Firma » Biura

Jest zima! W jaki sposób przygotować do niej obiekt biurowy? Marynarska Business Park daje przykład

Zima stała się faktem, a nie tylko kalendarzową porą roku. Marynarska Business Park pokazuje na własnym przykładzie, w jaki sposób i kiedy właściciele obiektów biurowych, a także ich zarządcy powinni przygotować się do ujemnych temperatur i opadów śniegu.

Zaprojektowanie kompleksu biurowego z myślą o maksymalnej funkcjonalności, przy wykorzystaniu najwyższej klasy materiałów oraz najnowocześniejszych technologii, nie stanowi pełnej gwarancji komfortu jego najemców. Marynarska Business Park zwraca uwagę na istotną rolę, którą odgrywa sprawne zarządzanie nieruchomością, w tym działania profilaktyczne i umiejętne planowanie prac. Jednym z czynników, który determinuje kalendarz podejmowanych działań jest zbliżająca się pora roku. Zadecydowanie najwięcej starań należy włożyć w przygotowanie obiektu do zimy, która właśnie w pełni nastała. Kompleks biurowy Marynarska Business Park, zlokalizowany na przemysłowym Mokowie w Warszawie, mobilizuje się do niej jeszcze przed jesiennymi chłodami.

Pierwsze prace już z końcem lata

Marynarska Business Park pierwsze prace przygotowawcze do zimy rozpoczyna z końcem sierpnia, wtedy jest czas na czyszczenie elewacji – usuwany jest kurz, który latem unosi się w powietrzu i gromadzi na powierzchniach szklanych. W ostatnim sezonie prace te wyjątkowo przypadły na listopad. Przesunięcie było spowodowane inną aktywnością - czyszczeniem piaskowca wokół obiektu. Proces ten sam w sobie jest dość drogą i długotrwałą inwestycją, która wymaga przede wszystkim zabezpieczenia przestrzeni wokół i zatroszczenia się o bezpieczeństwo osób i mienia na terenie kompleksu. „Z racji na wielkość naszego kompleksu oraz troskę o komfort najemców trwał on 3,5 miesiąca i był przeprowadzany głównie wieczorami i w weekendy” komentuje Karolina Nitka: Senior Property Manager, JLL, odpowiedzialna za kompleks Marynarska Business Park i dodaje: „Ciekawostką jest fakt, że podczas czyszczenia piaskowca, nakłada się na niego dodatkowo warstwę impregnującą, która zapobiega ponownemu, szybkiemu osadzaniu się nalotów”. Z końcem października firma odpowiedzialna za tereny zielone przeprowadza prace związane z zabezpieczeniem roślin wokół naszych budynków – aby bez przeszkód przetrwały okres wegetacji, ich wrażliwe części okrywane są geowłókniną, korzenie zaś podsypywane są korą.

Z myślą o ujemnych temperaturach

Przygotowanie tak dużego obiektu do zimy jak Marynarska Business Park to przede wszystkim kontrola parametrów i czujników odpowiadających za dogrzewanie oraz klimatyzację na jego terenie. Jesienią sprawdzane są sterowniki systemów ogrzewania, czujniki temperatur, filtry klimatyzacji oraz parametry wilgotności powietrza. Aby zapewnić poprawne działanie instalacji kanalizacyjnych w trakcie mrozów, powinny być przeprowadzona kontrola ich systemów podgrzewania oraz szczelność. W razie potrzeby należy zabezpieczyć fragmenty podatne na zamarzanie. Dodatkowo, przed zimą powinien być zmonitorowany również stan izolacji termicznej budynków, a przed pierwszymi ujemnymi temperaturami wyłączony system nawadniania terenów zielonych. W przypadku Marynarskiej Business Park zabezpieczana jest dodatkowo stojąca na patio fontanna – demontowane są tzw. jumping-jety, czyli systemy doprowadzające wodę.

Podczas opadów śniegu

W przypadku Marynarskiej Business Park troska o wygodę najemców w czasie zimy to przede wszystkim zabezpieczenie ciągów komunikacyjnych wokół kompleksu oraz odśnieżanie parkingów w zależności od potrzeb. „Podczas opadów śniegu nasze służby porządkowe pracują od 5.00 rano, kontrolując również grubość jego warstwy na dachu” komentuje Karolina Nitka: Senior Property Manager, JLL i dodaje: „Jeśli przekracza ona bezpieczną wielkość, zamawiany jest serwis techniczny, który zajmuje się usunięciem jego nadmiaru. Przy niwelowaniu oblodzenia na zewnątrz budynków odchodzi się od używania soli chemicznej, która ma negatywne oddziaływanie na rośliny i wody gruntowe. Wykorzystywaną przez nas alternatywą jest chlorek magnezu - znacznie mniej inwazyjny dla naszych butów i środowiska. Natomiast rozwiązaniem gwarantującym czystość wewnątrz obiektu jest zainstalowanie przy wejściach antypoślizgowych mat chłonnych, które zbierają brud i zatrzymują wodę wewnątrz swoich włókien”.

Coraz częstsze w ostatnich latach anomalie pogodowe sprawiają, że zarządcy obiektów muszą przygotować się na każdy możliwy kaprys sił natury. Większość z prowadzonych prac powinna mieć charakter prewencyjny. Ich realizacja pozwala nie tylko zniwelować koszty związane z powstaniem ewentualnych szkód, ale przede wszystkim gwarantuje bezpieczeństwo i komfort osób przebywających na terenie kompleksów czy obiektów biurowych.

www.marynarska.com/pl

konkretpr