Dom » Budownictwo

Jaśkowa Dolina postawiła na kostki brukowe Libet

Kostka Farmerska na parkingu oraz kostka Via Castello na alejkach, tarasach i patio współtworzą aranżację przestrzeni zewnętrznej w kameralnym kompleksie mieszkaniowym Jaśkowa Dolina 29 w Gdańsku-Wrzeszczu.

Nie tylko malowniczo wpisują się w klimat i charakter miejsca, ale także cieszą mieszkańców swą funkcjonalnością. Do wykończenia nawierzchni w kompleksie Jaśkowa Dolina 29 w Gdańsku-Wrzeszczu inwestor - firma Invest Komfort, poszukiwał czegoś oryginalnego, czegoś co podkreślałoby naturalną scenerię otoczenia, ale jednocześnie spełniało wysokie wymagania użytkowe. Analizowanych było wiele różnorodnych rozwiązań. W finale pod uwagę brane były dwa produkty - naturalny kamień oraz betonowa kostka.

- Przeważyły atuty kostki, a przede wszystkim jej długie i dobre użytkowanie - mówi Dawid Kuptz, z firmy Libet. - Natomiast przy wyborze kostek Farmerskiej i Via Castello, będących w ofercie producenta kostki brukowej i płyt tarasowych Libet, priorytetem stały się najwyższa jakość produktów, jak również względy estetyczne.

Między traktem konnym a bukowym lasem

Jaśkowa Dolina 29 w Gdańsku-Wrzeszczu to miejsce magiczne, otoczone niemal czterema wiekami historii. Kameralny kompleks trzech niewielkich budynków mieszkalnych usytuowany został przy dawnym trakcie konnym. Jego częścią jest także ówczesne miejsce postoju i pojenia koni, dzisiaj zamienione w przytulny zakątek odpoczynku i wyciszenia dla mieszkańców. Z drugiej strony te urokliwe apartamenty sąsiadują z bukowym lasem, do którego prowadzi niewielki mostek nad wartko płynącym tu potokiem.

Architektura obiektów, jak również aranżacja przestrzeni zewnętrznej z przestronnym dziedzińcem oraz urokliwym patio z widokiem na las są uwspółcześnioną wersją tradycyjnej zabudowy i wytwornych willowych ogrodów. Nawiązują do stylistyki swych pierwowzorów sprzed lat i malowniczo komponują się z leśną scenerią.

Zieleń wśród kostek

Charakterystyczny klimat Jaśkowej Doliny 29 współtworzą dobrze dobrane i skomponowane elementy małej architektury. Na szczególną uwagę zasługuje, przynależny do trzech budynków, parking dla samochodów. Jego nawierzchnia jest nie tylko ciekawym akcentem dekoracyjnym, ale i ukłonem w stronę ekologii. Ułożona została z prostokątnej kostki Farmerskiej z kolekcji Decco Colormix w kasztanowym odcieniu oraz... zielonej trawy wypełniającej szerokie fugi pomiędzy poszczególnymi elementami.

- Farmerska była tu idealnym rozwiązaniem - podsumowuje Dawid Kuptz. - Po pierwsze dzięki swej grubości jest wyjątkowo wytrzymała i doskonale służy jako podstawa pod ruch kołowy, a po drugie powierzchnia biologicznie czynna nawierzchni wykonanej z tych kostek dochodzi do 23%, spełniając tym samym wymogi obowiązujące przy nowopowstających inwestycjach.

Te właściwości kostki Farmerskiej stały się podstawą przyznania, przez Instytut Ochrony Środowiska, certyfikatu potwierdzającego jej bezpieczeństwo dla środowiska naturalnego. Na rynku kostek brukowych tylko firma Libet może pochwalić się takim dokumentem.

Alejki, tarasy, patio

Poza nawierzchnią parkingu, kostka brukowa firmy Libet została wykorzystana do ułożenia w całym kompleksie Jaśkowa Dolina 29 alejek, tarasów oraz patio od strony lasu.

- Jest to linia Via Castello w ciepłym melanżowym odcieniu pastello - mówi Dawid Kuptz. - Jedną z ważnych zalet melanży jest bardzo dobre użytkowanie. Te barwy nic nie tracą ze swej atrakcyjności, a nawet wraz z upływem lat zyskują delikatny efekt szlachetnej patyny.

Atutem nie do przecenienia linii Via Castello z kolekcji Decco Colormix jest duża różnorodność formatów. Dostępne są cztery wysokości kostki, a w każdej z tych grup po trzy-cztery długości. Daje to ogromne, ograniczone chyba tylko ludzką wyobraźnią, możliwości komponowania wzorów oraz kształtów nawierzchni. Ten walor został skrzętnie wykorzystany także w kompleksie Jaśkowa Dolina 29, gdzie różne formaty mijają się, przeplatają i dopełniają, układając się w subtelne geometryczne desenie na nawierzchniach alejek i tarasów.

Dla świadomych i wymagających

Jaśkowa Dolina 29 jest już w całości ukończona i rozpoczęła swoje własne życie. To prestiżowa inwestycja o charakterze rezydencyjnym, oferująca prawdziwy komfort i wyjątkowe samopoczucie swoim mieszkańcom. Mają tu oni do dyspozycji przestronne, słoneczne apartamenty, zespół rekreacyjny z salą fitness i saunami, ale również możliwość odpoczynku i relaksu na świeżym powietrzu w atrakcyjnie zaaranżowanej przestrzeni. Miejsce i jego historia zobowiązują, więc wszystko jest tu najwyższej próby. Jaśkowa Dolina jest uważana za jedną z najbardziej znanych i najpiękniejszych ulic Gdańska.

PRoteina PR