Firma » Biznes

Jakie dotacje dla naukowców

Dyrektywą Europejskiej Rady ds. Badań Naukowych (ERBN) 536 młodych naukowców z 21 krajów członkowskich ma otrzymać 800 mln Euro na prowadzenie swoich badań. Na jeden projekt możliwe będzie przeznaczenie max.maksymalnie 2 mln Euro rocznie.

Pomoc przeznaczona będzie na pionierskie badania, w dziedzinach, które jeszcze nie zostały dobrze poznane.

Środki może dostać każdy, dobrze zapowiadający się, młody naukowiec, który mieszka na obszarze  terytorium Unii Europejskiej UE. Narodowość jest bez znaczenia, kluczowe są w tym przypadku osiągnięcia oraz tematyka badań, które mogą w pewnym sensie zrewolucjonizować funkcjonowanie Europy i całego świata. Finansowanie może się odbywać maksymalnie przez pięć lat, a na każdy rok przeznaczona jest górna granica w wysokości 2 mln Euro. Przez okres 5 lat daje to łącznie maksymalnie 10 mln Euro.

Dotacje na badania

Programy UE przykładają wielki nacisk na naukę i innowacyjne programy badawcze. Przedsiębiorstwa, które specjalizują się w badaniach i pracują nad nowymi technologiami oraz wynalazkami, mogą ubiegać się o pomoc z funduszy UE. Wspierane będą badania, których rezultaty dają praktyczne zastosowanie, badania przemysłowe, ale również techniczne studia wykonywalności dla potrzeb prac rozwojowych.

Dotacje finalizowane są w ramach konkursów, w których należy składać wnioski z wyszczególnieniem wszystkich aspektów prowadzonej działalności. Fundusze przekazywane są podmiotom, które prowadzą badania w sposób ciągły, a wysokość dofinansowania zależy od kilku kryteriów. Wytycznymi tymi są: typ jednostki prowadzącej badania, współczynnika kosztów takich badań, liczby pracujących w jednostce naukowców, a ponadto liczby stopni naukowych doktora i doktora habilitowanego, które zostały nadane w jednostce w ciągu określonego w programie czasu. Więcej tutaj http://europa.eu/youreurope/business/funding-grants/access-to-finance/index_pl.htm

redaktornia