Zdrowie » Ciało

Jak uniknąć odwodnienia latem?

Lato to czas, w którym wzrasta temperatura, liczba słonecznych dni i aktywność fizyczna Polaków. W okresie upałów chętnie opalamy się, uprawiamy sport i spędzamy czas na świeżym powietrzu.

Te wszystkie czynności pozytywnie wpływają na nasz organizm, jednak mogą również sprowadzić na nas pewne zagrożenia. Jedno z największych niebezpieczeństw, na które jesteśmy narażeni w okresie upałów, stanowi odwodnienie organizmu. Jak radzą eksperci, poza regularnym piciem wody, warto pamiętać także o spożywaniu owoców i warzyw, a także o sięganiu po soki.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Każdemu według potrzeb

Optymalne spożycie wody powinno wynosić w granicach 2-2,5 litra na dobę – Kobiety potrzebują nieco mniej wody niż mężczyźni (przeciętnie 2 wobec 2,5 litra). – Zgodnie z zaleceniami Grupy Ekspertów w sprawie zaleceń dotyczących spożycia wody i innych napojów, szacuje się, że powinniśmy spożywać 30 mg wody na kilogram masy ciała.[1] Zapotrzebowanie znacznie wzrasta, gdy znajdujemy się w miejscu, gdzie panuje wysoka temperatura lub podejmujemy jakąś aktywność fizyczną. Wówczas powinniśmy pić o około litr płynów więcej niż zazwyczaj – mówi dr Katarzyna Stoś prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia.

 

Owoce i warzywa przeciwdziałają odwodnieniu

Ważnym ostrzeżeniem, które wysyła nasz organizm jest uczucie pragnienia, świadczące o tym, że jesteśmy odwodnieni już w 2-3%. Nie należy doprowadzać do odwodnienia organizmu. Szczególnie wrażliwe grupy to dzieci i osoby starsze. Powinniśmy stosować nawyk picia zanim poczujemy uczucie pragnienia. Należy pamiętać, że wraz z potem, organizm wydala niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania mikroelementy. Podczas przebywania w wysokich temperaturach szybko tracimy na przykład sód czy potas. Aby odzyskać te cenne składniki, poza odpowiednim nawodnieniem organizmu, powinniśmy również zadbać o prawidłowe odżywianie.

– Doskonałym źródłem witamin i mikroskładników są owoce, a lato to czas, gdy ich dostępność jest zdecydowanie największa. Rekomendowana dawka owoców i warzyw w dobowej diecie wynosi minimum 400 gramów, które najlepiej spożyć w 5 porcjach. Ponadto, owoce stanowią doskonałe źródło energii, potrzebnej podczas aktywności fizycznych, których latem podejmujemy znacznie więcej niż w innych porach roku. Podczas sezonu letniego można jeść na przykład truskawki czy arbuzy. Takie owoce zawierają dużo wody. Cennym źródłem składników bioaktywnych są także borówki, maliny, jagody – tłumaczy prof. Stoś.

Lato to okres, gdy jesteśmy zajęci turystycznymi wojażami, spacerami czy uprawianiem sportu, dlatego potrzebujemy wygodnej i łatwo dostępnej alternatywy dla owoców i warzyw. Wartościowymi zamiennikami dla owoców i warzyw są soki – 100% sok zachowuje większość wartości odżywczych, zawartych w surowcach, z których jest wytworzony. Soki są świetnym rozwiązaniem także dlatego, że latem rzadziej odczuwamy głód, przez co często nie uzupełniamy składników odżywczych w dostatecznym stopniu. Osobom aktywnym szczególnie polecam sok pomarańczowy z uwagi na wysoką zawartość witaminy C, która pomaga utrzymać prawidłowy metabolizm energetyczny oraz folianów, zmniejszających uczucie zmęczenia i potasu, który wspiera poprawne funkcjonowanie mięśni[2] – wyjaśnia prof. Stoś.

Idealne (nie tylko) na lato

Zbilansowana, bogata w mikroelementy dieta, połączona z odpowiednim nawodnieniem organizmu, powinna zapewnić nam energię i dobre samopoczucie nawet w upalne dni. Lato to dobry moment, by oprzeć swoją dietę na owocach i warzywach, ze względu na szeroki wybór produktów z tej gamy w tym sezonie. O ile niektóre z nich są dostępne jedynie w stosunkowo niedługim okresie, o tyle w soki możemy zaopatrzyć się przez cały rok. Kupując je mamy gwarancję, że powstały z owoców i warzyw najwyższej jakości, zebranych w szczycie sezonu, co przekłada się na zawartość witamin i innych mikroskładników.



[1] Wiadomości Lekarskie, Stanowisko Grupy Ekspertów w sprawie zaleceń dotyczących spożycia wody i innych napojów przez osoby w wieku podeszłym, 2014

[2] Rozporządzenie Komisji UE nr 432/2012z dnia 16 maja 2012 r.



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

KDreher

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »