Technologie » Fotografia

Jak wybrać najlepszy dron? Niezbędne cechy profesjonalnego bezzałogowca

Boom na drony w Polsce trwa. Przybywa użytkowników bezzałogowców zarówno wśród amatorów, jak i profesjonalnych operatorów wykorzystujących drony w przemyśle lub do ratowania ludzi. Jednak jak wybrać najlepszy dron i na co zwrócić uwagę?

Dobry sprzęt nie jest tani. Ceny profesjonalnych dronów to wydatek rzędu od kilku do nawet kilkudziesięciu tysięcy złotych. Jednak zanim sięgniemy po portfel, zastanówmy się, czego tak naprawdę potrzebujemy. Dron z czterema śmigłami, kamerą Full HD i gambalem stabilizującym obraz, sprawdzi się na planie filmowym, ale już niekoniecznie na polu rolnym. Warto wcześniej poznać funkcje i wyposażenie dronów, aby jak najlepiej wybrać odpowiedni model dla siebie.

Profesjonalny dron, czyli jaki?

Profesjonalny dron wykorzystywany w przemyśle i rolnictwie to przede wszystkim modułowa i elastyczna pod względem zastosowań konstrukcja. - Podstawowe cechy profesjonalnego drona to zaawansowany kontroler lotu, systemy autonomiczne, planowanie misji, profesjonalne i niezawodne podzespoły. Tego typu drony mają też możliwość rozbudowy, dają łatwość serwisu i napraw – wylicza Filip Janerka z KD Aerial Technology. - Profesjonalny dron często posiada duży udźwig, co pozwala na lot z praktycznie dowolnym sprzętem. Przykładem takiego profesjonalnego drona może być urządzenie stosowane w inspekcjach i geodezji. Hexacopter na ramie aluminiowo carbonowej, z kontrolerem Pixhawk, przeznaczony do sprzętu takiego, jak kamery, skanery 3D czy kamery termowizyjne pozwala na bezproblemowe wykonywanie zadań z zakresu inspekcji technicznych oraz zadań geodezyjnych.

Jaki dron dla filmowców?

- Dron przeznaczony do filmowania i zadań reporterskich powinien wyróżniać się stabilnością lotu, dzięki zastosowaniu sześciu małych silników oraz zaawansowanemu kontrolerowi lotu, który zapewnia profesjonalny przesył obrazu. Dodatkowo warto wyposażyć się w stabilizator obrazu wraz ze zdalnym sterowaniem dla operatora kamery – wyjaśnia ekspert KD Aerial Technology.

Ceny podstawowych dronów filmowych pod lekkie kamery do 3 kg to koszt ok 18 tys. zł. Natomiast bezzałogowce do dużych profesjonalnych kamer np. typu RED to koszt znacznie większy, zaczynający się od 40 tys. zł.

Tani plastik i nowoczesne włókna

Skąd tak wysokie ceny? O koszcie bezzałogowców w dużej mierze decyduje tworzywo z jakiego jest zrobiony. W zależności, czy będzie to niedrogi plastik, czy znacznie droższe, ale też trwalsze, włókna węglowe czy lekkie metale, cena drona będzie rosnąć. Warto jednak zainwestować większe pieniądze. - Dron Hi-END zaprojektowany przez profesjonalną firmę jest zbudowany w taki sposób, aby optymalnie połączyć wszystkie materiały dla najlepszych parametrów danego modelu. Nasza firma podczas procesu projektowania przeprowadza analizę wytrzymałościową konstrukcji nośnej drona wykorzystując zaawansowane narzędzia inżynierskie takie, jak metoda elementów skończonych. Przy zakupie drona należy pamiętać, aby jego konstrukcja była optymalnie zaprojektowana i modułowa, aby łatwo i tanio można było naprawić urządzenie po ewentualnej kraksie – wyjaśnia Janerka.

Plastikowe modele, niestety, są jednorazowe. Gdy plastikowy dron raz się rozbije będziemy zmuszeni go wyrzucić i kupić nowy model.

Kontroler do sterowania

Poza dronem niezwykle ważny jest kontroler, którym będziemy go sterować. - Na rynku profesjonalnych dronów wyróżniamy trzy główne kontrolery lotu: DJI A3, 3DR Pixhawk i ZeroTech Gemini – wylicza ekspert KD Aerial Technology. - Pozwalają one na precyzyjny lot, oraz na kontrolę parametrów lotu za pomocą komputera lub smartfona. Wszystkie te drony mogą wykonywać misje autonomiczne i mają już „sztuczną inteligencję”, która pomaga pilotowi w czasie lotu.

O czym jeszcze warto pamiętać?

Przed zakupem powinniśmy sprecyzować wymagania dotyczące drona: jakiej ma być wielkości, ile powinien mieć śmigieł oraz jaki kontroler będzie najlepszy. Ustalenie tych cech będzie bardzo proste, gdy wiemy, do czego głównie będziemy go wykorzystywać. - Po wstępnym określeniu potrzeb najlepiej zwrócić się do profesjonalistów, którzy dobiorą odpowiedni sprzęt w określonym przez nas budżecie lub zaprojektują maszynę od zera według naszych potrzeb. Firma KD Aerial Technology przygotowuje specyfikacje i konsultuje zakup drona za darmo, nawet jeśli dron będzie kupiony w innej firmie – zapewnia Filip Janerka.

38PR

• avatar
    ~foro 2016-08-04 16:29:58

Zależy czego się oczekuje i czy chce się np. zarabiać na tym. Ja nie chciałem i jest to totalna zajawka i wziąłem Parrota i tak drogiego bo w tym momencie chodzi po 2000 zł w Media Expert na promocji, więc chyba najtaniej, z tym ze ja kupowałem już kilka miesięcy temu.