Społeczeństwo » Społeczeństwo

"Janosikowe" do likwidacji. Jest podpis prezydenta

Prezydent Andrzej Duda podpisał Ustawę o dochodach jednostek samorządu terytorialnego. Oznacza to m.in. likwidację „Janosikowego”, czyli podatku od najbogatszych samorządów, który za sprawą niesprawiedliwych mechanizmów naliczania, wpływał negatywnie na ich kondycję finansową.

Sytuacja finansowa jednostek samorządu terytorialnego (JST) jest bardzo niestabilna. Ich dochody opierają się na udziale w podatku PIT i CIT, które w związku z częstymi implementacjami nowych przepisów podatkowych nieustannie się zmieniają, przeważnie negatywnie. Tę niekorzystną dla samorządów sytuację radykalnie poprawi Ustawa o dochodach jednostek samorządu terytorialnego, którą właśnie podpisał Prezydent RP Andrzej Duda. Ustawa, która jest projektem rządowym, kończy z obliczaniem dochodów samorządów, jako udział w płaconych na ich terenie PIT i CIT na rzecz udziału w dochodach podatników. Pozwoli to uniezależnić dochody samorządów od polityki podatkowej państwa oraz wprowadza szereg zmian. Każdy szczebel samorządu terytorialnego będzie miał zagwarantowany swój udział w dochodach podatników. Subwencje z budżetu państwa dostaną samorządy, których wpływy podatkowe nie pokryją potrzeb: wyrównawczych, oświatowych, rozwojowych, ekologicznych i uzupełniających liczonych według specjalnych wskaźników. Nowa ustawa zwiększy dochody podatkowe JST o prawie 25 mld zł w 2025 r. W perspektywie najbliższej dekady dochody JST wzrosną o ponad 345 mld zł.

Co najważniejsze, nowa ustawa likwiduje „Janosikowe", czyli wpłaty od bogatszych samorządów na rzecz biedniejszych. Janosikowe zostanie zastąpione korektą zamożnościową, która pomniejszy wpływy podatkowe najbogatszych samorządów. Będzie to jednak ubytek mniej dotkliwy niż dotychczasowa danina.

- 14 lat od zainicjowania akcji „STOP Janosikowe", możemy ogłosić koniec tego niesprawiedliwego i krzywdzącego podatku. Za nami lata ciężkiej pracy, w tym zebranie ponad 150 tys. podpisów pod obywatelskim projektem ustawy zmniejszającej „Janosikowe" oraz szereg działań, mających na celu uświadamianie rządzącym i obywatelom, że obecny system ogranicza rozwój polskich samorządów. Tym bardziej należy docenić inicjatywę ministra finansów Andrzeja Domańskiego, który nie tylko dostrzegł problemy samorządów, ale wprowadził rozwiązania realnie poprawiające finanse JST - podkreśla Rafał Szczepański, prezes Stowarzyszenia STOP Janosikowe.

***

Inicjatywa STOP Janosikowe została powołana w 2010 r. Jej pomysłodawcą i liderem jest Rafał Szczepański, przedsiębiorca i społecznik przez lata związany ze stołeczną Pragą. Celem Stowarzyszenia STOP Janosikowe była zmiana zasad naliczania i podziału Janosikowego, a nie jego likwidacja. Organizacja dążyła do naprawienia błędnych, niesprawiedliwych zapisów w Ustawie o dochodach jednostek samorządu terytorialnego, powodujących, że „Janosikowe" płacone jest przez gminy, powiaty i województwa, które same potrzebują wsparcia.

p.artymowski@cecpolska.pl