Gospodarka » Przemysł

Jakie mleko piją Polacy? Czy czekają nas nowe trendy w przemyśle mleczarskim?

Mleko A2A2 to odpowiedź na rosnące potrzeby konsumentów poszukujących naturalnych i lepiej tolerowanych produktów mlecznych. Dzięki swoim właściwościom zdobywa rynki na całym świecie i staje się szansą rozwoju dla nowoczesnego rolnictwa również w Polsce.

1 czerwca obchodzimy Światowy Dzień Mleka – święto ustanowione przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), które podkreśla znaczenie mleka jako jednego z kluczowych elementów codziennej diety milionów ludzi na całym świecie. To także idealny moment, aby przyjrzeć się nowym kierunkom rozwoju w branży mleczarskiej i wesprzeć lokalnych producentów, którzy odpowiadają na zmieniające się potrzeby konsumentów.

W dobie rosnącej liczby nietolerancji pokarmowych – m.in. na laktozę czy kazeinę A1 – coraz więcej osób poszukuje produktów mlecznych o łagodniejszym działaniu na układ trawienny. Odpowiedzią na te potrzeby staje się mleko A2A2 – naturalna alternatywa, zawierająca wyłącznie białko kazeiny typu A2.

Zgodnie z danymi Grand View Research, globalna wartość rynku mleka A2A2 wyniosła 4 miliardy dolarów w 2024 roku, a do 2030 roku ma wzrosnąć do 11,2 miliarda dolarów. To oznacza średnioroczny wzrost na poziomie aż 18,5%.

Czy Polska może wykorzystać ten dynamiczny trend i dołączyć do grona europejskich liderów                   w produkcji mleka A2A2? Potencjał jest ogromny – zwłaszcza jeśli krajowi producenci otrzymają odpowiednie wsparcie, a konsumenci docenią jakość i innowacyjność lokalnych rozwiązań.

Mleko A2A2 podbija globalne rynki

 

W 2024 roku europejski rynek produktów mlecznych A2A2 osiągnął wartość około 635,5 miliona dolarów, co stanowiło niemal 16% udziału w globalnym rynku mleka A2A2. Prognozy wskazują na dalszy dynamiczny rozwój tego segment. Do 2030 roku jego wartość ma wzrosnąć do 1,72 miliarda dolarów, co oznacza średnioroczny wzrost (CAGR) na poziomie 18,1%, zgodny ze światowym tempem wzrostu. Liderem pod względem wartości rynku pozostają Niemcy, gdzie w 2024 roku jego wartość sięgnęła 144,9 miliona dolarów, a prognozy wskazują na wzrost do 403,1 miliona dolarów do 2030 roku (CAGR 18,6%). Jednocześnie Włochy uznawane są za najszybciej rozwijający się rynek, napędzany rosnącym zainteresowaniem konsumentów produktami lepiej tolerowanymi i bliższymi naturze. Pilotażowe programy w kierunku produkcji mleka A2A2 prowadzą Szwajcarzy i Francuzi. Produkcja mleka A2A2 to nie tylko odpowiedź na krajowe zapotrzebowanie, ale również szansa eksportu na odległe rynki takie jak Stany Zjednoczone, czy Chiny, które są obecnie największym rynkiem dla tego produktu.

W Polsce jednym z największych producentów i prekursorów mleka A2A2 jest Spółka Top Farms Wielkopolska. Obecnie jej stada liczą blisko 3200 sztuk bydła, które produkują 18,5 milionów litrów mleka rocznie.

Polska ma realny potencjał, by w przyszłości stać się konkurencyjnym producentem mleka A2A2 wobec liderów rynku, takich jak Holandia, Niemcy czy Wielka Brytania. Grupa Top Farms od wielu lat konsekwentnie rozwija hodowlę krów mlecznych o genotypie A2A2. Z naszego mleka powstaje coraz więcej wysokiej jakości produktów, skierowanych do świadomych i wymagających konsumentów – podkreśla Krzysztof Gawęcki, Wiceprezes Grupy Top Farms.

 

Co napędza rozwój rynku A2A2?

Dynamiczny rozwój rynku mleka A2A2 napędzany jest kluczowymi trendami konsumenckimi, takimi jak rosnąca świadomość zdrowotna, większa dbałość o jakość spożywanych produktów oraz potrzeba wspierania prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Mleko A2A2 zawiera wyłącznie białko kazeiny typu A2, które jest łagodniejsze dla organizmu i łatwiejsze do strawienia w porównaniu z tradycyjnym mlekiem, zawierającym mieszankę kazein A1 i A2. Coraz więcej konsumentów świadomie wybiera mleko A2A2 jako alternatywę bardziej przyjazną dla układu trawiennego.

„Transformacja w kierunku produkcji mleka A2A2 to inwestycja długoterminowa, która wymaga nie tylko znacznych nakładów finansowych na genotypowanie i selekcję stada, ale także szeregu działań edukacyjnych skierowanych do konsumentów. W wielu krajach wciąż brakuje świadomości wobec różnic między mlekiem A1 a A2. Dlatego oprócz działań hodowlanych, kluczowe znaczenie ma budowanie świadomości tych różnic poprzez edukację i zaufanie do rynku” – podsumowuje Krzysztof Gawęcki, Wiceprezes Grupy Top Farms.

 

Co wpływa na długość procesu produkcji mleka A2A2?

Przekształcanie stada w kierunku genetyki A2A2 to proces wieloletni. Jedyną drogą do zagwarantowania, że potomstwo w stadzie będzie o genotypie A2A2 jest stosowanie w procesie inseminacji nasienia od buhajów A2A2. Dlatego tak ważna jest konsekwencja w prowadzeniu hodowli i świadomość długotrwałego procesu.

Hodowla ukierunkowana na specjalistyczną produkcję, taką jak mleko A2A2, wymaga stabilnych warunków i długofalowego podejścia. Przerwanie takiej działalności oznacza nie tylko utratę wieloletnich efektów hodowlanych, ale również zahamowanie potencjalnej współpracy z partnerami rynkowymi. Oprócz efektów badawczych i biznesowych, należy uwzględnić także negatywne skutki dla konsumentów oraz przemysłu przetwórczego, który coraz częściej poszukuje surowców odpowiadających nowym trendom żywieniowym. Niestety w Polsce wciąż zbyt słabo doceniamy producentów mleka odpowiadających na te potrzeby. Dobitnym przykładem jest ryzyko likwidacji stad krów mlecznych             o genotypie A2A2 należących do Grupy Top Farms Wielkopolska komentuje Anna Mikulska-Pospiszel, Prezes Spółki Top Gen, która wdraża osiągnięcia światowej genetyki do polskich programów hodowlanych, poprzez sprzedaż nasienia buhajów pochodzących z najlepszych linii hodowlanych na świecie.

 

Mleko A2A2 – pełnia smaku bez dyskomfortu

Eksperci rynku rolnego podkreślają, że mleko A2A2 ma wiele zalet również dla najmłodszych konsumentów i powinno być coraz szerzej stosowane w diecie Polaków. „Walory tego mleka są nie do przecenienia. Coraz więcej badań wskazuje, że nabiał pochodzący z mleka A2A2 jest znacznie łagodniejszy dla układu pokarmowego, zapobiega powstawaniu stanów zapalnych układu pokarmowego, sprzyja wytwarzaniu się drobnoustrojów, które są kluczowe w utrzymaniu homeostazy w jelitach. Z tych właśnie powodów mleko A2A2 jest szczególnie dedykowane dla najmłodszych konsumentów”podsumowuje Anna Mikulska-Pospiszel, Prezes Top Gen.

 

---

Grupa Top Farms działa na obszarze ponad 22 tys. hektarów na terenie województw: wielkopolskiego, lubuskiego, warmińsko-mazurskiego i opolskiego. Działamy na polskim rynku od 30 lat. Obecnie, jesteśmy jednym z największych i najlepiej zarządzanych przedsiębiorstw rolnych w Polsce. Jako wiodący producent w sektorze rolno-spożywczym bierzemy odpowiedzialność i wyznaczamy trendy, szczególnie w zakresie innowacyjności, optymalizacji technologii produkcji upraw oraz rolnictwa regeneratywnego. Fundamentalne znaczenie dla nas ma udział w rozwoju społeczności lokalnych. Podejmujemy wiele inicjatyw aktywnie wspierających szkoły, przedszkola, młodzieżowe kluby sportowe i domy kultury, a także kluczowe organizacje chroniące społeczność lokalną takie jak np. straż pożarna. Współpracujemy również z uczelniami rolniczymi, umożliwiając staże młodym ludziom pragnącym wiązać swoją przyszłość z działalnością rolniczą na terenie naszego kraju.



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

natalia.rybaniec@prcn.pl

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »