Gospodarka » Żywność

Jesienne śniadanie. Placuszki z buraka i plastrów z papryką z dipem z koziego sera

Jesienne śniadanie. Placuszki z buraka i plastrów z papryką z dipem z koziego sera
Zobacz więcej zdjęć »
Buraki większości z nas kojarzą się z dodatkiem do obiadu, jednak świetnie sprawdzą się także jako smaczne śniadanie. Placuszki z buraków z tymiankiem, plastrami wegetariańskimi z papryką VeggieDay z lekkim dipem na jogurcie, np. na bazie koziego sera, to świetny pomysł na rozpoczęcie dnia!

Burak jest warzywem pełnym witamin i minerałów. Znajdziemy w nim wiele cennych składników potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Do najważniejszych  z nich można zaliczyć witaminę A, C, B1, a także żelazo, fosfor, wapń, kobalt, czy magnez. Warto zatem włączyć buraki do codziennej diety, zwłaszcza jesienią. Pomagają wzmacniać odporność, dzięki nim łatwiej unikniemy przeziębienia, czy grypy. W jakiej formie będą smakować najlepiej? Jedną z oryginalnych, pysznych oraz prostych w przygotowaniu propozycji są placki, w których buraki stanowią podstawowy składnik. 

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Jak je przygotować?

Składniki:

Placki:

- 1 szklanka mąki pszennej

- Pół szklanki mleka

- Pół łyżeczki soli

- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1/5 łyżeczki czarnego pieprzu

- 1 duże jajko

- 1 opakowanie Plastrów wegetariańskich z papryką VeggieDay

- 1 ugotowany lub upieczony burak

- Listki z 3 gałązek tymianku

- Olej do smażenia

 

Dip:

- 100 g jogurtu naturalnego

- 30 g miękkiego koziego sera w roladce

- 2 łyżeczki soku z cytryny

- Szczypta cukru do smaku

- Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewamy do miski, wlewamy mleko, dodajemy proszek do pieczenia, sól, pieprz, jajko. Mieszamy trzepaczką do połączenia składników. Plastry wegetariańskie kroimy w drobną kostkę. Buraka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do ciasta dodajemy plastry, buraki i tymianek. Mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy małe porcje ciasta. Smażymy na małym ogniu po kilka minut z każdej strony i odkładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.

Składniki dipu dokładnie mieszamy łyżeczką. Placuszki podajemy z dodatkiem przygotowanego dipu.

Wskazówka: Do dipu zamiast sera koziego można dodać ser feta.



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

AM
http://ok.pl

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »