Rozrywka i wypoczynek » Prezenty

Jakie branże powinny oferować zakupy grupowe?

Wielu z nas uwielbia kupować w obniżonych cenach. Nie jest zaskoczeniem przeto okoliczność, że promocje grupowe zyskały potężną popularność, w niezmiernie krótkim okresie czasu. Szał, na tą formę zakupów, rozpoczął się w 2010 roku oraz utrzymuje się po dziś dzień.

Klienci jeszcze chętniej z nich korzystają, a w otwieranych jak grzyby po deszczu, wortalach zakupów grupowych zjawia się coraz więcej firm proponujących produkty i usługi. I tu tkwi pewien szkopuł!. Czy spółki z każdej branży powinny reklamować się za pomocą zakupów grupowych?

Odpowiedź brzmi: NIE. Znaczna ilość osób zapyta prawdopodobnie: Z jakiego powodu? Otóż dlatego, że dla wielu branż nie przyniesie to niemal żadnych efektów. Żeby do tego doszło, wypada zrozumieć niezbyt skomplikowaną ideę promocji grupowych. W dwóch słowach: chodzi o to, ażeby pozyskać stałych konsumentów. Jednorazowo otrzymają oni produkt bądź usługę w zaniżonej cenie, jednakże w przyszłości skorzystają kolejny raz, już na typowych warunkach. Najważniejsze ogniwo tego łańcucha, stanowi ów ‘stały klient’.

Jest bez liku takich sektorów, gdzie klient nie wraca. Są jednakowoż tego rodzaju, gdzie lojalny odbiorca jest podstawą profitów sklepu. Firmy, które wspierają się na trwałych nabywcach, to idealny pretendent do reklamy poprzez zakupy grupowe. Stąd popularnością cieszą się salony stylistów, kosmetyczki, masażyści oraz tego typu towary jak kosmetyki i temu podobne dodatki. Doskonale poradzą sobie także własne gabinety lekarskie, biura turystyczne, salony Spa, których produkty na ogół kosztują krocie.

Kolosalne znaczenie powinna mieć też jakość usług. Muszą być one na stałym, fachowym pułapie niezależnie od ‘typu kontrahenta’. Jeżeli spróbujemy przyoszczędzić na klientach z portali zakupowych (bo w końcu płacą znacznie mniej, a korporacja nie zarabia) to ekspresowo się ‘przejedziemy’. Rozgłos szybko pójdzie w świat, a negatywne opinie rozprzestrzeniają się zdecydowanie szybciej aniżeli te korzystne (chociażby przy użyciu Netu). Przeto, reklamę przez zakupy grupowe trzeba solidnie przetrawiać oraz policzyć niewykluczone profity oraz koszty.

zakk77

darekn 2013-03-16 21:31:11

Takie okazje to perełki ale jest ich coraz więcej na tego typu portalach. Zgodzę się z Tobą, że na Gruperze jest najwięcej takich ofert.

Kratka27 2012-12-28 13:57:50

No właśnie poza Gruperem nie wiele można znaleźć zniżek na wyjścia do teatru, itp. Szkoda, bo mnie akurat to najbardziej interesuje. Bardzo fajna forma odpoczynku, a bilety nie są tanie.

marcelina 2012-12-15 11:52:55

Często korzystam z ofert kulturowych właśnie na Gruperze. Jak wiadomo ceny biletów, np. do teatru są coraz droższe, a kupując kupon rabatowy możemy sporo zaoszczędzić.

katarzynkaa 2012-12-14 11:16:41

Dla mnie fajnym pomysłem jest oferowanie zakupów grupowych przez teatr, kina i ośrodki kultury. Takie oferty pojawiają się już na Gruperze.

darekn 2012-12-12 22:59:45

Najczęściej zaglądam na grupera, mają sporo ofert rabatowych na podróże. Teraz sporo kurortów się ogłasza na wyjazdy w nowym roku.

Yodo32 2012-06-27 14:31:28

Ostatnio też Citeam wyszedł z kampanią promującą podróże. Osobiście to poleciłbym sprawdzanie tego w serwisie travel.godealla.pl ze względu na prosty wybór destynacji i to, że mają oferty z wszystkich portali w 1 miejscu.

ZofiaN 2012-06-26 16:17:07

Oj turystyka zdecydowanie, nawet w sezonie tym "wysokim" Bardzo często kupuję wycieczki na http://www.fastdeal.pl/ i w sumie się nie zawiodłam ;)