Dom » Wnętrza

Jak prawidłowo oświetlić biuro?

Biuro jest miejscem, w którym spędzamy większą część dnia, dlatego powinniśmy zadbać o odpowiednie warunki do pracy w nim. Jednym z istotnych elementów jest dobór oświetlenia, które wpływa na komfort naszej pracy.

Obecnie biura przeszły dużą zmianę – nie są już tylko miejscami w których spędzamy czas siedząc przy biurku. To miejsca spotkać z klientami, partnerami biznesowymi i pracownikami. W niektórych firmach biura pełnią role pracowni edukacyjnych, w których przeprowadzane są różnego rodzaju szkolenia. Odpowiednio dobrane oświetlenie nie męczy wzroku i pozwala nam na efektywną pracę.

Dobre oświetlenie sprzyja lepszej pracy

Odpowiednio dobrane oświetlenie sprzyja wydajnej pracy w biurze. Niedostateczne doświetlenie powierzchni biurowych może powodować osłabienie koncentracji, złe samopoczucie oraz spadek motywacji. W miarę możliwości powinniśmy jak najwięcej korzystać ze światła dziennego, które w naturalny sposób pobudza nasz organizm do działania. Nie jest to jednak zawsze możliwe, dlatego tak ważne jest odpowiednie oświetlenie biurowe, które stanowi dopełnienie światła naturalnego. Pomaga uniknąć zmęczenia, które mogłoby wynikać z konieczności ciągłej adaptacji wzroku do różnych poziomów jasności. Jest to istotne szczególnie zimą, kiedy to praktycznie przez cały dzień światło jest zapalone i może nas szybko zmęczyć.

Rodzaje oświetlenia biurowego

Oświetlenie biurowe możemy podzielić na ogólne i miejscowe. W biurach często montuje się świetlówki linowe lub żarówki halogenowe, które pozwalają na równomierne oświetlenie pomieszczenia. Zgodnie z obowiązującymi normami, natężenie światła w całym pokoju powinno wynosić 200 luxów. Do prostych prac biurowych, w których dorywczo używa się komputera, wymagane jest 300 luxów, natomiast przy stałej pracy z komputerem 500 luxów. Oświetlenie miejscowe, najczęściej w postaci lampek biurowych, zapewnia jeszcze lepsze doświetlenie pola pracy.

Alicja Rewa