Rozrywka i wypoczynek » Uroczystości

Jak uczcić złote gody?

Rocznica ślubu to dość intymne święto dwojga kochających się osób. Wiele par świętuje ten dzień tylko we dwoje, wybierając się na romantyczną kolację czy do teatru.
Jednak w przypadku okrągłych rocznic, takich jak rubinowe i złote gody, wieloletni związek swoich rodziców i dziadków pragnie uczcić najbliższa rodzina.

Tradycyjne obchody „okrągłych" godów

W okrągłą rocznicę ślubu dzieci i wnuki zwyczajowo urządzają przyjęcie na cześć jubilatów. Najczęściej wynajmują w tym celu restaurację, do której zapraszają wszystkich członków rodziny. Przy wystawnym obiedzie wznosi się toasty na cześć bohaterów dnia i wspomina najważniejsze chwile z ich wspólnego życia. Oto standardowy scenariusz złotych godów. Ich oblicze może jednak zmienić nietypowy prezent, który warto dobrze przemyśleć przy tej niezwykłej okoliczności. Małżonkom z wieloletnim stażem niełatwo bowiem wybrać wspólny upominek, który jednocześnie sprawi im radość i stanie się rocznicową pamiątką. Nowożeńcom podarowuje się zwykle sprzęty, które są im potrzebne na nowej drodze życia. Czym obdarować parę, która posiada dorobek pięćdziesięciu lat, zdążyła zaspokoić wszystkie swoje potrzeby i spełnić większość marzeń?

Niezwykły prezent na rocznicę ślubu

Decydując się na typowe obchody okrągłej rocznicy, można pokusić się o klasyczny prezent dla pary. Związki z długim stażem potrzebują często wymiany domowych sprzętów na nowe, więc ucieszy je telewizor LED czy elektryczny piekarnik. Dobrym pomysłem są także nowinki z rynku RTV i AGD, takie jak ekspres ciśnieniowy do kawy. Z okazji złotych godów warto jednak zafundować małżonkom przeżycie, które uczyni ten dzień naprawdę wyjątkowym i na zawsze zapisze się w ich pamięci. Pamiętając, że rocznica ślubu to święto intymne, można uczcić wieloletni związek seniorów rodu wspólnym kieliszkiem szampana, a następnie wysłać parę na wymarzoną wycieczkę do Paryża czy w romantyczną podróż balonem do nadmorskiego miasteczka, w którym poznali się jako młodzi ludzie.

Pięknym sposobem na uczczenie udanego związku jest także odnowienie przysięgi małżeńskiej. Taką imprezę dobrze jest przygotować w porozumieniu z jubilatami, ale dopracowana w najdrobniejszych szczegółach ceremonia może okazać się dla pary jeszcze wspanialszym przeżyciem niż ślub, który zawarli dziesiątki lat temu.

emilian