Społeczeństwo » Społeczeństwo

Janina Ochojska, znana działaczka społeczna w Empiku w Bonarce

Założycielka Polskiej Akcji Humanitarnej, jedna z najbardziej znanych polskich działaczek społecznych, spotka się z czytelnikami w Empiku w Bonarce przy okazji promocji swojej książki „Świat według Janki”.

Wyróżnia ją niesłychana odwaga, bezkompromisowość i talent do angażowania innych w niesienie pomoc, na obszarach największych ludzkich katastrof i klęsk żywiołowych.  Z Polską Akcją Humanitarną od dwudziestu dwóch lat dociera do ponad czterdziestu krajów, często narażając życie i zdrowie. Dzięki niej i PAH m.in. powstały domy dla ofiar tajfunu na Filipinach i studnie w Sudanie Południowym.

Pokonując bariery stawiane przez organizacje czy rządy, zmaga się również z własnymi ograniczeniami, stając się również głosem osób niepełnosprawnych. Niepokorna i wyłamująca się ze wszelkich schematów, zdobywa fundusze, i przekonuje do robienia rzeczy niemożliwych.  Janina Ochojska czyli jednoosobowa orkiestra ludzkiej pomocy - w swojej książce „Świat według Janki” szczerze i przenikliwie mówi o świecie, którego nie zobaczymy w mediach. O takim świecie, w których najgorsze zło spotyka się z największym dobrem.

O tym, jak pomagać naprawdę i jak przeważyć szalę na rzecz dobra - usłyszycie w Empiku w Bonarce, we wtorek 21 kwietnia o godz. 18.00.

Częściowy dochód ze sprzedaży książki zostanie przeznaczony na pomoc ofiarom kryzysów humanitarnych.

BONARKA CITY CENTER

Bonarka City Center to wielofunkcyjne centrum miejskie, powstałe na obszarze około 19 ha poprzemysłowych terenów dawnych zakładów chemicznych w krakowskiej dzielnicy Podgórze. Na obszarze 91 tys. m2 powierzchni użytkowej znajduje się 230 punktów handlowo-usługowych i restauracji w tym: Auchan, Leroy Merlin, Media Expert oraz największy w Polsce multipleks kinowy Cinema City. Na Klientów Centrum czeka bezpłatny parking na 3200 samochodów. Ponadto, na terenie Bonarka City Center znajduje się jeden z pierwszych na świecie ośrodków edukacyjno-wychowawczych w centrum handlowym: „Siemacha Spot” o powierzchni całkowitej 700 m2. W jego skład wchodzą m.in.: wielofunkcyjne sale edukacyjne, muzyczne, multimedialne oraz pokój konferencyjny.

bezstronny22