Dom » Wnętrza

JAk pielęgnować drewniany blat kuchenny

Drewniany blat kuchenny to rewelacyjny sposób na dopełnienie stylizacji kuchennej. Blaty wykonane z drewna nadają wnętrzu ciepła oraz przytulności, są miłe w dotyku i przede wszystkim wyglądają niezwykle efektownie.

Zanim jednak zdecydujemy się na blat z litego drewna, warto jest poznać podstawowe zasady użytkowania. Pozwoli to nam uniknąć przykrych niespodzianek i ewentualnych uszkodzeń wynikających z niewiedzy.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Drewno jest niezwykle popularnym materiałem, służącym do wykonywania blatów kuchennych. Trzeba jednak pamiętać, że zwłaszcza w kuchni jest ono narażone na uszkodzenia, zarysowania oraz działanie wysokiej temperatury. Aby nasz wspaniały blat służył nam w dobrej kondycji przez wiele lat, musimy poznać podstawowe zasady jego pielęgnacji.

Ostrożnie z wilgocią!

Oczywistym jest, że drewno nie lubi towarzystwa wilgoci. Może ona powodować wypaczanie i puchnięcie materiału, co w wypadku blatu kuchennego jest szczególnie niepożądane. Pielęgnacja drewnianego blatu, np. takiego jak tu, jest w dużej mierze uzależniona od tego, jakim produktem została zabezpieczona jego powierzchnia. Jeśli nasz blat został zaolejowany, musimy zwrócić szczególną uwagę na kontakt z wodą oraz wilgocią. Aby blat służył nam w naprawdę dobrej kondycji przez wiele lat, podczas mycia i wycierania, najlepiej jest używać wilgotnej ściereczki. Po usunięciu zabrudzeń, nadmiar wilgoci, jaki pozostał na blacie należy usunąć ręcznikiem papierowym. W przypadku blatów lakierowanych, aż takie środki ostrożności nie są wymagane, ponieważ lakier lepiej chroni drewno przed wilgocią.

Ciepło na dystans!

Niezależnie od tego, jakim produktem jest pokryta drewniana powierzchnia blatu, nie możemy na nim stawiać gorących naczyń czy garnków. Doprowadzi to do powstawania nieestetycznych białych krążków, które możemy usunąć jedynie podczas całościowej renowacji blatu.

Ponad to, drewno jest podatne na zadrapania i zarysowania, o co w kuchni nie trudno. Dlatego warto jest używać do zmywania blatów specjalnych preparatów do pielęgnacji drewna. Pomogą one ukryć ewentualne uszkodzenia. W przypadku blatów olejowanych, możemy je odrestaurować samodzielnie, nanosząc warstwę nowego oleju. Należy tu postępować zgodnie z instrukcją producenta, tak aby zachować odpowiednie odstępy czasowe.

Drewniane blaty to z pewnością, niezwykle eleganckie i stylowe wykończenie wnętrza kuchni. Jak widać, wymagają specjalnych zabiegów pielęgnacyjnych, aby utrzymać je w dobrej kondycji naprawdę długo. Pamiętając jednak o tych kilku zasadach nasze blaty mogą wyglądać świetnie nawet przez wiele lat.



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Majkel007

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »