Kobieta, zdrowie, uroda » Ciało

Jesienne inspiracje kulinarne we Wrocławiu

Jesienne inspiracje kulinarne we Wrocławiu
Zobacz więcej zdjęć »
Choć jesień przynosi coraz krótsze i chłodniejsze dni, oferuje w zamian bogactwo smaków i kolorów na talerzu. Jesiennym specjałom poświęcone są kulinarne wydarzenia i jarmarki odbywające się we Wrocławiu. Z dobrodziejstw tej pory roku korzystają również szefowie kuchni.

Jesień to pora obfitująca w jabłka, gruszki, śliwki, dynie czy grzyby, po które chętnie wybieramy się do lasu. To właśnie owoce i warzywa z tego sezonu, a także uzyskiwane z nich przetwory jak soki, konfitury i marynaty królują podczas odbywających się licznie o tej porze roku festiwali kulinarnych i jarmarków jak Dolnośląskie Święto Owoców i Warzyw pod hasłem „Dary jesieni” czy trwający właśnie na wrocławskim Rynku Ekojarmark.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

 

Jesień zawitała również w kartach dań wrocławskich restauracji. Coraz więcej szefów kuchni stawia na sezonowość w menu, dzięki czemu o każdej porze roku mogą zapewnić swoim gościom różnorodność smaków z wykorzystaniem świeżych i naturalnych składników.

 

- Wraz z nadejściem jesieni stworzyliśmy zupełnie nową kartę dań, na bazie sezonowych produktów, które oferuje nam ta pora roku - mówi Mariusz Kozak, szef kuchni wrocławskiej restauracji Food Art Gallery. - Naszym gościom proponujemy krem z dyni z dzikimi grzybami i szałwią, terrinę z dziczyzny i foie gras z chutneyem ze śliwki czy comber z sarny z czerwoną kapustą, batatami i jeżynami.

 

W Food Art Gallery potrawy przygotowywane są z najwyższą dbałością o szczegóły. Wyjątkowy charakter restauracji jest doskonale widoczny w kunsztownym minimalizmie potraw, ich zmysłowości i estetyce. Co ważne, dania w Food Art Gallery powstają od podstaw na miejscu, z wykorzystaniem wyłącznie najwyższej jakości składników pochodzących z własnych ekologicznych upraw i od lokalnych dostawców. Poza stałą kartą Food Art Gallery oferuje również co tydzień inne lunch menu, dzięki czemu goście mogą w pełni cieszyć się produktami, które w danym sezonie są najsmaczniejsze.

  Warto korzystać z tego, co daje nam natura. Sezonowe owoce i warzywa stanowią nie tylko podstawę zdrowej i urozmaiconej diety. Stwarzają również nieskończone możliwości kreatywnych kombinacji na talerzu. W poszukiwaniu kulinarnych inspiracji warto zwrócić szczególną uwagę na to, co sezonowo oferują lokalne restauracje i sprawdzić, czym zaskoczą nas szefowie kuchni.



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

a.piwek

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »