Dom » Wnętrza

Jakie trzeba stworzyć warunki dla narodzonego dziecka?

Gdy na świecie pojawia się dziecko, kluczową sprawą jest nie tylko zapewnienie mu całodobowej fachowej opieki, ale i odpowiedniego otoczenia do rozwoju.

Dobrze byłoby wyodrębnić dla dziecka osobny pokój lub własny kącik w sypialni rodziców czy salonie; powinien on być w jakiś sposób odgrodzony od reszty pomieszczenia np. parawanem czy dodatkowym regałem. Bardzo ważne są dekoracje pokoju dziecięcego lub kącika. Powinny w nim królować stonowane kolory. Ściany warto pomalować lub położyć na nich specjalne tapety dla dzieci z wizerunkami postaci z bajek lub delikatnych rysunków, które dzieci uwielbiają. Kolejnym kluczowym elementem jest stabilne łóżeczko, rosnące wraz z dzieckiem. Powinna się w nim znaleźć bezpieczna, przyjemna w dotyku pościel dla niemowląt wykonana z materiałów najwyższej jakości. Zapewni ona dziecku komfortowe warunki do snu i odpoczynku, a jak wiadomo, niemowlęta większą część doby przesypiają. Starajmy się stworzyć dla nich najlepsze okoliczności dla tej czynności. Pościel do łóżeczka nie powinna obcierać skóry dziecka ani jej odgniatać. Najlepiej byłoby kupić pościel bawełnianą w ciepłych, ale stonowanych kolorach. Wiele polskich firm samodzielnie szyje pościel dziecięcą w różnych rozmiarach i w różnych wzorach, a do nich prześcieradła, ochraniacze, dzięki czemu powstają całe sypialniane komplety dla dzieci. Taki polski produkt jest niedrogi i wykonany z dbałością o najmłodszych klientów. Warto przy kompletowaniu wyprawki dla dziecka wybierać rodzime produkty.

zami