Kobieta, zdrowie, uroda » Uroda
Jesienne dania z dodatkiem superfoods – zdrowie i dobre samopoczucie każdego dnia
Zobacz więcej zdjęć » |
Popularne są tzw. superfoods, mające wyjątkowe właściwości odżywcze, ale też doskonałe walory smakowe. Wprowadzenie ich do diety pozwala wzmocnić układ odpornościowy, co jest szczególnie ważne w okresie jesiennym. Dodatkowo produkty te wpływają na zwiększoną produkcję serotoniny, czyli hormonu szczęścia. I co ważne - superfoods to nie tylko egzotyczne produkty - często znajdziemy je w naszych ogródkach czy sadach. Warto więc dowiedzieć się więcej o tych wyjątkowych owocach i warzywach oraz poznać sposoby na wprowadzenie ich do jesiennego jadłospisu.
Dynie, śliwki, jabłka - lokalna superżywność
Polska jesień obfituje w plony, które nie tylko pysznie smakują, ale też mają dobroczynny wpływ na nasz organizm. Dostępne w każdym sklepie czy bazarku mogą stać się podstawą codziennego jadłospisu. Dzień możemy zacząć od pożywnej owsianki z jabłkami, na obiad przygotować zupę-krem z dyni, a na deser - śliwkowe tiramisu. Dzięki temu będzie smacznie, zdrowo i różnorodnie.
Błyskawiczna owsianka z jabłkami - na dobry początek dnia
Jabłka - nasz lokalny superfood - regulują pracę jelit, wspierają pracę mózgu oraz oczyszczają organizm z toksyn. Stosuje się je także na chorobę wrzodową u osób dorosłych, a napar ze skórki jabłka świetnie łagodzi stany zapalne jamy ustnej
i gardła. Poleca się spożywać surowe, nieobrane jabłka, gdyż właśnie pod ich skórką gromadzi się najwięcej witaminy C. Na pożywne śniadanie można szybko przygotować pyszną owsiankę z dodatkiem jabłek, która zapewni nam poczucie sytości na dłuższy czas.
Przepis na owsiankę z jabłkami, mascarpone i orzechami
Składniki:
500 ml Mleka Wiejskiego z Piątnicy
pół szklanki płatków owsianych błyskawicznych
100 g Sera Mascarpone z Piątnicy
2 jabłka
łyżeczka cynamonu
garść orzechów włoskich i laskowych
4 łyżki syropu klonowego
Przygotowanie:
1. Zagotuj mleko, dodaj płatki owsiane i gotuj dalej przez 5 minut.
2. Następnie dodaj półtora jabłka pokrojonego w kostkę, cynamon i serek Mascarpone z Piątnicy. Mieszaj wszystko przez około 5 minut.
3. Przelej owsiankę do miski. Pokrój na plasterki pozostałą połówkę jabłka i udekoruj nimi danie. Posyp orzechami, skrop syropem klonowym - i gotowe.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Wskazówka: Jabłka dokładnie umyj, ale nie obieraj ze skórki. Dzięki temu nie stracisz ich najcenniejszych właściwości i składników.
Dyniowa zupa-krem na wzmocnienie organizmu
Przez długi czas dynia nie była doceniana w kuchni. Powróciła jednak do łask w wielkim stylu. Najczęściej jest bazą kremowych zup, ale wykorzystywana jest również do przygotowania ciast, racuchów czy dżemów. Dynia zawiera witaminę C, błonnik, magnez, potas i wapń. Jej spożycie dostarcza nam więc cennych składników wzmacniających organizm oraz mających działanie przeciwnowotworowe.
Jak szybko przygotować najsmaczniejszą zupę z dyni? Poznajcie przepis kucharzy Piątnicy!
Składniki:
300 g mrożonych borowików
1 kg świeżej dyni
150 ml Śmietanki 30% z Piątnicy
135 g serka Twój Smak Aksamitny z Piątnicy
starty świeży imbir do smaku (ok. 30 g)
świeży tymianek do smaku (oraz do dekoracji)
bagietka ciemna z ziarnami dyni
150 g Masła Wiejskiego z Piątnicy
2 ząbki świeżego czosnku
cebula
1 litr bulionu warzywno-mięsnego
pestki dyni (uprażone na suchej patelni) do dekoracji
oliwa dyniowa do dekoracji
pieprz, sól
Przygotowanie:
1. Rozgrzej 50 g masła i podsmaż obraną, pokrojoną dynię, dołóż borowiki, pokrojoną cebulę, imbir i czosnek. Po chwili zalej bulionem i gotuj do miękkości. Następnie zmiksuj wszystko na gładki krem, a w trakcie miksowania dodaj 100 g zimnego masła i serek Twój Smak, a także Śmietankę 30% z Piątnicy. Dopraw solą i pieprzem oraz świeżym tymiankiem.
2. Bagietkę pokrój na kromki, a następnie w kostkę i podsmaż na teflonowej patelni z dodatkiem czosnku i masła - tak powstaną chrupiące grzanki.
3. Zupę nalej na talerz, udekoruj grzankami, pestkami dyni, oliwą dyniową i świeżym tymiankiem.
Wskazówka: Śmietankę 30% OSM Piątnica można dodać w trakcie miksowania zupy, gdyż nie warzy się ona po dodaniu do gorących potraw. Można także użyć jej do dekoracji gotowego dania.
Śliwkowe tiramisu - włoski deser z lokalnym twistem
Śliwki to nasz polski superfood z sadu. Świetnie smakują, mają wiele zastosowań w kuchni, a dodatkowo działają prozdrowotnie. Śliwki poprawiają trawienie, przyspieszają metabolizm, obniżają poziom cholesterolu we krwi, a także chronią przed wolnymi rodnikami. Doskonale nadają się na przetwory - kompoty czy powidła, ale mogą stać się także wyjątkowym składnikiem niezwykłego deseru.
Przekonajcie się, jak smakuje śliwkowe tiramisu!
Składniki:
250 g Sera Mascarpone z Piątnicy (schłodzonego)
200 g Śmietanki 30% z Piątnicy (schłodzonej)
3 łyżki cukru pudru
200 g biszkoptów podłużnych
150 ml kawy espresso, wystudzonej
500 g śliwek
ok. 60 g (4-5 łyżek) cukru
sok z cytryny
Przygotowanie:
1. Umyj śliwki, przekrój, usuń pestki. Wymieszaj z cukrem, dolej kilka łyżek wody i gotuj, aż będą miękkie. Następnie dodaj sok z cytryny i odstaw do wystudzenia.
2. Śmietankę 30% z Piątnicy ubij na sztywno mikserem z dodatkiem cukru, a pod koniec ubijania dodaj Mascarpone z Piątnicy i mieszaj mikserem na wolnych obrotach do połączenia składników. Uwaga: zbyt długie ubijanie spowoduje zwarzenie kremu.
4. Biszkopty zanurzaj w kawie i układaj na przemian z kremem i śliwkami.
5. Wierzch posyp kakao i włóż do lodówki na min. 2h.
Wskazówka: deser możesz przygotować w szklanych pucharkach lub naczyniu żaroodpornym.
Superfoods - zwłaszcza te lokalne - to wyjątkowo cenne dla naszego organizmu i zdrowia produkty, które warto na stałe wprowadzić do menu. Spożywajmy je zatem regularnie - zarówno w daniach głównych, deserach, jak i formie przekąsek.
Nadesłał:
Anna1
|
Komentarze (0)