Kultura » Kultura
Jak smakuje Syria?
Zobacz więcej zdjęć » |
intensywniej kuchnia bliskiego wschodu. Co takiego jest w kuchni arabskiej, że przyciąga jak magnes?
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Nie tylko falafel
- Kuchnia syryjska proponuje zdrowe i apetyczne dania, które za sprawą użytych przypraw i sposobu przyrządzania, pełne są aromatów i zapachów charakterystycznych dla kuchni bliskiego wschodu – mówią Magdalena i Ghaith Abou Zaied prowadzący krakowską restaurację Sham Falafel.
Zazwyczaj pyszne kąski podaje się na kilku miseczkach tak, by każdy miał dostęp do swoich ulubionych smakołyków. Kuchnia arabska, jak każda, może poszczycić się daniami stanowiącymi jej wizytówkę, czyli popularnymi potrawami, od których każdy powinien zacząć tę kulinarną przygodę.
Pisząc o kuchni arabskiej, nie sposób nie wspomnieć o potrawie, jaką jest falafel. To zdecydowanie jedno z najpopularniejszych potraw kuchni wschodniej. Są to kotleciki/kulki z cieciorki lub bobu, smażone w głębokim tłuszczu, z dodatkiem czosnku i przypraw. Stanowią bazę do dań głównych, Doskonale sprawdzą się jako przekąska czy dodatek do dania głównego. Syryjskie kotlety można zjeść z ogórkiem, pomidorem czy sałatą. Niezbędny ich uzupełnieniem jest sos tahini, przygotowany na bazie pasty sezamowej i aromatycznych przypraw.
Z kolei Fatteh to jedno z dań najczęściej wybieranych na śniadanie. W podstawowej formie Fatteh składa się z chlebków pita, ugotowanej cieciorki, czosnku, pasty sezamowej, pietruszki i soku z cytryny. Można dodać do niego bakłażana. Po smażeniu w głębokim tłuszczu danie staje się chrupiące. Pitę i orzechy przekłada się cieciorką i pozostałymi dodatkami.
Miłośnicy sałatek znajdą tu również coś dla siebie w postaci tabbouleh, czyli dania z zielonej pietruszki. To chyba najbardziej popularna bliskowschodnia sałatka. Podawana jest jako dodatek do dań głównych albo samodzielna potrawa, serwowana z pomidorem, cebulką i pitą. Śmiało można stwierdzić, że to pyszna kwintesencja arabskiej kuchni.
Innym tradycyjnym daniem rodem z Syrii jest kuszami, czyli makaron zapiekany z soczewicą, cebulą i sosem pomidorowym. Syryjczycy słyną też z przekąsek podawanych przed posiłkiem, czyli mezze.
Arabskie przekąski
- W skład mezze wchodzi hummus, czyli mus z ciecierzycy z dodatkiem tahini, czyli pasty z sezamu, czosnku, soku z cytryny, soli i oliwy. Hummus dodaje się w Syrii do większości potraw. To znak rozpoznawczy tej kuchni – tłumaczą Magdalena i Ghaith Abou Zaied.
Ważny element kuchni arabskiej stanowi płaski chlebek pita, pieczony z dodatkiem oliwy z oliwek. Warto też wspomnieć o popularnym sosie muhammara wywodzącym się z Aleppo w Syrii, jest on zrównoważonym, słodko-pikantnym połączeniem papryki pieczonej i orzechów włoskich oraz dodatku czosnku, papryczki chili, melasy z granatów, soku z cytryny i kuminu. Chętnie smaruje się nim podpłomyki, wykonane z zagniecionego, drożdżowego ciasta.
Czy syryjska kuchnia ma szansę przyjąć się w Polsce?
- Polacy coraz intensywniej interesują się tym, co jedzą, jednocześnie będąc coraz bardziej otwartymi na obce smaki. Szukają urozmaicenia, nowych kulinarnych doznań. Dlatego w Polsce powstaje coraz więcej restauracji serwujących dania z innych krajów. Wśród nich zdecydowanie królują te oferujące wege menu – uzupełniają Magdalena i Ghait Abou Zaied.
Gdzie zjemy prawdziwe syryjskie dania?
Na pewno w Sham Falafel w Krakowie. To miejsce, gdzie każdy znajdzie smaczny kawałek bliskiego wschodu dla siebie. To miejsce, gdzie króluje wegańskie menu. Hummusy, falafel, muhhamara, mutabal, backlava czy orzeźwiająca syryjska tradycyjna herbata. Tych smaków nie da się zapomnieć. Sham Falafel to miejsce położone w Centrum miasta królów (Rynek Kleparski 5), przyjazne, kameralne i przede wszystkim prowadzone przez ludzi znających kochających Syrię. Tutaj od progu czuć ducha bliskiego wschodu. Gościnność, uśmiech właścicieli i niepowtarzalny, oryginalny smak – to najważniejsze walory tego miejsca.
Wege street food – co to takiego?
Nie dziwi również popularność tzw. wege street foodów, czyli miejsc nastawionych na uliczne serwowanie bezmięsnego jedzenia najwyższej jakości. Wszystko z racji coraz mniejszej ilości czasu, jakim dysponujemy. Wybieramy świeże, smaczne i łatwo dostępne jedzenie. Stawiamy na wege, na co wskazują światowe tendencje. Polacy zwracają się w kierunku wegetariańskich potraw, za kryterium stawiając to, czy dania są smaczne, świeże i przygotowywane z wysokiej jakości produktów.
Nadesłał:
DPR
|
Komentarze (0)