Firma » Biznes

Jantoń modernizuje zakład produkcyjny i zwiększa moce

Firma Jantoń właśnie uruchomiła najnowocześniejszą technologicznie linię do produkcji win wysokogatunkowych. To kolejny etap modernizacji zakładu w Dobroniu, mający na celu podwojenie mocy przerobowych w kluczowych dla spółki kategoriach i tym samym zwiększenie jej konkurencyjności na rynku.

Firma Jatnoń stale inwestuje w modernizację fabryki w Dobroniu, aby podnosić wydajność zakładu,
a jednocześnie utrzymywać najwyższy poziom jakości i bezpieczeństwa w produkcji win. Wraz
z intensywnym rozwojem portfolio win musujących firmy Jantoń, powstała potrzeba zwiększenia mocy przerobowych fabryki w kluczowych kategoriach asortymentowych.

Inwestycja w nową linię technologiczną była naturalną decyzją związaną z rozwojem spółki i planami dalszej ekspansji. Pozwala nam ona na znaczące zwiększenie mocy produkcyjnych, szczególnie
w segmencie win musujących, rozlewu win gronowych oraz realizacji zamówień eksportowych –
mówi Jakub Nowak, prezes firmy Jantoń S.A. Sp.K. – Teraz będziemy mogli jeszcze lepiej odpowiadać na potrzeby rynku, a tym samym skuteczniej na nim konkurować. Nowa linia produkcyjna pozwoli nam bowiem na przyspieszenie realizacji zamówień, a jednocześnie znacząco zwiększy nasz potencjał
w eksporcie, gdzie mamy wiele produktów personalizowanych na poszczególne rynki.

Nowa linia produkcyjna to maszyna najnowszej generacji do produkcji wysokogatunkowych win, która daje firmie dużo większą elastyczność w realizacji zamówień. Dzięki możliwości szybkiego przezbrojenia, a także wyposażeniu w wiele formatów uniwersalnych, linia ta pozwala na szybkie rotowanie asortymentem.

To jednak nie koniec zmian w fabryce w Dobroniu.

W najbliższym czasie planujemy dalsze inwestycje, zarówno w obszarze zakładu produkcyjnego (m.in. modernizację istniejących linii poprzez zakup nowoczesnych urządzeń i technologii produkcyjnych), jak i w obszarze Centrum Logistycznego, które zamierzamy rozbudować i wyposażyć w nowoczesny system magazynowania produktów podkreśla Aneta Trojak, Dyrektor Zarządzający Zakładem Produkcyjnym w Dobroniu, członek zarządu firmy Jantoń.

Jantoń S.A. Sp.K. – firma powstała w 1976 roku. Obecnie jest jednym z największych producentów, importerów i dystrybutorów branży winiarskiej w Polsce. Szeroka i różnorodna oferta produktowa firmy zawiera m.in.: wina gronowe, wina musujące, wermuty, wina grzane, ekologiczne, deserowe, owocowe, cydry, napoje niskoalkoholowe oraz drinki RTD. Jantoń S.A. Sp.K. jest Członkiem Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa. Producent znanych marek takich jak: Kadarka Prestige, Monte Santi, Barmańska, Aronica, Zbójeckie Grzane czy też Cydr Dobroński. Firma Jantoń to dziesięciokrotny laureat tytułu „Przedsiębiorstwo Fair Play”.

Klaudia Dynakowska