Dom » Wnętrza
Jak dbać o wyposażenie kuchni, by służyło przez lata?
Zobacz więcej zdjęć » |
Niestety nie da się całkowicie uniknąć zabrudzenia kuchni. Bez względu na to, czy nasz zlewozmywak został wykonany ze stali, ceramiki, czy innego kompozytu. Największym problemem jest zazwyczaj osad wapienny związany z twardością wody. Powoduje on plamy na powierzchni. Twarda woda zawiera w sobie duże stężenie rozpuszczalnych soli wapnia i magnezu, które osadzają się na powierzchni zlewozmywaka. To z kolei potęguje osadzanie się cząsteczek brudu. Gdy zauważymy tego typu zmiany na elementach wyposażenia kuchennego, możemy je rozpuścić wraz z osadem.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Rozpuszczanie osadu
Pamiętajmy, że pielęgnacja kuchni to nie tylko usuwanie powstałych już nieczystości, lecz także ochrona. Niektórzy producenci oferują środki przeznaczone do danego sprzętu. Wśród nich znajduje się marka zlewozmywaków Blanco. - Oferujemy między innymi zestawy do czyszczenia stali Blanco składające się z preparatów czyszczących, gąbek i ściereczek. Posiadamy też środki przeznaczone do zlewozmywaków ceramicznych z powierzchnią PuraPlus, a także do gruntownego czyszczenia zlewozmywaków z kompozytu Silgranit PuraDur - mówi Magdalena Wrońska - Shohag z firmy Comitor, dystrybutora marki Blanco w Polsce. Zawarte w nich aktywne składniki skutecznie usuwają zanieczyszczenia, rozpuszczają także osady wapienne, tłuszcz oraz plamy po kawie czy herbacie.
Domowe sposoby
Warto wybierać środki czystości, które nie wpływają negatywnie na środowisko. Do tej grupy należą te, które w składzie nie mają fosfatów i chloru. Jeśli chcielibyśmy wypróbować domowych sposobów, możemy starać się zmiękczyć wodę i osad wapienny z pomocą proszku do prania. Do 3 - 5 cm gorącej wody (ok. 60 °C) należy wsypać kilka łyżek proszku do prania. Taką miksturę najlepiej przygotować wieczorem i pozostawić na noc (a minimum na dwie godziny). Następny krok to czyszczenie zlewozmywaka środkiem do mycia naczyń i szorstką stroną gąbki. Czynność powinna być powtarzana regularnie, najlepiej co kilka tygodni. Najbardziej ekologiczną metodą jest jednak wykorzystanie octu i cytryny, czyli składników, które większość z nas posiada w swoich kuchniach.
Więcej na www.comitor.pl
Nadesłał:
OKK!
|
Komentarze (0)