Technologie » AGD - RTV

Jak łatwo i skutecznie czyścić piekarnik?

Jak łatwo i skutecznie czyścić piekarnik?
Zobacz więcej zdjęć »
Codziennie użytkowanie piekarnika wymaga od nas dbania nie tylko o jego stan techniczny, ale także... czyste wnętrze.

Jeśli nie chcemy, by przygotowywany przez nas pyszny sernik pachniał obiadem zrobionym poprzedniego dnia – musimy pamiętać o systematycznym czyszczeniu urządzenia. Najlepiej myć je po każdym użyciu – wtedy łatwiej będzie pozbyć się zabrudzeń, a sam sprzęt posłuży nam zdecydowanie dłużej. Eksperci marki Hotpoint podpowiadają, jak szybko i skutecznie pozbyć się niechcianych zabrudzeń z wnętrza piekarnika.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Środki chemiczne – jedna z metod

Wystarczy kilka obiadów przygotowanych przy użyciu piekarnika, by tłuszcz osadzający się na ścianach  i szybie stał się bardzo trudny do usunięcia. Jednym ze sposobów, przychodzących nam na myśl jako pierwszy, jest i czyszczenie urządzeń przy zastosowaniu środków chemicznych. Pomogą nam one szybko i dość skutecznie pozbyć się nieprzyjemnego zapachu, tłustego osadu czy przypalonych kawałków jedzenia. Do dyspozycji mamy wiele produktów idealnie nadających się do tego zadania. Jeśli zdecydujemy się użyć gotowych detergentów – róbmy to w gumowych rękawiczkach i pamiętajmy, by po ich zastosowaniu bardzo dokładnie umyć nasz piekarnik wodą, która pozwoli pozbyć się resztek produktu.

Czyszczenie domowymi sposobami

Gdybyśmy chcieli skorzystać z bardziej ekologicznych rozwiązań to z pomocą przychodzą nam domowe metody usuwania zabrudzeń. Są równie skuteczne jak gotowe produkty sklepowe, a przy tym bezpieczne dla zdrowia. Na przygotowanie domowego detergentu będziemy musieli poświęcić kilka chwil więcej niż w przypadku gotowych środków czyszczących, jednak wydamy znacznie mniej funduszy – większość składników znajdziemy w naszych kuchniach.

  • Sposób z parą – jeśli nasz piekarnik nie jest mocno zabrudzony, wówczas możemy dokonać czyszczenia za pomocą pary wodnej. W piekarniku nastawionym na 140°C umieszczamy żaroodporne naczynie napełnione ciepłą wodą. Po kilku minutach możemy je wyjąć, a gdy piekarnik przestygnie, zabrudzenia na ścianach i szybie będą zdecydowanie łatwiejsze do usunięcia.
  • Woda z octem – sposobem na odświeżenie urządzenia może być także spryskanie go mieszanką wody z octem (w proporcji pół na pół). Taką miksturę należy zostawić na kilka chwil, a następnie przetrzeć ściereczką lub gąbką.
  • Pasta z sody oczyszczonej – idealnym, naturalnym środkiem czyszczącym (nadającym się do wielu powierzchni) jest też soda oczyszczona. Wystarczy połączyć ją z gorącą wodą i kilkoma łyżkami białego octu. Następnie nałożyć mieszankę (za pomocą pędzelka lub szczotki) na ścianki piekarnika i odczekać aż zabrudzenia się „odmoczą”. Kilka minut później możemy już zabrać się za czyszczenie powierzchni.
  • Sól do zadań specjalnych – w przypadku bardziej zabrudzonego piekarnika, możemy obsypać go solą, rozgrzać piekarnik i poczekać do zbrązowienia soli. Następnie powinniśmy dokładnie wyczyścić sprzęt od środka.

Piekarnik z funkcją czyszczenia?                                         

Systematyczne mycie piekarnika przełoży się zarówno na smak i zapach potraw, jak również pozwoli nam przedłużyć żywotność urządzenia. Poza wymienionymi domowymi sposobami czyszczenia warto wiedzieć, że istnieją modele, które mogą nam tę czynność nieco ułatwić. Np. funkcja katalizy w piekarnikach Hotpoint wykorzystuje specjalne panele zamontowane po bokach piekarnika. Ich zadaniem jest absorbcja rozpryskującego się podczas pieczenia tłuszczu. Aby wyczyścić wkłady, należy rozgrzać piekarnik powyżej temperatury 220oC (najlepsze efekty uzyskuje się przy włączonej funkcji „Grill”). Powinniśmy systematycznie sprawdzać, czy nasze wkłady nie wymagają wymiany.

Inną przydatną funkcją w jaką są wyposażone niektóre piekarniki jest Diamond Clean. Pozwala ona czyścić piekarnik w niskiej temperaturze  (zaledwie 90oC). Wystarczy, że na dno zimnego piekarnika wlejemy ok. 200 ml wody (bez detergentu), a następnie włączymy dedykowany program czyszczenia trwający 35 minut. Cząsteczki pary wodnej rozmiękczą brud, który łatwiej będzie usunąć. Program jest na tyle krótki i energooszczędny, że możemy go używać praktycznie codziennie.

Jak widać, sposobów na umycie sprzętów kuchennych jest wiele. Sposób czyszczenia warto uzależnić od stopnia zabrudzenia czy naszych zasobów czasowych. Jednak najważniejsze jest to aby nie zapominać, że urządzenia trzeba czyścić nie tylko z zewnątrz, ale także w środku!



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

38PR

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »