Rozrywka » Hobby
Jak powstają gigantyczne pisanki z czekolady?
Zobacz więcej zdjęć » |
Niektóre mają nawet kilkadziesiąt centymetrów a ich przygotowanie zajmuje kilka dni. Jak powstają zdradza Joanna Profus, Mistrzyni Czekolady.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
- Są to pisanki ręcznie dekorowane, malowane na wzór ludowy. Do tego są na dole malutkie pisanki ręcznie wymalowane pędzelkami z dodatkiem masła kakaowego i barwników naturalnych. Cała pisanka stoi na babie czekoladowej w koszu z czekoladowej wikliny – opowiada Joanna Profus, Mistrzyni Czekolady E. Wedel.
Przygotowanie takiej wielkiej, bo ok. 50 cm pisanki zajmuje cztery dni. Najpierw zaczyna się od wylania skorupy, później skleja się ją z dwóch części. Dopiero wtedy zaczyna się ozdabianie. Pisanka jest pokryta białym barwnikiem z dodatkiem masła kakaowego. Oczywiście wszystkie użyte barwniki są jadalne. W Pracowni Rarytasów powstają najbardziej skomplikowane czekoladowe wyroby, zamówienia specjalne i limitowane serie produktów.
W świątecznym koszyku zapewne obok wielkanocnego baranka i zająca zapewne także pojawią się właśnie słodkie pisanki, gdyż jak wyjaśnia Janusz Profus w tym sezonie są one bardzo popularne - W święta są modne pisanki nie tylko tradycyjne malowane batikiem, woskiem czy kraszanki ale także z czekolady. Mogą być mniejsze i większe z nadzieniem lub bez – mówi Maestro Czekolady.
Wypowiedź: Joanna Profus, Mistrzyni Czekolady E. Wedel, Janusz Profus Maestro Czekolady E.Wedel.
Źródło: Newsrm.tv
Nadesłał:
Karolina_n
|
Komentarze (0)