niezawodnością, podwyższoną żywotnością i wysokim bezpieczeństwem użytkowania – mówi Mariusz Dymek, Dyrektor Handlowy Jenox Akumulatory. To co prócz najnowszego wzornictwa przemysłowego wyróżnia akumulatory Jenox Gold i pozwala im sprostać zapotrzebowaniu na energię w nowoczesnych pojazdach, to przede wszystkim zwiększona pojemność samochodowej baterii, minimalne samowyładowanie, a co za tym idzie wydłużony czas użytkowania. Fenomen tych akumulatorów tkwi w ich konstrukcji i najnowszej technice ładowania. - Jenox Gold posiada kratki płyt dodatnich i ujemnych  wykonane w oparciu o stopy wapniowe o optymalnej geometrii kratki. Prowadzi to do bardzo dobrego przyjmowania ładunku elektrycznego i radykalnego obniżenia konsumpcji wody przez samochodową baterię. Finalnie otrzymujemy akumulator o bardzo dużym prądzie rozruchowym i zwiększonej pojemności - mówi Marek Przystałowski, v-ce prezes i Dyrektor Techniczny Jenox Akumulatory. Wszystko to razem sprawia, że akumulatory Jenox Gold pozwalają sprostać zapotrzebowaniu na energię w samochodach najwyższej klasy. Chodzieska spółka Jenox Akumulatory zatrudnia blisko 160 osób. Łącznie z uhonorowanym w konkursie akumulatorem Jenox Gold, przedsiębiorstwo ma w swojej ofercie trzy serie produktów, w tym Classic i Hobby. Producent wytwarza również specjalistyczne akumulatory SHD, przeznaczone do samochodów ciężarowych.

Michał Bachorz