Dom » Wnętrza

Jak urządzić pokój dla ucznia?

Pokój dla dziecka czy nastolatka powinien być przede wszystkim zaaranżowany w sposób funkcjonalny. Dobrze, jeżeli będą wyznaczone w nim strefy: wypoczynkowa, do nauki oraz do zabawy i spotkań z przyjaciółmi.

Łóżko to podstawowy element wyposażenia, na który należy zwrócić szczególną uwagę. Powinno być przede wszystkim wygodne i funkcjonalne. Warto zastanowić się nad kupnem modelu z zamontowanymi szufladami, które mogą posłużyć jako schowek. Inny wariant to wysokie łóżko, pod którym zmieszczą się plastikowe czy kartonowe pudła na drobiazgi.

Istotną kwestią jest wybór odpowiedniej kołdry i poduszki. Dzieci mają bardzo wrażliwą skórę, a wiele z nich cierpi na różnego rodzaju alergie i uczulenia. Dlatego kołdra i poduszka w dziecięcej sypialni powinny być wykonane z materiałów, które nie podrażniają skóry i są przyjazne dla alergików. Producentem takiej pościeli jest firma Wendre. Poduszki i kołdry tej marki są sprężyste i przyjemne w dotyku. Do sypialni dla dziecka lub nastolatka można wybrać uniwersalne, białe modele jak np. poduszka Vimmerby Pastille czy kołdra Lulea Seersucker. Ciekawym rozwiązaniem w dziecięcym pokoju są również kołdry we wzory np. w kwiatki i w kratę: Rose Lea i Blue Lea, które sprawią, że wnętrze stanie się bardziej ciepłe i przytulne.

Meble modułowe to kolejna warta rozważenia propozycja wyposażenia do pokoju dla ucznia. Można je dowolnie łączyć i przestawiać w zależności od potrzeb. Dzieciom szybko zmieniają się upodobania, więc dzięki wprowadzeniu innej kombinacji w ustawieniu szafek oraz poprzez dobranie odpowiednich dodatków można szybko zmienić wygląd pomieszczenia.

W pokoju dziecka czy nastolatka powinien znajdować się również kącik do nauki. Biurko z szufladami i półkami na książki, wygodne krzesło z regulowaną wysokością i oparciem oraz lampka to akcesoria, które są niezbędne podczas odrabiania lekcji. Łatwe utrzymanie porządku zapewnią kolorowe pojemniki, segregatory czy przegródki, które można zamontować w szufladach. Wtedy łatwiej będzie uporządkować kredki, długopisy i kartki z notatkami.

Dziecko w wieku szkolnym potrzebuje w pokoju strefy do zabawy i spotkań z przyjaciółmi. W przypadku młodszych pociech, uczęszczających do podstawówki, w tym miejscu powinny znaleźć się zabawki, gry planszowe czy puzzle. Nastolatki, które nie korzystają już z zabawek powinny mieć miejsce, w którym będą mogły przyjąć swoich znajomych. Warto więc zainwestować w wygodne, kolorowe pufy i niewielki stolik.

konkretpr