Gospodarka » Żywność
Jedna z najzdrowszych diet na świecie
Zobacz więcej zdjęć » |
Ze względu na wspaniałe właściwości zdrowotne potrawy rodem z Japonii błyskawicznie zdobywają zakątki kulinarne całego świata. Dobrym przykładem są tutaj Stany Zjednoczone, gdzie obok pizzy, sushi stało się drugim najchętniej wybieranym daniem wśród miłośników jedzenia. Przyczynia się do tego wyrafinowana forma estetyczna sushi, jak i sztuka konsumpcji, przybierająca niejednokrotnie formę rytuału. Powszechna w Japonii kultura Slow Food - celebrowania posiłków, delektowania się daniem, sprzyja rozpowszechnieniu się kultury kuchni japońskiej.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Niezwykle różnorodna, egzotyczna i kusząca
Japończycy przywiązują dużą wagę do tradycji i rytuałów związanych z spożywaniem posiłków. Odpowiednio ilustruje to japońska ceremonia parzenia herbaty. Odbywa się ona według specjalnych reguł. Celem takiego rytuału jest przygotowanie naparu zgodnie z tradycją, ale nade wszystko - wyciszenie się. Picie i parzenie herbaty, nazywane Drogą Herbaty, wzmacnia potrzebę oderwania się od świata zewnętrznego.
Japonia na talerzu
Smaki prawdziwej Japonii w Poznaniu można poznać w jednym z najbardziej znanych z tego miejsc – GOKO Restauracji Japońskiej. Jak mówią o sobie twórcy tego miejsca - Pasja jest podstawą naszych wszelkich działań, dlatego przygotowywanych przez nas potraw nie można porównać do żadnych innych. Restauracja oferuje nie tylko wyśmienite potrawy ciepłe kuchni japońskiej, ale także możliwość odbycia kursu sushi w ramach zajęć organizowanych przez Akademię Gotowania The Best Food Poznań. Już we wrześniu tego roku dla wszystkich osób, które wcześniej odbędą kurs czeka niespodzianka w postaci bicia Rekordu Guinnessa razem z zespołem GOKO.
Podstawy kuchni japońskiej – czyli z czym to się je?
Dania z jakimi spotykamy się w kuchni japońskiej można podzielić według dwóch najbardziej znanych kryteriów. Pierwsze z nich to pochodzenie pożywienia, a więc dania wywodzące się z kraju kwitnącej wiśni. Najważniejsze elementy tej grupy to: sosy sojowe, sake, mirin, miso, ocet ryżowy, sanshō, olej sezamowy czy zielony chrzan Wasabia japonica, powszechnie znany jako wasabi. Kolejne stanowią dania w stylu „zachodnim”, czyli potrawy, które pojawiły się w Japonii po okresie panowania cesarza Mutsuhito, a więc po 1912 roku. Wśród nich można wymienić na przykład kotlet wieprzowy tonkatsu - mięso panierowane, smażone na głębokim tłuszczu, podawane najczęściej z kapustą.
Kultura jedzenia
Najważniejszymi zasadami w kuchni japońskiej są świeżość i naturalność oraz zgodność z tradycją. Przez ostatni z wymienionych elementów częstokroć proces przygotowywania jedzenia staje się dłuższy niż czynność jedzenia. Każda potrawa powinna zachować swój naturalny, pierwotny smak, stąd tak często w kuchni japońskiej pojawiają się surowe ryby lub składniki, które zostały poddane minimalnej obróbce. W życiu Japończyków przyrządzanie posiłków stanowi odzwierciedlenie filozofii – życia w harmonii z naturą i zachowanie umiarkowania.
Tradycja, jakość i pasja
Jeśli chcesz poznać smak tradycyjnej kuchni japońskiej oraz poczuć atmosferę tego kraju serdecznie zapraszamy do GOKO Restauracji Japońskiej w Poznaniu. Obsługa tego wyjątkowego miejsca pomoże dokonać właściwego wyboru, nauczy posługiwania się pałeczkami, a mistrzowie kuchni dołożą wszelkich starań, aby tradycyjne smaki przeniosły gości do prawdziwej Japonii.
www.goko.com.pl
Nadesłał:
Anna Kołek
|
Komentarze (0)