Dom » Wnętrza

Jak wybrać idealną podłogę?

Wybór odpowiedniej podłogi dla Twojego mieszkania, czy powierzchni użytku publicznego może być bardzo trudne. Wybór powierzchni podłogi prawdopodobnie najważniejsza decyzja dotycząca wnętrza pomieszczenia jakiej można dokonać.

Wizualnie zajmuje ona dużo miejsca, ale nie można jej po prostu wymienić tak jak można pomalować ścianę, - dlatego prawidłowy wybór jest bardzo ważny. Jeśli wybrałeś podłogę drewniana, my, jako eksperci jesteśmy w stanie pomoc.

Jak to bywa z większością różnorodnych produktów dostępnych obecnie w sprzedaży tak również w podłogach przytłacza ilość dostępnych wariantów, kolorów i gatunków drewna. Jeśli chodzi jednak o zakup podłogi nie ma czegoś takiego jak ogólnie dostępna wiedza. W przypadku zakupu podłogi drewnianej trzeba polegać na Internecie, przyjaciołach i ekspertach.

Tutaj, w North London Floors, gdy spotykamy się z naszym klientem staramy się przybliżyć mu drewniane podłogi omawiając dostępne gatunki drewna, kolory oraz wykończenie podłogi.

GATUNKI DREWNA I KOLORY

Pierwszym i najważniejszym pytaniem jest to, jakiego koloru podłogi nasz klient szuka. Kolor jest przede wszystkim, najbardziej charakterystyczną cecha nowej podłogi drewnianej.

Oak Flooring jest zdecydowanie najbardziej popularny i jest również dostępny w szerokiej gamie kolorów. Tradycyjnie barwy były przypisane do gatunków drewna, ale obecnie dębowe podłogi mogą być wykończone w niemal dowolnym kolorze. Naturalny kolor dębowy przetrwał jednak próbę czasu i nadal jest najbardziej popularny.

Różne kolory uzyskuje się poprzez zastosowanie barwników, olejów lub lakierów. Większość sprzedawców oferuje szeroki zakres wykończonych podłóg dębowych. Oznacza to, ze podłoga została potraktowana pomalowana w fabryce. Oczywiście nie każdy kolor może być dostępny od ręki, więc większość sprzedawców będzie również oferować usługi "szyte na miarę".

Inne popularne gatunki drewna, takie jak orzech i wenge mają charakterystyczny kolor i teksturę, które nie mogą być replikowane na podłodze dębowej.

WYKOŃCZENIE

Rodzaj wykończenia jest kolejnym ważnym czynnikiem określającym wygląd podłogi. Opcje wykańczania są następujące: lakierowane, olejowane, szczotkowane, cross- cut i distressed.

Zdecydowanie dwa najczęstsze wykończenia są lakierowane lub olejowane.

Lakierowane: To wykończenie jest gładkie i "błyszczące". Lakierowana podłoga będzie odbijać światło i wydaje się bardziej czysta i lśniąca. Lakierowana powierzchnia jest całkowicie gładka. Warianty wykończenia lakierowanego obejmie szczotkowane i lakierowane lub matowy lakier (podłoga jest gładka dotyku, ale mniej błyszcząca).

Olejowane: To wykończenie ma bardziej naturalny wygląd, i nie jest tak błyszczące jak lakierowane.

Wariacje występujące to olejowanie olejem naturalnym i olejowanie UV. Podłogi w tych wykroczeniach mogą wydawać się mniej chronione niż lakierowanej podłogi, ale w rzeczywistości są one chronione bardzo dobrze. Olej powoli przenika do podłogi (trochę jak gąbka), a także ochronią i uszczelnia powierzchnie.

Tak, więc, jeśli jak większość ludzi, szukasz fabrycznie gotowej podłogi powinieneś rozważyć równice pomiędzy podłogami olejowanymi i lakierowanymi.

Lakierowana podłoga ma bardziej błyszcząca wygląd i gładsze wykończenie w porównaniu z olejowana. Jeśli chcesz osiągnąć bardziej naturalny wygląd, olej jest lepszym rozwiązaniem.

juga