Technologie » Telekomunikacja

Jaki wpływ na współczesne związki ma technologia?

Współczesna technologia wzmacnia i zacieśnia nasze relacje z bliskimi – dowodzą tego najnowsze badania zainicjowane przez Samsung. Dzięki doskonałym możliwościom komunikacji, możemy być blisko siebie nawet gdy dzielą nas tysiące kilometrów. Ma to ogromny wpływ na jakość naszego życia osobistego.

W dzisiejszych czasach problem związków na odległość stracił już nieco na znaczeniu. Obecnie jesteśmy w stanie utrzymać związek, nawet gdy widujemy się z ukochaną osobą raz na kilka tygodni. Za sprawą najnowocześniejszej technologii, która umożliwia codzienny kontakt bez ponoszenia właściwie żadnych kosztów, możemy swobodnie dzielić się nawet najmniejszymi przeżyciami z dnia codziennego. Istnieje jednak także druga strona medalu. Jak dowodzą badania przeprowadzone na mieszkańcach pięciu europejskich krajów, technologia może nie tylko umacniać związki, lecz także umożliwiać ich łatwiejsze dla jednej, a bolesne dla drugiej strony zakończenie.

Badanie przeprowadzone przez firmę Samsung dostarcza zaskakujących danych na temat częstotliwości kontaktów Europejczyków, odbywających się przy użyciu urządzeń elektronicznych. Kompleksowe badanie, oparte na ankiecie internetowej, przeprowadzono wśród 5000 respondentów w wieku 18-65 lat w pięciu europejskich  krajach (Wielkiej Brytanii, Francji, Niemczech, Hiszpanii i Włoszech). Niemal dwie trzecie (64%) respondentów w tych krajach uważa, że dzięki technologii więzi w ich rodzinach są silniejsze. Ponadto, badanie potwierdza tezę, że lepsze warunki do komunikacji wzmacniają związki. Jedna czwarta ankietowanych żyjących w związkach korzysta z sieci społecznościowych do komunikowania się ze swoimi partnerami, a ponad jeden na dziesięć (14%) respondentów korzysta w tym celu z połączeń wideo (wideo rozmów).

Samsung Techonomic Index pokazuje też, że coraz częściej przekazujemy sobie informacje o rozstaniu…wiadomością tekstową. Takiej odpowiedzi udzieliło aż 7% ankietowanych, czyli 1 na 14 pytanych. Mimo to, technologia ma zdecydowanie pozytywny wpływ na nasze życie i rozwój, zarówno w kwestiach relacji z innymi, jak i rozwoju osobistego.

Doskonałym przykładem na to, jak nasze życie i relacje mogą stać się jeszcze lepsze jest blog Pięknie Proste. Jest to akcja firmy Samsung, promująca przedsiębiorcze i aktywne kobiety, odnoszące sukcesy i realizujące swoje marzenia. W odniesieniu sukcesu niezwykle pomocne są najnowocześniejsze urządzenia mobilne, które znacznie ułatwiają organizację napiętego grafiku i umożliwiają połączenie życia zawodowego z osobistym, nawet przy bardzo dużej liczbie obowiązków.

Zapraszamy do odwiedzenia bloga www.pieknieproste.pl i przekonania się, jak świat nowoczesnej technologii może pomóc w odniesieniu sukcesu.

Samsung