Kobieta, zdrowie, uroda » Medycyna

Jaką dietę wybrać dla nienagannego zdrowia?

Każdy z nas chciałby cieszyć się witalnością, nienaganną kondycją fizyczną, nie mieć żadnych dolegliwości... Za pomocą dobrze dobranej, zdrowej diety, można dojść lub mocno przybliżyć się do takiego efektu. Jak odżywiać się zdrowo?

Po pierwsze – warzywa. Są nafaszerowane dobroczynnymi dla organizmu składnikami, w tym witaminami, minerałami, przeciwutleniaczami, etc. Warto dodawać je do wszystkich posiłków głównych, przy czym często powinny być podawane w postaci surowej. Ciekawym i zdrowym przykładem na dania obiadowe są zupy-kremy, chłodniki, warzywa grillowane, warzywa zapiekane i gotowane na parze. Warzywa mogą też być podawane w postaci przekąsek między posiłkami. Prawdziwą prozdrowotną bombą są świeże soki z warzyw, np. z buraków lub marchwi. Generalnie – im więcej warzyw, tym lepiej!

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:


Po drugie – owoce. Niezdrowe słodycze najlepiej zastąpić pysznymi i zdrowymi deserami sporządzanymi na bazie owoców. Sałatki owocowe, koktajle, sorbety, musy owocowe -to tylko niektóre z licznych wariantów. Jako przekąski sprawdzą się owoce w formie suszonej oraz niezwykle wartościowe dla zdrowia – orzechy.


Po trzecie – ryby. Nie bez przyczyny są one uważane są esencję zdrowia. Obecność białek, nienasyconych kwasów tłuszczowych i cennych kwasów omega w rybach marskich zapewni nam długowieczność, odporność, ustrzeże nas przed chorobami układu krążenia, spowolni procesy starzenia oraz przyniesie wiele innych prozdrowotnych profitów. Podobnie zresztą, jak owoce morza, które również warto wprowadzić do diety. Sposobów na ich przyrządzanie jest mnóstwo, zwłaszcza wśród receptur należących do kuchni śródziemnomorskiej.


Po czwarte – wybór odpowiednich mięs. Choć pieczona karkówka, golonka w piwie lub duszone żeberka, to dania, które potrafią być niezmiernie smakowite, nie sprzyjają one zdrowiu. Jeśli zależy nam na zdrowym odżywianiu, warto zastąpić tego typu potrawy daniami przyrządzanymi na bazie grillowanego, gotowanego lub smażonego na małej ilości oleju chudego drobiu.


Po piąte – chudy nabiał, czyli bogactwo białka, minerałów, witamin oraz dobroczynnych bakterii regulujących mikroflorę jelitową i wpływających na poprawne funkcjonowanie organizmu. Sprawdź przykładowe diety, które pomogą Ci trwać w zdrowiu http://www.jemiwiem.pl/a_5.htm



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Marta Pobierska

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »