Gospodarka » Żywność
Jesienne śniadanie. Placuszki z buraka i plastrów z papryką z dipem z koziego sera
Zobacz więcej zdjęć » |
Burak jest warzywem pełnym witamin i minerałów. Znajdziemy w nim wiele cennych składników potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Do najważniejszych z nich można zaliczyć witaminę A, C, B1, a także żelazo, fosfor, wapń, kobalt, czy magnez. Warto zatem włączyć buraki do codziennej diety, zwłaszcza jesienią. Pomagają wzmacniać odporność, dzięki nim łatwiej unikniemy przeziębienia, czy grypy. W jakiej formie będą smakować najlepiej? Jedną z oryginalnych, pysznych oraz prostych w przygotowaniu propozycji są placki, w których buraki stanowią podstawowy składnik.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Jak je przygotować?
Składniki:
Placki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- Pół szklanki mleka
- Pół łyżeczki soli
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/5 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 duże jajko
- 1 opakowanie Plastrów wegetariańskich z papryką VeggieDay
- 1 ugotowany lub upieczony burak
- Listki z 3 gałązek tymianku
- Olej do smażenia
Dip:
- 100 g jogurtu naturalnego
- 30 g miękkiego koziego sera w roladce
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- Szczypta cukru do smaku
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy do miski, wlewamy mleko, dodajemy proszek do pieczenia, sól, pieprz, jajko. Mieszamy trzepaczką do połączenia składników. Plastry wegetariańskie kroimy w drobną kostkę. Buraka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do ciasta dodajemy plastry, buraki i tymianek. Mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy małe porcje ciasta. Smażymy na małym ogniu po kilka minut z każdej strony i odkładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.
Składniki dipu dokładnie mieszamy łyżeczką. Placuszki podajemy z dodatkiem przygotowanego dipu.
Wskazówka: Do dipu zamiast sera koziego można dodać ser feta.
Komentarze (0)