Technologie » AGD - RTV
Jakie warunki tzreba spełnić aby zainstalować w kuchni płytę indukcyjną?
Zobacz więcej zdjęć » |
Czego potrzebujemy, żeby zamontować płytę w kuchni?
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Płyta indukcyjna nie jest bardzo „wymagającym” sprzętem i do jej montażu wystarczą tak naprawdę dwie rzeczy: przyłącze energetyczne i osoba, która ma uprawnienia by ją zainstalować w naszym domu (lepiej nie próbujmy robić tego sami). W przypadku wyboru napięcia możemy skorzystać z dwóch rodzajów:
· 380V 3N ~50Hz – do napięcia trójfazowego. W tym przypadku płytę podłącza się do istniejącej instalacji elektrycznej (kabel zasilający dołączony do płyty służy tylko do podłączenia jednofazowego) oraz wykorzystuje całą moc płyty podaną na jej tabliczce znamionowej (np. 7200W);
· 230V 1N ~50Hz – do napięcia jednofazowego. W takim przypadku nie ma możliwości wykorzystania pełnej mocy płyty grzewczej (ze względu na niższe napięcie), choć nadal można korzystać ze wszystkich pól (pamiętając o tym, by nie były ustawione na maksymalną wartość grzania) czy łączyć pola ze sobą, jeśli nasza płyta posiada taką funkcję (np. „Flexi Cook” umożliwia działanie dwóch niezależnych pól grzewczych wspólnie, co jest idealnym rozwiązaniem dla dużych, podłużnych naczyń).
Podstawowa zasada – trzymajmy się zaleceń
Niezależnie od tego jakie mamy napięcie – płyta powinna zostać także w należyty sposób zamontowana. Aby zapewnić jej prawidłową wentylację i w pełni korzystać z funkcjonalności pamiętajmy, żeby:
1. zachować odległość przynajmniej 20 mm od innych urządzeń do zabudowy znajdujących się pod płytą;
2. zachować odległość przynajmniej 40 mm od tylnej ściany oraz każdej powierzchni prostopadłej do płaszczyzny płyty nad blatem;
3. zachować odległość co najmniej 5 mm z przodu płyty.
Z reguły zaleca się też, by nie instalować płyty w bezpośrednim sąsiedztwie zlewozmywaka.
Teraz pozostał już tylko wybór odpowiedniego modelu, który spełni nasze oczekiwania zarówno pod kątem oferowanych funkcji, jak i walorów estetycznych.
Komfort, oszczędność i bezpieczeństwo
Działanie płyt indukcyjnych oparte jest na tym, że ogrzewane jest naczynie, a nie powierzchnia płyty. Dzięki temu ciepło nie rozprasza się i „nie ucieka” – tak jak to bywa w przypadku płyt gazowych. Płyty indukcyjne w porównaniu z tradycyjnymi płytami grzewczymi pozwalają więc na oszczędność energii nawet do 25%, a także na redukcję czasu gotowania do ok. 30%.
Dobrze jest wybrać płytę, która umożliwia wybór poziomu mocy (np. w modele z technologią „Power Management”. Polega ona na dostosowaniu mocy płyty do jednego z czterech poziomów mocy maksymalnej: 2,5; 4,0; 6,0; 7,2 kW. W momencie zakupu, płyta ustawiona jest na maksymalną wartość, dlatego ważne jest, aby dopasować moc płyty do możliwości instalacji. Dzięki takiemu rozwiązaniu możemy korzystać z różnej ilości pól grzewczych wraz z dostosowanym poziomem mocy na każdym z nich. Daje nam to też gwarancję, że płyta nigdy nie przekroczy ustawionego uprzednio poziomu mocy, a więc nie dojdzie do przepięcia i wybijania bezpiecznika. To rozwiązanie zwiększające bezpieczeństwo użytkowania – brak przeciążeń to mniejsze ryzyko zagrzania się przewodów i ich ewentualnego uszkodzenia czy pożaru.
Inne funkcje, na które warto zwrócić uwagę przy kupnie płyty to:
· zabezpieczenie przed dziećmi – tzw. blokada panelu sterowania. Funkcja ta jest niezastąpiona w przypadku obecności w domu małych dzieci i uniemożliwia przypadkową zmianę ustawień;
· wykrywanie naczyń – płyta włącza się tylko wtedy, gdy „wyczuje” naczynie odpowiednie do stosowania na płycie indukcyjnej. Dlatego przypadkowo położna łyżka czy inny przedmiot na płycie nie będą stanowiły problemu – funkcja ta uniemożliwi włączenie się jej, zapewniając w ten sposób maksymalne bezpieczeństwo. W razie nieprawidłowości zostanie wyemitowany także sygnał dźwiękowy;
· funkcja mocy Booster (maksymalna moc pola) – wystarczy kilka chwil, by pole indukcyjne zadziałało z maksymalną mocą przez 4 minuty, zapewniając szybsze gotowanie;
· roztapianie – pomaga utrzymać niską i jednostajną temperaturę pola grzewczego. Automatycznie określony poziom mocy zapewnia możliwość wolnego roztapiania delikatnych artykułów (takich jak czekolada czy masło) bez obaw o ich przypalenie.
· wolne gotowanie – ustawienie stałej mocy na danym polu grzejnym pozwala osiągnąć temperaturę minimalnego wrzenia. Ta funkcja sprawdza się idealnie dla gotowania w kąpieli wodnej (do przygotowywania sosów czy zup). Dodatkowo, możemy być spokojni – potrawa nie wykipi ani się nie przypali.
Jeśli chodzi o estetykę to tu również mamy wiele możliwości, bowiem na rynku występują płyty oprócz klasycznej czerni, także w kolorze eleganckiej bieli czy w odcieniu kawowym lub piaskowym.
Więcej informacji nt. płyt indukcyjnych Hotpoint oraz pozostałych sprzętów AGD marki można znaleźć na stronie internetowej: www.hotpoint.pl
Nadesłał:
38PR
|
Komentarze (0)