Firma » Finanse

Jednolity Plik Kontrolny – nowy system kontroli podatkowej przedsiębiorstw

Wprowadzenie Jednolitego Pliku Kontrolnego, czyli ujednoliconego formatu zapisu danych finansowych przedsiębiorstwa, ma przyspieszyć proces przeprowadzania kontroli i obniżyć jej koszty. Czym jest JPK i jakie przyniesie korzyści?

Jeżeli prowadzisz duże przedsiębiorstwo, od 1 lipca 2016 będziesz miał obowiązek przekazywania danych z ksiąg podatkowych i dowodów księgowych w formacie JPK, który będzie wspólny dla wszystkich dużych podmiotów.

Jakie informacje zawiera JPK?

Zbiór danych jakie obejmuje Jednolity Plik Kontrolny został podzielony na siedem struktur i zawiera informacje z:

• ksiąg rachunkowych,
  • wyciągu bankowego,
  • magazynu,
  • ewidencji zakupu i sprzedaży VAT,
  • faktur VAT,
  • podatkowej księgi przychodów i rozchodów,
  • ewidencji przychodów.

Tworzenie plików JPK będzie możliwe wyłącznie przy pomocy odpowiedniego programu komputerowego, jak np. Yuma z http://www.yuma.pl/produkty/jpk , który dostosuje zawarte w księgach dane do ustandaryzowanego układu i formatu (XML). Dzięki temu Jednolite Pliki Kontrolne będą w przejrzysty sposób informowały o operacjach gospodarczych wykonywanych przez przedsiębiorstwo w danym okresie.

Jednolity Plik Kontrolny - korzyści

Przekazywanie informacji będzie odbywało się drogą elektroniczną lub na informatycznym nośniku danych, co znacznie zredukuje koszty prowadzenia kontroli, a cały proces będzie przebiegał szybciej. Jeśli sprawdzony Jednolity Plik Kontrolny pomyślnie przejdzie weryfikację, nie będzie potrzebna dodatkowa weryfikacja w firmie - dzięki temu procedura przestanie być uciążliwa dla podatnika oraz dla administracji. System ten ułatwia również samym przedsiębiorcom monitorowanie pracy działu księgowości.

Średni, mali i mikro przedsiębiorcy będą objęci obowiązkiem raportowania w ustalony sposób od 1 lipca 2018 roku. Wyjątkiem są pliki JPK dotyczące ewidencji zakupu i sprzedaży, które będą co miesiąc przekazywane przez małe i średnie podmioty już od początku 2017 roku.

finansneiksiegowosc

• avatar
    ~Klaren 2016-06-29 10:38:46

Tutaj też to dokładnie wytłumaczyli http://www.connecto.pl/jednolity-plik-kontrolny-jpk-potrzebne-beda-zmiany-w-systemach-it/ i można u nich sprawdzić czy system jest właściwy czy trzeba go zmienić.