Kobieta, zdrowie, uroda » Uroda

Jesienne dania z dodatkiem superfoods – zdrowie i dobre samopoczucie każdego dnia

Jesienne dania z dodatkiem superfoods – zdrowie i dobre samopoczucie każdego dnia
Zobacz więcej zdjęć »
Trend zdrowego odżywiania i żywności funkcjonalnej sprawia, że bardzo świadomie komponujemy naszą dietę. Sięgamy po najwyższej jakości produkty i czytamy etykiety.

Popularne są tzw. superfoods, mające wyjątkowe właściwości odżywcze, ale też doskonałe walory smakowe. Wprowadzenie ich do diety pozwala wzmocnić układ odpornościowy, co jest szczególnie ważne w okresie jesiennym. Dodatkowo produkty te wpływają na zwiększoną produkcję serotoniny, czyli hormonu szczęścia. I co ważne - superfoods to nie tylko egzotyczne produkty - często znajdziemy je w naszych ogródkach czy sadach. Warto więc dowiedzieć się więcej o tych wyjątkowych owocach i warzywach oraz poznać sposoby na wprowadzenie ich do jesiennego jadłospisu.

Dynie, śliwki, jabłka - lokalna superżywność

Polska jesień obfituje w plony, które nie tylko pysznie smakują, ale też mają dobroczynny wpływ na nasz organizm. Dostępne w każdym sklepie czy bazarku mogą stać się podstawą codziennego jadłospisu. Dzień możemy zacząć od pożywnej owsianki z jabłkami, na obiad przygotować zupę-krem z dyni, a na deser - śliwkowe tiramisu. Dzięki temu będzie smacznie, zdrowo i różnorodnie.

Błyskawiczna owsianka z jabłkami - na dobry początek dnia


Jabłka - nasz lokalny superfood - regulują pracę jelit, wspierają pracę mózgu oraz oczyszczają organizm z toksyn. Stosuje się je także na chorobę wrzodową u osób dorosłych, a napar ze skórki jabłka świetnie łagodzi stany zapalne jamy ustnej
i gardła. Poleca się spożywać surowe, nieobrane jabłka, gdyż właśnie pod ich skórką gromadzi się najwięcej witaminy C. Na pożywne śniadanie można szybko przygotować pyszną owsiankę z dodatkiem jabłek, która zapewni nam poczucie sytości na dłuższy czas.

Przepis na owsiankę z jabłkami, mascarpone i orzechami

Składniki:

    500 ml Mleka Wiejskiego z Piątnicy
    pół szklanki płatków owsianych błyskawicznych
    100 g Sera Mascarpone z Piątnicy
    2 jabłka
    łyżeczka cynamonu
    garść orzechów włoskich i laskowych
    4 łyżki syropu klonowego

Przygotowanie:
1. Zagotuj mleko, dodaj płatki owsiane i gotuj dalej przez 5 minut.
2. Następnie dodaj półtora jabłka pokrojonego w kostkę, cynamon i serek Mascarpone z Piątnicy. Mieszaj wszystko przez około 5 minut.
3. Przelej owsiankę do miski. Pokrój na plasterki pozostałą połówkę jabłka i udekoruj nimi danie. Posyp orzechami, skrop syropem klonowym - i gotowe.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:


Wskazówka: Jabłka dokładnie umyj, ale nie obieraj ze skórki. Dzięki temu nie stracisz ich najcenniejszych właściwości i składników.


Dyniowa zupa-krem na wzmocnienie organizmu

Przez długi czas dynia nie była doceniana w kuchni. Powróciła jednak do łask w wielkim stylu. Najczęściej jest bazą kremowych zup, ale wykorzystywana jest również do przygotowania ciast, racuchów czy dżemów. Dynia zawiera witaminę C, błonnik, magnez, potas i wapń. Jej spożycie dostarcza nam więc cennych składników wzmacniających organizm oraz mających działanie przeciwnowotworowe.

Jak szybko przygotować najsmaczniejszą zupę z dyni? Poznajcie przepis kucharzy Piątnicy!

Składniki:

    300 g mrożonych borowików
    1 kg świeżej dyni
    150 ml Śmietanki 30% z Piątnicy
    135 g serka Twój Smak Aksamitny z Piątnicy
    starty świeży imbir do smaku (ok. 30 g)
    świeży tymianek do smaku (oraz do dekoracji)
    bagietka ciemna z ziarnami dyni
    150 g Masła Wiejskiego z Piątnicy
    2 ząbki świeżego czosnku
    cebula
    1 litr bulionu warzywno-mięsnego
    pestki dyni (uprażone na suchej patelni) do dekoracji
    oliwa dyniowa do dekoracji
    pieprz, sól

Przygotowanie:
1. Rozgrzej 50 g masła i podsmaż obraną, pokrojoną dynię, dołóż borowiki, pokrojoną cebulę, imbir i czosnek. Po chwili zalej bulionem i gotuj do miękkości. Następnie zmiksuj wszystko na gładki krem, a w trakcie miksowania dodaj 100 g zimnego masła i serek Twój Smak, a także Śmietankę 30% z Piątnicy. Dopraw solą i pieprzem oraz świeżym tymiankiem.
2. Bagietkę pokrój na kromki, a następnie w kostkę i podsmaż na teflonowej patelni z dodatkiem czosnku i masła - tak powstaną chrupiące grzanki.
3. Zupę nalej na talerz, udekoruj grzankami, pestkami dyni, oliwą dyniową i świeżym tymiankiem.

Wskazówka: Śmietankę 30% OSM Piątnica można dodać w trakcie miksowania zupy, gdyż nie warzy się ona po dodaniu do gorących potraw. Można także użyć jej do dekoracji gotowego dania.


Śliwkowe tiramisu - włoski deser z lokalnym twistem

Śliwki to nasz polski superfood z sadu. Świetnie smakują, mają wiele zastosowań w kuchni, a dodatkowo działają prozdrowotnie. Śliwki poprawiają trawienie, przyspieszają metabolizm, obniżają poziom cholesterolu we krwi, a także chronią przed wolnymi rodnikami. Doskonale nadają się na przetwory - kompoty czy powidła, ale mogą stać się także wyjątkowym składnikiem niezwykłego deseru.

Przekonajcie się, jak smakuje śliwkowe tiramisu!

Składniki:

    250 g Sera Mascarpone z Piątnicy (schłodzonego)
    200 g Śmietanki 30% z Piątnicy (schłodzonej)
    3 łyżki cukru pudru
    200 g biszkoptów podłużnych
    150 ml kawy espresso, wystudzonej
    500 g śliwek
    ok. 60 g (4-5 łyżek) cukru
    sok z cytryny

Przygotowanie:
1. Umyj śliwki, przekrój, usuń pestki. Wymieszaj z cukrem, dolej kilka łyżek wody i gotuj, aż będą miękkie. Następnie dodaj sok z cytryny i odstaw do wystudzenia.
2. Śmietankę 30% z Piątnicy ubij na sztywno mikserem z dodatkiem cukru, a pod koniec ubijania dodaj Mascarpone z Piątnicy i mieszaj mikserem na wolnych obrotach do połączenia składników. Uwaga: zbyt długie ubijanie spowoduje zwarzenie kremu.
4. Biszkopty zanurzaj w kawie i układaj na przemian z kremem i śliwkami. 
5. Wierzch posyp kakao i włóż do lodówki na min. 2h.


Wskazówka: deser możesz przygotować w szklanych pucharkach lub naczyniu żaroodpornym.



Superfoods - zwłaszcza te lokalne - to wyjątkowo cenne dla naszego organizmu i zdrowia produkty, które warto na stałe wprowadzić do menu. Spożywajmy je zatem regularnie - zarówno w daniach głównych, deserach, jak i formie przekąsek.

 

 

 



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Anna1

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »