Motoryzacja » Moto Serwis

Jak rozpoznać i uniknąć podrabianych olejów silnikowych 5w40?

Zakup odpowiedniego oleju silnikowego jest kluczowy dla utrzymania silnika w dobrej kondycji. Niestety, na rynku można natknąć się na podrabiane oleje, które mogą prowadzić do poważnych uszkodzeń silnika. W tym artykule przedstawiamy, jak rozpoznać i uniknąć podrabianych olejów silnikowych 5W40.

Dlaczego podrabiane oleje są niebezpieczne?

Podrabiane oleje silnikowe często nie spełniają standardów jakościowych wymaganych przez producentów samochodów. Mogą zawierać zanieczyszczenia, mieć niewłaściwą lepkość lub brakować niezbędnych dodatków, co prowadzi do:

• Zwiększonego zużycia silnika
  • Gorszej ochrony w ekstremalnych temperaturach
  • Skrócenia żywotności silnika
  • Możliwości awarii i kosztownych napraw

Jak rozpoznać podrabiany olej silnikowy 5W40?

1. Opakowanie

Etykieta: Sprawdź, czy etykieta na opakowaniu jest wysokiej jakości. Powinna być dobrze przymocowana, z wyraźnym drukiem i bez błędów ortograficznych.

Logo producenta: Zwróć uwagę na logo producenta. Podrabiane produkty mogą mieć logo, które wygląda podobnie do oryginału, ale z drobnymi różnicami.

Kody QR i hologramy: Wiele renomowanych marek stosuje kody QR lub hologramy na swoich opakowaniach. Zeskanuj kod QR, aby sprawdzić autentyczność produktu na stronie producenta.

2. Cena

Jeśli cena oleju silnikowego 5W40 jest znacznie niższa od cen rynkowych, bądź ostrożny. Zbyt niska cena może wskazywać na podrabiany produkt. Warto porównać ceny w różnych źródłach, aby mieć pewność, że są one zbliżone do średniej rynkowej.

3. Miejsce zakupu

Autoryzowane punkty sprzedaży: Kupuj olej 5w40 tylko w autoryzowanych punktach sprzedaży, takich jak sklepy motoryzacyjne, stacje benzynowe lub bezpośrednio od producenta.

Sklepy internetowe: Wybieraj renomowane sklepy internetowe i sprawdzaj opinie innych klientów. Unikaj podejrzanych sprzedawców oferujących oleje w bardzo niskich cenach.

4. Konsystencja i zapach

Kolor i klarowność: Oryginalny olej silnikowy 5W40 powinien mieć jednolity kolor i być przejrzysty. Podrabiany olej może być mętny lub mieć niejednolity kolor.

Zapach: Sprawdź zapach oleju. Oryginalny olej silnikowy ma charakterystyczny, lekko chemiczny zapach. Jeśli olej pachnie nietypowo, może to być podróbka.

Jak uniknąć zakupu podrabianego oleju silnikowego 5W40?

1. Kupuj od zaufanych dostawców

Kupuj olej silnikowy tylko od zaufanych dostawców i autoryzowanych dystrybutorów. Sprawdź, czy sklep, w którym kupujesz, ma dobre opinie i jest rekomendowany przez producenta oleju.

2. Sprawdzaj autentyczność

Jeśli opakowanie oleju posiada kod QR lub hologram, zeskanuj go, aby sprawdzić autentyczność produktu. Możesz również skontaktować się bezpośrednio z producentem, aby zweryfikować sprzedawcę i produkt.

3. Uważaj na podejrzanie niskie ceny

Zbyt niska cena może być sygnałem ostrzegawczym. Jeśli oferta wydaje się zbyt dobra, aby była prawdziwa, prawdopodobnie tak właśnie jest. Porównuj ceny w różnych źródłach, aby upewnić się, że są one zgodne z rynkowymi standardami.

Podsumowanie

Zakup podrabianego oleju silnikowego 5W40 może prowadzić do poważnych problemów z silnikiem, dlatego ważne jest, aby umieć rozpoznać i unikać takich produktów. Zawsze sprawdzaj opakowanie, miejsce zakupu, cenę oraz jakość oleju. Kupuj tylko od zaufanych dostawców i autoryzowanych punktów sprzedaży. Dzięki tym wskazówkom zminimalizujesz ryzyko zakupu podrabianego oleju i zapewnisz swojemu silnikowi najlepszą możliwą ochronę.

olej 5w40

Źródło fotografii: pixabay.com