Motoryzacja » Samochody

Jachty Volvo Ocean Race pomagają w badaniach naukowych

Jachty, biorące udział w regatach, posłużą zespołowi naukowców z Volvo Ocean Race Science Programme za staje badawcze. Wyposażono je w różnego typu czujniki i urządzenia pomiarowe, które umożliwiają gromadzenie danych, takich jak temperatura, ciśnienie, prędkość wiatru czy występujące prądy.

Tak dokładne informacje pomogą na stworzenie bardziej precyzyjnych prognoz pogody oraz modeli klimatycznych stosowanych przez naukowców na całym świecie.

Ponadto łodzie mierzyć będą poziom zasolenia, zawartość rozpuszczonego w wodzie dwutlenku węgla oraz ilość glonów. W połączeniu z innymi danymi na temat mikroskopijnej wielkości cząstek tworzyw sztucznych, pomiary te pomogą stworzyć pełniejszy obraz skali zanieczyszczeń oraz ich wpływu na życie organizmów żywych w oceanie. Partnerami naukowymi Programu są NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration).

– Jesteśmy dumni ze współpracy z Volvo Ocean Race Science Programme, który pomaga nam w pełniejszym zrozumieniu oceanicznego środowiska – mówi Stuart Templar, Dyrektor ds. Zrównoważonego Rozwoju w Volvo Cars. – Jako firma staramy się minimalizować wpływ produkcji i użytkowania samochodów na środowisko naturalne. Dlatego właśnie innowacyjne podejście tego programu bardzo nam odpowiada – szczególnie w kontekście przyszłości w zakresie pozyskiwania energii.

JK PR