Firma » Finanse

Jak oszukują nieuczciwi pośrednicy finansowi ?

Jako że codziennie mam styczność z sytuacjami dotyczącymi wszelkich usług finansowych bardzo często spotykam się z próbami naciągania ludzi poszukujących pożyczek. Jak najczęściej wyglądają tego typu oszustwa ?
Najczęściej spotykaną metodą oszukiwania ludzi poszukujących pożyczki jest sposób na przedpłatę.

Wygląda to tak że osoba poszukująca pożyczki, z reguły pozabankowej, trafia na ofertę gdzie można otrzymać pożyczkę bez sprawdzania jakichkolwiek baz dłużników i innych zbędnych formalności. Jak wiadomo ofert takich poszukują najczęściej osoby zadłużone, mające negatywne wpisy w bazach itp. a więc nie mające szans na otrzymanie pożyczki w banku. Po kontakcie klienta z osobą oferującą rzekomą pożyczkę zazwyczaj dowiadujemy się że została udzielona zgoda na udzielenie pożyczki lecz aby ją otrzymać musimy wpłacić na przykład 10% wartości pożyczki o którą się staramy.

Wytłumaczenia powodu tej wpłaty są różne, mogą to być koszty notariusza, ubezpieczenia i wiele innych. Oczywiście osoba która wpłaci takową przedpłatę nie otrzymuje ani pożyczki, ani nie może odzyskać kwoty którą wpłaciła. Zazwyczaj po wpłacie kontakt z rzekomym pożyczkodawcą się kończy lub też pożyczkodawca wymaga dodatkowych zabezpieczeń pożyczki, które są nie do spełnienia przez pożyczkobiorcę. Oczywiście w umowie przedwstępnej jest zapis że w przypadku niespełnienia tychże warunków opłata wstępna nie podlega zwrotowi.

Pamiętajmy o tym że żadna szanująca się i rzetelna firma nie wymaga przedpłat przed udzieleniem pożyczki, nigdy nie wpłacajmy jakichkolwiek pieniędzy ponieważ z reguły je stracimy, a i pożyczki także nie otrzymamy.

Nieco inną metodą na którą się ostatnio natknąłem jest oferta tzw. czyszczenia BIK czyli usuwanie negatywnych wpisów w Biurze Informacji Kredytowej. Jak wiadomo taki wpis skutecznie uniemożliwia otrzymanie pożyczki w banku, a także w części firm pozabankowych.

To również wykorzystują nieuczciwe firmy oferujące wspomniane czyszczenie BIK. Jednak autor pomysłu który opisuję wpadł na całkiem inny pomysł, za rzekome czyszczenie BIK nie żądał nawet zapłaty jak to czynią inne firmy. Czyszczenie BIK w tym przypadku miało polegać na założeniu konta w pewnym banku, a że bank ów posiadam pewną lukę w systemach informatycznych po założeniu rachunku automatycznie zostały wyczyszczone wszystkie negatywne wpisy w Biurze Informacji Kredytowej.

Oczywiście jest to nie prawda, nie ma takiej możliwości, a autor pomysłu po prostu otrzymywał prowizję za każde założone konto. Na szczęście w tym przypadku klienci którzy zdecydowali się na tą nowatorską ofertę nie tracili pieniędzy bo nic nie musieli wpłacać, jednak oszustwo pozostaje oszustwem.

Jednak na to co ostatnio trafiłem to już szczyt wszystkiego, po przejrzeniu oferty już wiem dlaczego jest tyle oszukanych w różnych aferach, tylko nasuwa się pytanie dlaczego nikt nic z tym nie robi?

Otóż na pewnej stronie internetowej jest opisana pięknie oferta pożyczek dla każdego, bez wnikania w jego historię kredytową, zarobki i bez innych formalności.

Pożyczkę po prostu otrzymuje każdy, lecz oczywiście musi wpłacić najpierw opłatę weryfikacyjną, co prawda w nie dużej wysokości,ale sądzę że właśnie dzięki temu że ta opłata jest dość niska więcej osób decyduje się na jej wpłatę. Podana jest ładnie nazwa firmy i nr konta na który trzeba dokonać owej wpłaty, tylko problem polega na tym że sprawdzając dokładnie tą firmę okazuje się że ona nie istnieje w żadnej bazie firm.

Natomiast strona internetowa istnieje już prawie 3 lata, ciekawe ile osób już dało się nabrać?Pamiętajmy jak trafimy na taką mało znaną firmę sprawdźmy czy istnieje, dodatkowo pamiętajmy że firma ma obowiązek podawać swoje dane kontaktowe łącznie z NIP i REGON oraz pełnym adresem.

Oczywiście na wspomnianej stronie tych danych brak.

AUTOR: Finanovacash.pl - Szybkie pożyczki przez internet.

Finanovacash