Firma » Finanse

Jak poprawić swoją zdolność kredytową?

Aby uzyskać pożyczkę bądź kredyt w dowolnej firmie finansowej, należy posiadać stosowną zdolność kredytową. To ona ma wpływ na wysokość kwoty, której może nam dać bank czy firma pożyczkowa. Co zrobić jeśli nasza możliwość kredytowa okaże się zbyt mała?

Aby uzyskać pożyczkę bądź kredyt w dowolnej firmie finansowej, należy posiadać stosowną zdolność kredytową. To ona ma wpływ na wysokość kwoty, której może nam dać bank czy firma pożyczkowa. Rozpatrując wniosek kredytowy, firmy finansowe oceniają, jaką miesięczną składkę kredytobiorca jest w stanie realnie spłacić. Co zrobić jeśli nasza możliwość kredytowa okaże się zbyt mała? Istnieje kilka łatwych sposób na jej naprawę- dowiedz się co korzystnie działa na opinię banku.

1. Im więcej udokumentowanych źródeł dochodu, tym lepiej. Warto dlatego uważnie dokumentować każdy zarobek, szczególnie jest to znaczące w przypadku umów cywilnoprawnych. Trzeba pamiętać o tym, iż nie tylko wielkość i pochodzenie zysku jest istotne- kluczowa jest także ich ciągłość. Większe szanse na kredyt mają klienci pracujący ciągle w danym stanowisku pracy przez kilka lat, aniżeli osoba niezwykle często zmieniająca zatrudnienie.
  2. Zamknięte karty kredytowe oraz kredyty debetowe. Część przyszłych posiadaczy kredytów zapomina o likwidacji z kart kredytowych oraz kredytów w ROR. Możliwość kredytowa jest pomniejszona niezależnie od tego, czy kredyty w koncie i karty kredytowe do tej pory były aktywnie wykorzystywane. Warto zawczasu zrezygnować z tych produktów, zwłaszcza gdy już z nich nie korzystamy.
  3. Kredyt razem z innym kredytobiorcą. Podpisanie umowy kredytowej wraz z inną osobą pozwoli na polepszenie zdolności kredytowej, bo znaczy to mocniejsze ubezpieczenie spłaty kredytu. Ponadto kolejny kredytobiorca dostarcza swój przychód oraz historię kredytową.
  4. Drobny zakup na raty zapłacony na czas. Jest to wyjście szczególnie pomocne dla osób, które nie posiadają żadnej przeszłości kredytowej- niestety taki osobnik jest tajemnicę dla banku. Zaciągnięcie drobnego kredytu (np. kupno sprzętu na raty) i jego terminowa spłata zaprezentuje nas w atrakcyjnym świetle.
  5. Wybór rat równych i dłuższy termin spłaty. Wybór równych rat kredytu oraz możliwie najdłuższego okresu spłaty to kolejny sposób na podniesienie swojej zdolności kredytowej. Osoby, które go stosują powinny zawsze pamiętać, że ubocznym skutkiem jest wzrost całych kosztów odsetkowych.
  6. Sprawdzenie swojej historii kredytowej. Warto zbadać swoją przeszłość w Biurze Informacji Kredytowej. Jeden negatywny wpis w wymienionych bazach danych potrafi wpłynąć na ostateczną decyzję banku lub SKOK-u. Być może w katalogu występuje wciąż otwarta karta kredytowa lub zapomnieliśmy o końcowej racie kredytu.

Polityka kredytowa banków jest niczym chorągiewka na wietrze - potrafi się zmieniać pod wpływem czynników rynkowych. Warto więc pamiętać o tym, że jeśli choćby jeden bank odprawi nas z kwitkiem nie znaczy to, iż w innym również nam się nie uda. Siłą rzeczy jesteśmy skazani na wiele podejść równocześnie, bądź skorzystanie z agenta kredytowego.

Więcej o zdolności kredytowej w artykule pod linkiem -  http://www.stoplichwie.pl/kredyty/gotowkowe/jak-poprawic-swoja-zdolnosc-kredytowa.html

StopLichwie.pl - portal finansowy