Kobieta, zdrowie, uroda » Ciało
Jakość, skład, smak – co wkładasz do swojego koszyka?
Zobacz więcej zdjęć » |
Najprostszą i najbardziej opłacalną inwestycją w zdrowie jest stosowanie zbilansowanej diety. Minimum 5 porcji warzyw, owoców lub soku to podstawa Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, będącej kluczem do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Warto o tym pamiętać, gdy stajemy przed drzwiami sklepu, za którymi przyjdzie nam dokonać wielu, czasem trudnych wyborów żywieniowych. I nie chodzi o ograniczenie pyszności lądujących w koszyku, ale o właściwy ich wybór z uwzględnieniem warzyw, owoców i powstających z nich przetworów, takich jak np. soki.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Jakość – pod kontrolą
Sprawa wydaje się prosta, gdy sięgamy po świeże warzywa i owoce – dotyk, węch i wzrok pomagają nam podjąć właściwą decyzję, opierającą się na ocenie jakości. Dla 48% konsumentek jest ona najważniejsza, gdy sięgają po gruszki, jabłka, ogórki, pomidory czy inne produkty rolne.[1] A co zazwyczaj decyduje o wyborze przetworów z warzyw i owoców? Prawie co trzecia pani domu bierze pod uwagę przede wszystkim skład produktu.[2] I słusznie, gdyż na etykiecie odnajdziemy wszystkie składniki, które zostały użyte do wyprodukowania danego soku, dżemu czy mrożonek. Im krótsza etykieta, tym lepszy skład. Można więc powiedzieć, że jedno z drugim się łączy – krótka etykieta to gwarancja jakości i wysokiej wartości odżywczej.
Pozytywnie dla ciała
Oprócz składu, interesuje nas także wpływ na zdrowie. Co piąta konsumentka zwraca uwagę na to, jak spożycie np. soku wpłynie na jej organizm.[3] Chcesz wzmocnić odporność? Sięgasz po 100% sok pomarańczowy, bo wiesz, że zawiera witaminę C. Chcesz zachować opaleniznę na dłużej? W koszyku ląduje sok lub smoothie owocowo-warzywne, bo wiesz, że zawiera prowitaminę A lub witaminę C. Na szczęście coraz więcej wiemy o zależnościach między tym, co jemy, a tym, jak to wpływa na nasz organizm. Jednak czasem przydają nam się wskazówki, bo choć o witaminie C wszyscy wiemy, to ilu z nas potrafi powiedzieć, jaki wpływ na zdrowie ma potas i gdzie go znajdziemy?
Na szczęście nie musimy wiedzieć wszystkiego, wystarczy poszukać odpowiednich oznaczeń na etykiecie. Przykładowo, znak Certyfikowany Produkt (CP) na produktach owocowo-warzywnych to drogowskaz, przy którym znajdziemy oświadczenia żywieniowe i zdrowotne. Dzięki nim wiemy, jakie cenne składniki odżywcze znajdziemy w produkcie, oraz jak pozytywnie wpływają one na nasz organizm. Jest też gwarancją naturalnego składu bez żadnych sztucznych dodatków. Dopisz go więc do listy zakupów, na zdrowie!
Prof. dr hab. Krystyna Gutkowska, Dziekan Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie wyjaśnia zalety Systemu Certyfikowany Produkt (CP): Większa świadomość w zakresie prawidłowego odżywiania to prosta droga do praktycznego zastosowania zasad zbilansowanej diety w życiu codziennym, a co za tym idzie, poprawienia jakości życia. Oznaczenie Certyfikowany Produkt (CP) to ważny element edukacji, a przede wszystkim jasne wskazanie produktów o prozdrowotnych właściwościach na półkach sklepowych, co jest szczególnie istotne dla konsumentów.
Więcej informacji znajduje się na stronie http://www.certyfikowanyprodukt.pl/
[1] Dane z badania Promocja Certyfikacji Innowacyjnych Przetworów z Owoców i Warzyw etap II, IQS Sp. z o. o., czerwiec 2019, Badanie CAWI, matki dzieci w wieku 3-18 lat, N=207
[2] ibidem
[3] ibidem
Nadesłał:
KDreher
|
Komentarze (0)