Gospodarka » Żywność

Jak czytać etykiety na opakowaniach

Jak czytać etykiety na opakowaniach
Zobacz więcej zdjęć »
Obecnie coraz więcej ludzi dąży do prowadzenia zdrowego trybu życia, pragną być świadomi składu i pochodzenia produktów, których codziennie używają.

Jednak wybór wartościowych artykułów spożywczych czy kosmetyków w sklepie, w którym półki wręcz uginają się od nadmiaru towaru, nie należy do łatwych zadań. Eksperci z J.S. Hamilton wykonującej akredytowane analizy laboratoryjne żywności i oceniającej zgodność wyrobów z normami. radzą, na co warto zwracać uwagę przy podejmowaniu decyzji zakupu, jak czytać etykiety umieszczone na opakowaniach oraz podpowiadają, co oznaczają wybrane symbole certyfikatów jakości, które czasami mogą wydawać się dość enigmatyczne.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Każda osoba, która chce prowadzić zdrowy styl życia, zwraca uwagę na produkty których używa. Jej celem jest wybór artykułów, tj. żywności, kosmetyków itp., które mają jak najlepszy wpływ jej organizm i zawierają jak najwięcej naturalnych składników. Niezwykle istotne jest również ich pochodzenie oraz sposób produkcji.

Euroliść to znak, który świadczy o tym, że produkt spożywczy jest ekologiczny. Symbol ten przedstawia gwiazdki Unii Europejskiej ułożone w kształcie liścia na zielonym tle i jest przyznawany przez Komisję Europejską. Umieszczenie go na opakowaniu oznacza, że dany produkt został wyprodukowany w jednym z państw członkowskich oraz spełnia obowiązujące normy wspólnotowe.

Innym, często spotykanym symbolem jest certyfikat Rainforest Alliance – przedstawia on żabę w zielonej obwódce. Jest to oznaczenie przyznawane przez organizację non-profit o tej samej nazwie, która opracowała własny program certyfikacji lasów, weryfikujący legalność pochodzenia wyrobów z drewna. Certyfikat ten przyznaje się takim produktom jak np. banany, herbata, kawa, kakao, olej palmowy, czekolada.

Kolejny ważny symbol, na który warto zwrócić uwagę, to Znak Ekologiczny EKO, przedstawiający kształt mapy Polski znajdujący się w zielonym okręgu. Jest on przyznawany przez Polskie Centrum Badań i Certyfikacji produktom i usługom, które spełniają kryteria ochrony zdrowia i środowiska.

Symbol certyfikatu Rolnictwa Ekologicznego, który przedstawia kłos pszenicy otoczony gwiazdkami UE na niebieskim tle, oznacza natomiast, że m.in. 95% składników danego produktu powstało zgodnie z metodami ekologicznymi, a uprawy były nadzorowane.

Pochodzenie kosmetyków jest również bardzo ważne dla osób, które troszczą się o własne zdrowie oraz środowisko. Symbol przedstawiający białego królika na tle czarnego trójkąta świadczy o tym, że dany kosmetyk nie był testowany na zwierzętach i jego produkcja nie przyczyniła się do ich cierpienia. Znak może być opatrzony także literami BWC – Beauty without cruelty (ang. Piękno bez okrucieństwa).

Znak ekologiczny NCCO (Certified Natural Cosmetics), który ukazuje zielony liść na białym tle, jest dowodem na to, że kosmetyk nim oznaczony jest ekologiczny i powstał bez użycia konserwantów oraz przy maksymalnym wykorzystaniu składników organicznych. 

Zielony znak certyfikatu COSMEBIO również przyznawany jest produktom powstałym w zgodzie z naturą, które spełniają kryteria techniczne i etyczne opisane w Karcie COSMEBIO oraz zawierają min. 95% naturalnych składników.

Odpowiedzialnie wybierając produkty na pewno należy unikać pospiechu – warto poświęcić chwilę na przeczytanie etykiety i opisu produktu, a nie tylko zerknięcie na datę ważności. Elementy znajdujące się w składzie są umieszczone w kolejności od tego, którego użyto najwięcej. Warto eliminować więc produkty, które zawierają dużo cukru, soli, sztucznych barwników itp. Istotna jest także wartość odżywcza, która informuje o tym, jaką część zapotrzebowania organizmu pokryjemy spożywając dany produkt. Warto unikać tych produktów, które zawierają dużo tłuszczów (zwłaszcza nasyconych), węglowodanów (w tym cukrów), soli oraz cukrów. Informacja ta dotyczy zazwyczaj 100g produktu. Pamiętajmy również, że wbrew pozorom nie wszystkie E są szkodliwe – np. E300 oznacza kwas askorbinowy, tzn. witaminę C. Przy odpowiedzialnym wyborze produktów zwracajmy uwagę na opakowanie – istotne jest, aby było stworzone z jak najbardziej przyjaznych środowisku materiałów oraz nadawało się do recyklingu, tzn. do ponownego przetworzenia i wyprodukowania innego produktu, dodają eksperci z J.S. Hamilton.

 



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

dorota5

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »