Rozrywka i wypoczynek » Rozrywka
Jak umilić sobie długie jesienne wieczory?
Zobacz więcej zdjęć » |
Ale nie tylko dlatego. Sery zawierają pewien składnik, a mianowicie – tryptofan, który wspomaga wydzielanie w organizmie hormonu szczęścia, czyli serotoniny. To ważne, zwłaszcza, gdy dopada nas jesienna chandra. Korzystajmy więc z naturalnie smacznych i zdrowych sposobów na poprawę nastroju!
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Asiago – przekonaj się, jak smakuje tysiąc lat tradycji
Od przeszło tysiąca lat na Płaskowyżu Asiago, w regionie na północy Włoszech, produkowany jest ser Asiago Stagionato (dojrzewający). Jednak jak pokazuje historia, można z powodzeniem łączyć zarówno tradycję, jak i nowoczesne technologie – tak właśnie na początku XX wieku powstał Asiago Fresco (świeży). Od dojrzewającego różni go delikatniejszy smak świeżego mleka, biały lub lekko słomkowy kolor z widocznymi, nierównomiernymi dziurkami. Oba sera można serwować jako przystawki oraz do dań na ciepło i zimno.
Parmigiano Reggiano – król może być tylko jeden
Sery to jedne z produktów, które bez wątpienia wyróżniają włoską kuchnię. Parmigiano Reggiano DOP (Chroniona Nazwa Pochodzenia) po raz kolejny znalazł się w pierwszej dziesiątce marek, cieszących się największym zaufaniem konsumentów. Dowiodło tego niezależne badanie przeprowadzone przez Ipsos – Parmigiano Reggiano zajął piąte miejsce w rankingu, a dokładnie pierwsze jako marka w kategorii produktów spożywczych i pierwsze na świecie wśród produktów sygnowanych certyfikatem DOP. Oprócz wyjątkowego smaku swoją wysoką pozycję i uznanie wśrod konsumentów na całym świecie Parmigiano Reggiano zawdzięcza temu, że jako tradycyjnym produkt inspiruje i wyraża szereg wartości, odgrywając szczegolną rolę nie tylko wśród włoskiego społeczeństwa.
Gorgonzola – naturalny antybiotyk
Gorgonzola to jeden z najstarszych gatunków sera z niebieską pleśnią. Jego intensywny, pikantny smak sprawia, że dodaje on wyjątkowego charkateru nawet najprostszym daniom. Popularność Gorgonzoli rośnie, czego dowodem jest wzrost produkcji i eksportu sera (w 2017 roku wyeksportowano prawie 13 tys. ton Gorgonzoli do krajów Unii Europejskiej). Mimo charakterystycznego smaku Gorgonzola jest lekkostrawna, a co równie ważne – zawiera penicillium, czyli naturalny antybiotyk. Jeżeli więc szukacie domowego sposobu na wzmocnienie odporności, sięgnijcie po risotto z Gorgonzolą i orzechami, zapiekane ziemniaki z Gorgonzolą lub skrzydełka z kurczaka z dipem z Gorgonzoli. Więcej przepisów na dania z Gorgonzolą oraz pozostałymi włoskimi serami: Asiago i Parmigiano Reggiano znajdziecie tutaj: http://www.taksmakujedolcevita.pl/przepisy/
Nadesłał:
Socialkuchnia
|
Komentarze (0)