Firma » Biznes

Jak ważne są piktogramy w codziennym życiu?

Wszyscy wiemy, jak ważne są piktogramy w codziennej komunikacji. Pełnią one funkcję ostrzegawczą i informacyjną, a możemy je spotkać niemal w każdym miejscu użyteczności publicznej; w niektórych z nich ich użycie jest wręcz wymagane i konieczne do zapewnienia bezpieczeństwa.

Piktogramy otaczają nas z każdej strony. W przestrzeni publicznej pełno jest znaków bezpieczeństwa w postaci tabliczek z nakazami bądź nakazami, które określają nasze prawa i obowiązki w funkcjonowaniu w społeczeństwie. W budynkach muszą znajdować się znaki ewakuacyjne, dzięki którym znajdziemy drogę wyjścia w sytuacji pożaru, powodzi czy zadymienia. Wokół nas jest również bardzo dużo tablic informacyjnych – w urzędach, na dworcach, na przystankach, w sklepach itd. W firmach i zakładach pracy umieszczanie znaków jest bardzo pożądane. Warto zadbać o komfort oraz bezpieczeństwo pracy naszych pracowników i umieścić na ścianach instrukcje BHP oraz wskazówki do ewakuacji, tym bardziej że nie są one drogie. Takie tabliczki i znaki kupimy w specjalnych sklepach. Można w nich nabyć także znaki fotoluminescencyjne (świecące w mroku).

zami