Dom » Nieruchomość

J.W.Construction Holding S.A. : Ostatnia szansa na skorzystanie z programu MdM

W ciągu kilku miesięcy zainteresowanie rządowym programem Mieszkanie dla Młodych znacznie wzrosło. Według danych Banku Gospodarstwa Krajowego (BGK) budżet przewidziany na 2016 rok został wykorzystany w 60 proc. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że środków na dopłaty może zabraknąć w maju br.

Coraz większe zainteresowanie

Od początku trwania rządowego programu MdM do BGK wpłynęło blisko 47 tys. wniosków, z czego 88% zostało zrealizowanych w ramach umowy kredytowej. Na zwiększone zainteresowanie otrzymaniem dotacji z budżetu państwa wpłynęło wiele czynników. Najważniejsze znaczenie miała nowelizacja ustawy dotyczącej programu MdM, która weszła w życie 1 września 2015 roku. Umożliwienie zakupu mieszkań na rynku wtórnym, zwiększenie dopłat dla rodzin wielodzietnych (20-30 proc. w zależności od ilości dzieci), a także zmiana warunków otrzymania kredytu, sprawiły, że w grudniu ubiegłego roku BGK odnotowało rekordową liczbę złożonych wniosków. Do kolejnych czynników można zaliczyć niskie stopy procentowe oraz systematyczny wzrost wkładu własnego w kredyt hipoteczny. W tym roku zwiększył się on z 10 proc. do 15 proc. wartości nieruchomości, natomiast w 2017 roku będzie wynosił aż 20 proc.

Jeszcze jest szansa

Osoby zainteresowane skorzystaniem z dofinansowania w ramach programu MdM mają jeszcze na to szansę, ale decyzję o zaciągnięciu kredytu warto podjąć już teraz. Statystyki wskazują bowiem, że wkrótce limity mogą się wyczerpać. Według danych Banku Gospodarstwa Krajowego (BGK) budżet przeznaczony na 2016 rok został wykorzystany w 60%, co oznacza, że z 730 mln zł pozostało zaledwie ok. 280 mln. W samym styczniu 2016 roku beneficjenci programu MdM zarezerwowali aż 77,4 mln zł ze środków przeznaczonych na 2016 rok i 6,1 mln zł z budżetu na 2017. Niedawno minister infrastruktury i budownictwa Kazimierz Smoliński poinformował też, że nie zakłada wydłużenia programu obowiązującego do 2018 r. Wielu deweloperów, w tym J.W. Construction Holding S.A., wychodząc naprzeciw zwiększonemu zapotrzebowaniu na nowe mieszkania, wzbogaciło ofertę dostępną w programie MdM.

– Posiadamy obecnie wiele lokali mieszkalnych w całej Polsce, które kwalifikują się do rządowego programu MdM: m.in. Zielona Dolina w Warszawie, Nowe Tysiąclecie w Katowicach czy Oaza Piątkowo w Poznaniu. Dla rodzin z dwójką lub trójką dzieci mamy idealne rozwiązanie: 3-4 pokojowe komfortowe i przestronne mieszkania, na które można otrzymać aż 84 tys. zł rządowej dopłaty. Natomiast osobom zainteresowanym kupnem domu jednorodzinnego możemy zaoferować gotowe domy z ogrodem na osiedlu Villa Campina w cenie już od 399 tys. zł. Mamy świadomość, że dla wielu młodych osób czy rodzin wielodzietnych dofinansowanie z budżetu państwa jest często jedyną szansą na zakup wymarzonego mieszkania. Dlatego duży nacisk kładziemy na to, aby nasza oferta stale pozostawała atrakcyjna, nawet po wyczerpaniu rządowych środków, czy wygaśnięciu projektu w 2018 roku – mówi Małgorzata Ostrowska, członek zarządu oraz dyrektor marketingu i sprzedaży w J.W. Construction Holding S.A.

ValueCommunication

• avatar
    ~irmina 2016-03-16 16:48:19

Nowe Tysiąclecie znam, ładny budynek i ładne osiedle, okolica też jest super, jak ktoś się waha powinien się zdecydować, na parterze mieszkania są tam dość tanie a do nich przypisany jest ogródek.